Linkuri accesibilitate

 
Tadjikistanul interzice ghicitul viitorului și vindecarea prin credință

Tadjikistanul interzice ghicitul viitorului și vindecarea prin credință


Sevara și soțul ei s-au despărțit după o căsnicie care a durat 4 ani. Se certau des pentru că el nu reușea să-și găsească un loc de muncă.

Cei doi nu-și mai vorbesc, iar Sevara caută răspunsuri la problemele ei la o ghicitoare din apropiere, în capitala Tadjikistanului, Dușanbe.

„Mi-a spus că cineva ne-a aruncat un blestem pentru a ne distruge căsnicia. Are sens”, susține educatoarea în vârstă de 33 de ani, al cărei nume a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea.

Sevara și-a vizitat ghicitoarea de încredere o dată pe săptămână și, de fiecare dată, a plătit echivalentul a 5 dolari pentru a „îndepărta vraja”. Însă ghicitoarea a încetat, recent, să mai primească clienți, după ce a fost avertizată de poliție, a povestit Sevara.

În ultimele luni, poliția tadjică a intensificat raidurile împotriva ghicitorilor și vindecătorilor, pe fondul unei noi măsuri guvernamentale de reprimare a acestor practici vechi de secole.

Președintele țării din Asia Centrală, Emomali Rahmon, a declarat luna trecută că au fost reținute 1.500 de persoane implicate în „vrăjitorie și ghicitori” și peste 5.000 de „mullahi semianalfabeți”, o expresie tadjikă prin care sînt desemnați vindecătorii.

Rahmon a declarat că reținerile au avut loc la comanda sa, dar nu a precizat în ce perioadă s-au făcut cele 6.500 de arestări.

Potrivit unui raport al Ministerului de Interne din 24 august, peste 150 de ghicitori au fost reținuți numai în acea lună.

Poliția și mass-media de stat publică, în mod regulat, numele și fotografiile presupușilor vindecători și practicieni ai ocultismului reținuți în timpul raidurilor. Canalele de televiziune difuzează „mărturisirile” acestora.

Într-o acțiune fără precedent, poliția ține evidența ghicitorilor, vindecătorilor prin credință și a clienților acestora pentru a-i supraveghea.

Ghicitul este, de asemenea, interzis de islam, la care aderă majoritatea covârșitoare a celor aproximativ 10 milioane de cetățeni ai Tadjikistanului.
Ghicitul este, de asemenea, interzis de islam, la care aderă majoritatea covârșitoare a celor aproximativ 10 milioane de cetățeni ai Tadjikistanului.

În iunie, Tadjikistanul a înăsprit pedepsele pentru ghicitori, care au fost scoși în afara legii din 2008.

Cei aflați la prima abatere sunt pasibili de o pedeapsă contravențională - amendă sau până la 15 zile de închisoare. Infracțiunile repetate sunt, însă, considerate de natură penală și se pedepsesc cu o amendă de până la 13.500 de dolari sau doi ani de închisoare.

Ghicitul este, de asemenea, interzis în islam, la care aderă marea majoritate a celor aproximativ 10 milioane de cetățeni din Tadjikistan.

Linii neclare

În Tadjikistan, majoritatea ghicitorilor se oferă, de asemenea, să „vindece” bolnavii cu așa-zise remedii bazate pe credințe tradiționale și religioase, ceea ce face ca linia dintre ocultism și vindecarea prin credință să fie tot mai subțire și să creeze confuzie.

Există, de asemenea, mii de alte persoane care practică doar vindecarea prin credință, deși multe dintre ele au puțină sau deloc educație religioasă ori pregătire medicală - potrivit poliției.

Legea nu interzice vindecarea prin credință, dar zeci de persoane care o practică au fost acuzate de alte infracțiuni, cum ar fi frauda. Mai mulți vindecători bărbați au fost închiși pentru că și-au molestat clientele în timpul presupuselor ritualuri de vindecare.

Autoritățile au publicat presupuse înregistrări video ale unor astfel de incidente, care ar fi fost înregistrate cu camere ascunse.

Majoritatea celor care caută ajutor la ghicitori și vindecători sunt femei.

Unii prezicători foarte căutați din capitala Dușanbe au afirmat în trecut că printre clienții lor se numărau membri ai familiilor unor oficiali guvernamentali de rang înalt, care solicitau ajutor în numele rudelor lor.

RFE/RL nu poate confirma independent această informație.

Clienții nu lipsesc

În ciuda faptului că sunt interzise atât prin lege, cât și prin religie, ghicitoarele din societatea conservatoare din Tadjikistan nu duc lipsă de clienți care doresc să își vadă viitorul și nu numai.

Potrivit mai multor persoane care au vorbit cu RFE/RL, clienții vin adesea la ghicitori pentru a face o vrajă care să-i împiedice pe soții lor să îi părăsească, să le facă afacerile să prospere sau să împiedice o rudă judecată să ajungă la închisoare.

Ghicitorii și vindecătorii cer de la echivalentul a 2 dolari, până la câteva sute de dolari, în funcție de popularitate și de locație.

În orașul Bokhtar din sud, un ghicitor popular a fost printre persoanele reținute pentru scurt timp și avertizate de poliție. Însă „clienții săi obișnuiți, de încredere” continuă să îl viziteze discret, potrivit unuia dintre ei.

O colecție de mărgele de rugăciune, bani și alte obiecte confiscate de la ghicitori și vindecători tadjici în aprilie.
O colecție de mărgele de rugăciune, bani și alte obiecte confiscate de la ghicitori și vindecători tadjici în aprilie.

„A încetat să mai accepte clienți, dar eu și alte câteva persoane încă mergem la el când vrem, pretinzând că suntem un prieten sau o rudă”, a declarat femeia sub rezerva anonimatului.

O altă clientă a descris vizitele sale la ghicitori ca fiind „singurul lucru care o face să se calmeze și să facă față emoțiilor” care sunt la cote ridicate pe fondul unei crize matrimoniale.

În timp ce Tadjikistanul este singura țară din Asia Centrală care a interzis ghicitul, unele state învecinate au luat, de asemenea, măsuri pentru a restricționa această practică.

Turkmenistanul șiKârgâzstanul au interzis publicitatea serviciilor oculte, în 2016 și, respectiv, 2024.

Serviciile de securitate turkmene efectuează, de asemenea, raiduri neanunțate la domiciliile ghicitoarelor, cerându-le să obțină permise de muncă și să plătească impozite în funcție de veniturile lor.

Mulți tadjici obișnuiți critică autoritățile pentru ceea ce numesc „prioritatea nepotrivită”, afirmând că guvernul ar trebui să se ocupe mai degrabă de probleme mai presante, precum șomajul, inflația și lipsa gravă de electricitate din țară.

„Avem doar câteva ore de electricitate pe zi și trebuie [să mergem] să muncim în Rusia pentru a ne hrăni familiile, dar guvernul nostru urmărește ghicitorii”, a declarat pentru RFE/RL, sub rezerva anonimatului, un locuitor al orașului nordic Khujand. „În schimb, ar trebui să se concentreze pe îmbunătățirea vieții oamenilor.”

Articol publicat inițial pe rferl.org

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG