Linkuri accesibilitate

Începe școala | Directorii de școli ar putea primi lunar 1.500 lei în plus, după ce s-au răzvrătit că au venituri mai mici decât profesorii


Directorii de școli sunt nemulțumiți că au salarii mai mici decât profesorii (imagine generică)
Directorii de școli sunt nemulțumiți că au salarii mai mici decât profesorii (imagine generică)

Personalul de conducere din educație ar putea beneficia de o majorare salarială lunară de 1.500 lei, din octombrie. Inițiativa, deja înregistrată, ar putea fi discutată săptămâna viitoare în Comisia de Muncă din Camera Deputaților. Directorii demisionari spun că propunerea e „inechitabilă”.

Deputații Odon Szabo (UDMR) și Onuț Atanasiu (PNL) au înregistrat în această săptămână un amendament la proiectul de lege care a permis în vară modificarea salariilor din învățământ.

Conform documentului consultat de Europa Liberă, începând cu luna octombrie 2023, „salariile de bază pentru personalul care ocupă funcțiile de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar se majorează cu suma de 1.500 de lei fiecare”.

În motivare se arată că, în urma aplicării OUG 57/2023, „a fost creată o discrepanță între salarizarea personalului care ocupă funcții de conducere (director, director adjunct) și personalul didactic care beneficiază de sporuri specifice (grad, dirigenție), astfel că au fost semnalate numeroase cazuri de directori care au demisionat din funcțiile ocupate în favoarea funcțiilor didactice”.

Cum s-a stabilit majorarea propusă

Europa Liberă a vorbit cu unul dintre cei doi inițiatori despre modalitatea de stabilire a majorării propuse.

„S-a discutat cu mai mulți directori și s-a luat în calcul un plafon satisfăcător, astfel încât salariul directorului să poată depăși salariul profesorilor și să nu-i mai determine să renunțe la conducere în favoarea catedrei”, a declarat pentru Europa Liberă unul dintre inițiatori, Onuț Atanasiu, vicepreședintele Comisiei de Educație din Camera Deputaților.

Acesta susține că nivelul de 1.500 de lei este doar o propunere care poate suferi modificări în cadrul Comisiei de Muncă. În opinia lui, dacă lucrurile decurg bine, amendamentul poate fi supus votului în plen săptămâna viitoare, astfel încât să nu fie afectată buna desfășurare a începutului de an școlar.

„Nu este echitabil”

Recompensată în 2022 cu premiul „Directorul Anului pentru Antreprenoriat”, Elena Voinescu a decis să renunțe vara aceasta la funcția de conducere a Școlii din Popricani (Iași), pe care o ocupa de 11 ani, pentru a reveni la catedră.

„Când absurdul intră în viața ta, nu-ți mai rămâne decât să demisionezi. Să demotivezi un director este foarte grav, este singurul care poate face schimbarea și diferența între școli”, a explicat Elena Voinescu pentru Europa Liberă motivele renunțării.

Absurdul de care vorbește fostul manager, cu o vechime de 26 de ani în educație, se referă la recompensa financiară: în 2022, când a fost premiată, obținea un venit net de 4.300 de lei. La momentul renunțării la funcție primea 5.200 lei, dar la catedră poate obține 6.100 lei net, lunar.

Întrebată din nou de Europa Liberă dacă ar fi motivată de o majorare lunară de 1.500 lei ca să revină la conducerea școlii, Voinescu a răspuns negativ.

„Nu este echitabil. Nu, pentru că diferența față de salariul unui cadru didactic e acoperită, dar sporul de conducere – nu. Pe lângă răspundere, să nu uităm că un director lucrează două luni în plus față de profesor”, a explicat Voinescu pentru Europa Liberă.

În opinia sa, pentru a fi echitabilă, majorarea lunară ar trebui să fie de cel puțin 2.000 lei peste salariul care poate fi obținut la catedră.

Scrisoarea celor 2.500 de directori către guvernanți

Conducerea unităților de învățământ a tras în decursul anului mai multe semnale de alarmă că lucrurile sunt în neregulă.

Ultimul a fost pe 9 august 2023, când Asociația pentru Valori în Educație (AVE) a trimis o petiție, cu aproape 2.500 de semnatari, către prim–ministrul Nicolae Ciolacu și ministerele Educației, Muncii și Finanțelor.

„În timp ce salariile de bază ale personalului didactic de predare pornesc de la gradația 0 de vechime în muncă și avansează conform treptei de vechime, salariile de bază ale directorilor și directorilor adjuncți nu mai sunt influențate în niciun fel de vechime”, se arată în documentul asumat de AVE și semnat de 2.500 de directori.

„După pregătirea statelor de plată pentru luna iunie, am constatat că, dacă am demisiona și am rămâne doar cu obligația de catedră, am avea venituri semnificativ mai mari”, se mai arăta în documentul consultat de Europa Liberă.

Semnatarii mai arătau că, în absența unei acțiuni guvernamentale, mulți dintre directorii actuali vor opta pentru revenirea la catedră (același angajat, alt cost, mai mare) și mai degrabă profesori cu mai puțină vechime vor accepta poziții de directori.

Lipsa personalului de conducere poate afecta buna desfășurare a activității, în condițiile în care statele de plată sau definitivarea orarului, pentru a da doar două exemple, au nevoie de aprobarea directorului.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG