Agricultorii români participă marţi, la Bruxelles, la manifestul fermierilor şi cooperativelor organizat de Grupul de la Vişegrad extins, nemulţumiţi de problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar în contextul conflictului din Ucraina. Manifestaţia are loc între orele 11:00 şi 13:00, în zona Schuman, și participă urmând 200 de agricultori. din 6 ţări (România, Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria şi Slovacia). Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare susțin că din partea României sunt 50 de oameni.
„Manifestul este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor şi cooperativelor din ţările vecine Ucrainei în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de acest conflict armat”, arată reprezentanții Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare.
Agricultorii români spun că sprijină Ucraina, poporul ucrainean şi fermierii ucraineni.
„Sperăm să se încheie rapid conflictul militar neprovocat de Ucraina şi susţinem acordarea de ajutor Ucrainei, dar un astfel de ajutor nu trebuie să pericliteze viabilitatea şi competitivitatea fermierilor din Uniunea Europeană sau să conducă la lichidarea acestora".
Reprezentanţii organizaţiei agricole din România susțin că susţin că, în prezent, situaţia actuală este gravă, iar Europa Centrală şi de Est este inundată de producţia ucraineană.
„Culoarele de solidaritate nu funcţionează, situaţia fiind cauzată, în principal, de importul fără taxe vamale pentru produsele agricole ucrainene care intră în Uniunea Europeană, unde au fost importate grâu, porumb şi soia, chiar dacă acestea erau destinate ţărilor terţe sau cumpărătorilor tradiţionali de produse ucrainene”, mai arată agricultorii români.
Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare susțin că Europa Centrală şi de Est și că pe termen scurt nu există „nicio posibilitate reală de a creşte capacitatea de depozitare, cel puţin nu fără a compromite parametrii de calitate ai producţiei şi, în principal, capacitatea acesteia de a rezista la mucegai şi dăunători”. „Această situaţie poate avea cel mai mare impact, în special asupra fermierilor mai mici".
De asemenea, o altă situaţie semnalată de agricultorii români vizează creşterea numărului de camioane încărcate cu produse primare procesate (ulei, făină, mălai, zahăr), fiind nevoie în acest context de contingente în toate statele membre pentru a ţine situaţia sub control şi pentru a nu duce la distrugerea industriilor din ţările din Europa de Est.
Fermierii mai cer creșterea finanţării pentru construirea rutelor de transport, a infrastructurii de transport şi a porturilor care să permită tranzitul eficient al produselor agricole şi alimentare din Ucraina către porturile din Marea Baltică şi Marea Neagră, sprijin financiar şi de personal pentru serviciile fitosanitare naţionale care examinează produsele agricole importate, consolidarea mecanismelor de control a transportului pe culoarele de solidaritate şi calităţii produselor transportate.
Din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare fac parte patru organizaţii:
- Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România - PRO AGRO,
- Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR),
- Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV)
- Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF)