Din noiembrie 2020, în România, au avut loc 5 incendii în spitale. Cel mai grav s-a înregistrat la Piatra Neamț, unde 10 pacienți au murit, notează Agerpres.
Pe 14 noiembrie 2020, zece persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu flacără deschisă şi degajare mare de fum şi a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Medicul de gardă de la secţia ATI a suferit arsuri de gradul 2 şi 3 pe circa 80% din suprafaţa corporală în încercarea de a-și salva pacienții.
La Piatra Neamț, pompierii și specialiștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență au descoperit 1.921 de deficiențe legate de apărarea împotriva incendiilor.
În acest an au avut loc alte două incendii:
- Pe 5 ianuarie 2021 - Un echipaj de intervenţie Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară (CBRN) al ISU Timiş a intervenit la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, în urma unui incendiu izbucnit într-un salon al unui pavilion suport COVID. Potrivit ISU Timiş, a luat foc o saltea dintr-un salon din care au fost evacuate două persoane. Nu au existat intoxicaţii sau probleme medicale.
- Pe 2 ianuarie 2021 - Un incendiu a izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, judeţul Neamţ, doi pacienţi şi două cadre medicale fiind transportate la Camera de Primiri Urgenţe, după ce au suferit uşoare intoxicaţii cu monoxid de carbon. Aproape 50 de pompieri au intervenit cu 16 autospeciale pentru stingerea incendiului şi evacuarea pacienţilor.
- Anul trecut, pe 25 decembrie 2020, a mai avut loc un incendiu în urma căruia un pacient a decedat a avut loc la pavilionul de bărbaţi de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi.
- 4 decembrie 2020, un incendiu a izbucnit la o priză din secția ATI a Clinicii Medicale III din Târgu Mureș. Flăcările au fost stinse de angajații spitalului înainte de sosirea pompierilor, iar niciun pacient nu a fost rănit.
În perioada 2010-2018 au avut loc 10 incendii în spitalele din România, potrivit Agerpres. Cel mai grav incident de acest gen s-a produs la 16 august 2010 la secţia de Reanimare a maternităţii Giuleşti din Capitală, unde au decedat 5 bebeluși. Trei nou-născuţi au decedat în seara zilei tragediei. Opt bebeluşi au fost transportaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu, patru dintre aceştia, cu arsuri pe 30, 40 şi 50 la sută din suprafaţa corpului. A doua zi, încă un nou-născut a decedat la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu. Trei zile mai târziu un alt bebeluş a decedat, ridicând numărul morţilor la cinci. În urma exploziei au fost evacuate 113 persoane, respectiv 53 de copii şi 60 de femei.