După inundațiile devastatoare din Germania și Belgia, Mediterana se confruntă în ultima săptămână cu temperaturi extreme, care au provocat numeroase incendii.
Avioanele cu apă care ajută la operațiunile de stingere a incendiilor de lângă Atena și-au reluat operațiunile la prima oră miercuri dimineață. Anterior, mii de oameni și-au părăsit casele din Atena după ce incendiile de pădure s-au extins, marți, în nordul capitalei Greciei, în cea mai călduroasă zi din ultimii 34 de ani.
Suburbiile cele mai afectate sunt Varibombi și Tatoi, unde au avut loc cele mai puternice incendii din cele 81 izbucnite cu începere de luni seară pe teritoriul Greciei, în timpul celui mai grav val de căldură din ultimele decenii din această țară. Cinci avioane cu apă și nouă elicoptere, precum și 500 de pompieri, militari și voluntari au intervenit pentru stingerea focului, informează Departamentul Pompierilor din Atena, potrivit AP.
„A fost o noapte extrem de dificilă”, a declarat, miercuri, șeful Protecției Civile, Nikos Hardalias, aflat în nordul Atenei, care a precizat că în timpul nopții, au fost stinse trei din patru incendii active din această zonă iar intervențiile continuă.
Marți, temperaturile au ajuns la 45°C, chiar 46°C potrivit unor relatări, cea mai mare temperatură din 1987 până în prezent.
Nu există relatări cu privire la existența de morți sau răniți, dar flăcările izbucnite în apropierea Atenei au cuprins mai multe case, sedii ale unor firme și autovehicule și a provocat un nor gros de fum deasupra orașului în timpul nopții de marți spre miercuri. Autoritățile au anunțat că pun la dispoziția celor care nu se pot întoarce acasă locuri în camere de hotel, pentru cât timp este nevoie.
Potrivit AP, în cursul zilei de marți, locuitorii din cele două suburbii au fost evacuați în mașini și pe jos, în timp ce angajații de la școlile de echitație din zonă au fost în alertă pentru a evacua caii din calea flăcărilor, unii dintre aceștia, eliberați din grajduri, au ajuns pe străzi. Oamenii au postat anunțuri pe conturile de socializare pentru a se oferi să aibă grijă de animalele care au trebuit evacuate din calea flăcărilor.
Pe lângă incendiile din nordul Atenei, pornite din interiorul pădurii de brazi de pe muntele Parnitha, alte două incendii majore erau active miercuri dimineață, pe insula Evia și în sud-vestul regiunii Peloponez.
În Evia interveneau 95 de pompieri, doua avioane și 35 de vehicule, iar în Peloponez, la Messina, 75 de pompieri, 22 de vehicule și un elicopter.
Temperaturi extrem de ridicate sunt prognozate în Grecia pentru întreaga săptămână.
Valul de căldură din prima parte a săptămânii a provocat incendii și în Albania, Italia, Spania, Bulgaria și Turcia, unde în ultima săptămână au fost incendii devastatoare în numeroase zone turistice, precum Antalya şi Marmaris. Opt oameni au murit în incendiile din Turcia, mii de localnici și turiști au fost evacuați, unele sate au fost distruse în totalitate, iar oamenii și-au pierdut bunurile și animalele.
Marți, pompierii interveneau pentru stingerea a 11 incendii din șase provincii, inclusiv zonele turistice Antalya and Mugla. Fuseseră stinse peste 150 de incendii de vegetație din 30 de provincii.
Ministrul de Interne din Turcia, Suleyman Soylu, citat de AP, a spus că vânturile puternice au dus la reaprinderea unor incendii. Tot mai mulți oameni au criticat intervenția autorităților, considerată inadecvată. Opoziția a semnalat lipsa avioanelor care pot interveni la incendii în timp ce au fost făcute investiții care dăunează mediului. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan i-a mulţumit omologului rus Vladimir Putin, care a trimis în ajutor avioane şi elicoptere.
Marți, după o săptămână de luptă cu flăcările, pompierii continuau să intervină în sudul Turciei.
În Italia, locuitorii și turiștii din Pescara au fost evacuați la sfârșitul săptămânii din fața incendiilor de pădure. Potrivit The Guardian, peste 800 de incendii de dimensiuni mult mai reduse decât cele din Grecia și Turcia au izbucnit în Italia în weekend, în special în sudul țării. Pompierii au intervenit la 250 de incendii în Sicilia, 130 în Puglia și Calabria, 90 în Lazio și 70 în Campania.
Marți, polițiștii din Serbia au ajutat autoritățile din Macedonia de Nord să facă față incendiilor din această țară iar în Kosovo au fost anunțate mai multe incendii de vegetație de dimensiuni reduse.