Linkuri accesibilitate

Misterul incendiului de la centrul pentru copii din București. Enel dă vina pe spital pentru pana de energie


Pompierii au evacuat marți noapte pacienții de la Spitalul „Nicolae Robănescu” din Bucureşti, după ce tranformatorul a explodat şi a provocat un incendiu.

Transformatorul care a luat foc marți seară la Spitalul „Dr. Nicolae Robănescu” din București era nou. Reprezentanții spitalului vorbesc despre o defecțiune la rețea, însă compania furnizoare neagă.

La o zi după incendiu, nu este clar de la ce a luat foc tranformatorul de la Centrul Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii „Dr. Nicolae Robănescu”.

Peste 100 de copii internați la unitatea sanitară au fost evacuați marți seară, în urma incendiului care a cuprins o parte a spitalului.

Purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov, Ana Covașniuc, spune pentru Europa Liberă că incendiul s-a extins la două autoturisme aflate în apropiere.

„Exista riscul să se extindă la fațada clădirii”, a spus Ana Covașniuc.

Reprezentantul ISU spune că spitalul are acum un generator nou, până la remedierea problemei cu furnizarea energiei electrice.

ISU București Ilfov precizează că a pus la dispoziția spitalului un generator electric cu o putere de 450 kVA, care să asigure continuitatea alimentării cu energie electrică a unității medicale.

„Ca urmare a evenimentului de aseară, transformatorul acela nu poate asigura energie electric pentru că este afectat”.

Care a fost cauza probabilă pentru care au fost probleme la transformator?

„Efectul termic al energiei electric. Nu știm dacă a fost o pană de energie”, a mai spus Ana Covașniuc.

Marți noapte, Andrada Mirea, directorul medical al Centrului de Recuperare pentru Copii Dr. „Nicolae Robănescu” a spus că spitalul rămăsese fără energie electrică și trecuse pe generatorul propriu.

„A fost un apel din partea inginerului nostru de pe tehnic, a sunat la Enel și aceștia au confirmat că a picat o fază. Că sunt probleme pe străzi din cauza căldurii. Se încing cablurile, se încing transformatoarele”, a spus dr. Andrada Mirea, directorul medical al Centrului de Recuperare pentru Copii Dr. Nicolae Robănescu.

Enel spune că nu a fost pană de energie electrică în zonă, ci local la spital

Europa Liberă a cerut un punct de vedere de la Enel, care ne-a transmis că nu au existat fluctuații de energie electrică, iar responsabilitatea mentenanței transformatorului care a luat foc aparține spitalului.

Pana de energie despre care vorbește directorul medical al spitalului este a instituției, în sensul că „pana de energie a fost determinată de propria instalație a spitalului”, ne-au mai transmis reprezentanții Enel.

„Incidentul apărut la Centrul de Recuperare pentru Copii Dr. Nicolae Robănescu a avut loc în instalația electrică a instituției medicale, nu în instalația E-Distribuție Muntenia. În rețeaua de distribuție a energiei electrice nu au avut loc incidente de natură să ducă la astfel de efecte în instalațiile clienților”, precizează reprezentanții Enel în punctul de vedere transmis Europei Libere.

„Menținerea și/sau repararea instalației electrice din proprietatea clienților, în condiții de funcționare sigură și conformă, este în totalitate în responsabilitatea acestora. Echipele noastre au participat în cursul serii zilei de 25 iulie 2023 cu scopul de a separa și pune în siguranță instalația electrică din punctul de delimitare”, a mai precizat Enel.

Reprezentanții companiei energetice spun că, urmare a întreruperii, energia electrică în spital a fost furnizată de generator, care a luat foc.

Ancheta Inspectoratului pentru Situații de Urgență va stabili cauzele exacte.

Europa Liberă a cerut un punct de vedere și firmei Simco Internațional, care a montat transformatorul nou, însă până la publicarea acestui articol nu a primit vreun răspuns.

Marcel Ciolacu: „Ăsta este sistemul public în acest moment”

Miercuri dimineață, premierul Marcel Ciolacu a mers la Centrul de Recuperare pentru Copii dr. „Nicolae Robănescu” și a declarat că transformatorul care a luat foc a fost cumpărat de către spital și era în garanţie.

„Ăsta este sistemul public în acest moment, avem aproape cinci miliarde de euro pentru investiţii în sănătate”, a Ciolacu, care a anunțat o analiză a tuturor proiectelor.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că spitalul are un contract şi a primit aprobare de instalare a transformatorului electric.

„El a fost achiziţionat şi instalat şi era în perioada de garanţie de către o firmă agreată de distribuitor”, a spus ministrul.

„Nu Ministerul Sănătăţii s-a ocupat de achiziţia acestui echipament”, a mai spus Rafila, arătând că echipamentul care a luat foc a fost instalat în luna octombrie 2022 şi era în garanţia de un an de zile.

Consum record de electricitate

Într-o informare de presă, Enel-Distribuție precizează că temperaturile foarte ridicate înregistrate în toată țara în ultimele zile au condus la creșterea substanțială a consumului de energie electrică.

„Companiile E-Distribuție, operatorii de distribuție a energiei electrice din cadrul grupului Enel, au mobilizat pe teren efective mărite de echipe, pentru a monitoriza și interveni în cel mai scurt timp posibil în cazul unor eventuale avarii în rețeaua de distribuție a energiei electrice, pe fondul condițiilor meteorologice extreme”.

Marți, 25 iulie 2023, la ora 17:00, consumul s-a ridicat la 1.502 de MW, cu 59% mai mult față de cifrele înregistrate într-o zi din luna mai a acestui an, cu temperaturi specifice acelei perioade.

„În București, zona cu cel mai crescut consum de energie electrică în data de 25 iulie, mai mare cu 54% față de o zi cu valori termice obișnuite, a fost în nordul Capitalei. Zone precum Filaret, Berceni-Progresul, Drumul Taberei, Pantelimon, respectiv localitatea Chitila din județul Ilfov au înregistrat, de asemenea, un consum casnic ridicat, generat de folosirea intensivă a aparatelor de aer condiționat”, precizează Enel.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG