Linkuri accesibilitate

INCAS se constituie parte civilă în dosarul în care DNA l-a trimis în judecată pe directorul suspendat


Cătălin Nae, directorul suspendat al Institutului Național de Cercetare Aerospațială, cercetat de DNA pentru abuz în serviciu. Imagine din 2021 de la un eveniment dedicat execuției cu succes a rafalei cu numărul 10.000 în Sufleria Trisonică a INCAS.

Institutul de Cercetări Aerospațiale Elie Carafoli se constituie parte civilă în procesul în care directorul suspendat, Cătălin Nae, este judecat pentru abuz în serviciu. Procurorii DNA care au instrumentat dosarul au calculat un prejudiciu de 5 milioane de euro.

Inițial, Consiliul de Administrație al Institutului, condus în acel moment de același director acuzat de DNA, a respins solicitarea de intrare în proces ca parte civilă.

Decizia de marți a Consiliului de Administrația a venit după ce ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, a cerut resupunerea la vot a solicitării de constituire ca parte civilă.

„Este vorba despre o sumă semnificativă de recuperat pentru Institut și pentru statul român. Prin acest demers judiciar arătăm partenerilor internaționali că INCAS și statul român sunt colaboratori serioși care depun toate eforturile astfel încât fondurile din domeniul spațial să fie gestionate cu prudență și diligență”, a declarat Sebastian Burduja, într-un comunicat al Ministerului Cercetării.

Cătălin Nae, directorul suspendat din funcție, este judecat de Tribunalul București într-un dosar de corupție alături de alți patru oameni de afaceri.

DNA îl acuză că ar fi încheiat un număr de 12 contracte de cercetare științifică cu societăți comerciale cu un comportament de tip „fantomă”, controlate de ceilalți patru inculpați, în condițiile în care acesta ar fi cunoscut faptul că firmele nu puteau executa astfel de activități (nu dispuneau de capital uman și tehnic).

Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”, a achitat societăților respective suma totală de 21.495.199 lei (circa 5.000.000 euro), ce constituie un prejudiciu în dauna institutului concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societățile celor patru oameni de afaceri, se menționează în comunicatul DNA.

Despre Dosarul INCAS și cum s-au derulat mai exact contractele cercetate de procurori, Europa Liberă a scris pe larg AICI.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG