Linkuri accesibilitate

UE prelungeşte cu un an scutirea de taxe pentru importurile din Ucraina


Importurile de grâu sau porumb din Ucraina au atins un nivel record în România anul trecut, faţă de anii precedenţi.
Importurile de grâu sau porumb din Ucraina au atins un nivel record în România anul trecut, faţă de anii precedenţi.

Consiliul Europei a adoptat joi o decizie prin care va prelungi cu încă un an scutirea de taxe a importurilor de produse din Ucraina, în vigoare din iunie 2022, potrivit unui anunţ făcut de Consiliu.

Decizia vine să asigure stabilitate relaţiilor comerciale ale Ucrainei cu UE şi să ajute economia ucrainean, în contextul provocărilor războiului declanşat de Rusia, menţionează reprezentanţii instituţiei.

Această formă de sprijin, conjugată cu cele militară, financiară şi umanitară este esenţială pentru redresarea ţării pe termen lung, mai adaugă aceştia.

Uniunea Europeană a ridicat tarifele vamale şi alte restricţii pentru produsele ucrainene în iunie 2022, urmând ca prin noua decizie această măsură să fie prelungită cu încă un an, transmite agenţia de presă Reuters.

Suspendarea tuturor taxelor pentru produsele ucrainene a dus la plângeri din partea grupurilor de fermieri din cinci ţări europene, inclusiv România, pe motiv că fac o conurenţă neloaială în special cerealelor produse în fiecăre stat, supuse taxelor şi normelor sanitare europene în vigoare.

Fermierii români, de pildă, reclamau că fiind accesibile la preţuri mai mici decât cerealele pe care le produc sau comercializează ei, cerealele ucrainene devin mult mai atractive pentru traderi sau producători din sectorul agro-alimentar.

În acelaşi timp, în ţara de origine sunt supuse unor reglementări sanitare mai permisive decât cele în vigoare în UE, care în cazul produselor din ţările membre generează costuri suplimentare.

Iniţial, patru dintre cele cinci ţări, Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia au anunţat că vor permite doar tranzitul cerealelor din Ucraina, Polonia menţionând că inclusiv acest tranzit va fi interzis.

După sesizări adresate Comisiei Europene şi consultări cu forul european, Comisia a decis să permită celor cinci state interzicerea importurilor la cinci produse, până în iunie: grâu, porumb, rapiţă şi seminţele de floarea soarelui.

De asemenea, forul de la Bruxelles a anunţat că va suplimenta cu 100 de milioane de euro sprijinul acordat fermierilor din cele cinci state.

Asta după ce într-o primă tranşă a acestei forme de sprijin, României îi fuseseră alocate doar 10 milioane de euro.

Ucraina a beneficiat de eliminarea majorităţii tarifelor UE - unele având o perioadă de tranziţie - cu puţin înainte de declanşarea invaziei Rusiei, în februarie anul trecut, în temeiul acordului de liber schimb UE-Ucraina, în vigoare din 2016, notează Reuters.

În timp ce în Uniunea Europeană produsele agro-alimentare din Ucraina se aflau şi în 2021 în topul importurilor, crescând în 2022 în volum, în cazul României importurile de cereale ucrainene au „explodat” anul trecut.

Asta după ce în 2021 fuseseră cvasi-inexistente, după cum a arătat recent Europa Liberă, pe baza datelor INS.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG