Linkuri accesibilitate

În PSD continuă lupta pentru putere, fără atac frontal la Viorica Dăncilă


Viorica Dăncilă a ajuns conjunctural în fruntea PSD, iar o îndepărtare a sa riscă să ducă la pierderea guvernării
Viorica Dăncilă a ajuns conjunctural în fruntea PSD, iar o îndepărtare a sa riscă să ducă la pierderea guvernării

În PSD continuă lupta pentru putere, temporizată de un eveniment, moțiunea de cenzură de săptămâna viitoare, și de o temere - orice atac frontal la Viorica Dăncilă ar putea determina demisia ei din fruntea Guvernului.

Comitetul Executiv al PSD de joi are pe agendă tranșarea unei dispute - data congresului la care se alege noul președinte al PSD. Viorica Dăncilă și-a declarat public intenția de a candida la funcția deținută până la 27 mai de Liviu Dragnea și, aparent, nu are contracandidați. Nu oficial. Însă, în jurul său, s-au creat tabere care vor să ocupe funcțiile din conducerea colectivă.

  • Paul Stănescu, unul dintre baronii care au în mână filialele din Oltenia și o parte din cele din sud, a repus pe agenda discuțiilor data conbgresului. El susține că pe 29 iunie Congresul ar fi prea devreme și pledează pentru amânarea datei deja stabilite săptămâna trecută, când a și demisionar din funcția pe care o deținea interimar, de președinte executiv.
  • Stănescu este susținut de Marcel Ciolacu, unul dintre cei pe care Dăncilă i-a susținut pentru revenirea la conducerea partidului și care a devenit între timp șef al Camerei Deputaților. Se pare că Stănescu ar fi susținut și de primarii de București din jurul Gabrielei Firea.

O altă tabără configurată este cea din care, pe moment, fac parte Marian Oprișan, baronul de Vrancea, care, potrivit declarațiilor, pare să o susțină pe Viorica Dăncilă. Adică, nu dorește amânarea datei congresului rapid, de la 29 iunie. Se pare că și Niculae Bădălău se poziționează în această tabără.​

„Obiectivele” luptei pentru putere în PSD

  1. funcțiile din imediata apropiere a președintelui PSD - cea de președinte executiv și cea de secretar general. Presupunând că Viorica Dăncilă rămâne șefă a Guvernului, cele două funcții amintite conferă puterea în filialele PSD, un avanpost pentru propulsarea la vârful partidului. La PSD a devenit o rețetă ca puterea să fie deținută întâi în filiale și apoi să fie preluată la centru.
  2. supraviețuirea Guvernului Dăncilă după moțiunea de cenzură va fi urmată de o amplă remaniere, prilej pentru oamenii din PSD să pună mâna pe posturi guvernamentale pentru ei, direct, sau pentru interpuși. Din această perspectivă, funcția de ministru de Interne este trofeul pentru care se pregătesc mai mulți lideri PSD, care vor s-o îndepărteze pe Carmen Dan, rămasă fără sprijinul mentorului său, Liviu Dragnea, căruia i-a arătat fidelitate absolută.
  3. prezidențiabilul PSD fără șanse în cursa pentru Cotroceni, dar care ar putea căpăta vizibilitate, fonduri și putere în timpul campaniei prezidențiale. Potrivit informațiilor Europei Libere, PSD i-ar fi propus deja lui Ioan Aurel Pop acest post, însă acesta a refuzat, oficial, pe pagina sa de facebook. Un om din partid are șanse minime în acest moment.

Viorica Dăncilă, ajunsă conjunctural în poziția cea mai înaltă din PSD, are toate șansele să-și impună candidatura la președinția partidului, câtă vreme o teoretică demisie a sa din fruntea Guvernului ar determina formarea unui nou Cabinet, iar președintele Iohannis spunea deunăzi că niciun membru PSD nu va mai fi nominalizat să formeze un nou executiv. Este de urmărit dacă Dăncilă câștigă și susținători în partid pentru a impune noi politici și noi oameni.

Oricare ar fi raportul de forțe după congresul PSD și după alegerile prezidențiale în interiorul partidului, este limpede că preocuparea liderilor de filiale este conservarea guvernării și accederea în funcțiile centrale de conducere. De asemnea, este clar că după plecarea lui Liviu Dragnea de la vârful partidului aceiași oameni își dispută puterea, cu Paul Stănescu, Gabriela Firea și Marcel Ciolacu în postura de aspiranți la posturile de conducere.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG