Linkuri accesibilitate

Începe vaccinarea cu Astra Zeneca: 142.100 de persoane programate


Romania - Pfizer/Moderna/AstraZeneca

Vaccinarea cu AstraZeneca va începe de mâine în România, fiind deja programate 142.100 de persoane, dintre care peste 69 de mii sunt femei și peste 72 de mii sunt bărbați. Vaccinul este dedicat persoanelor sub 55 de ani.

Comitetul de coordonare a anunțat că sunt 1.5 milioane de programări pentru toate tipurile de vaccin. Sunt 673.593 de persoane pentru prima doză, iar 923.247 sunt pentru doza de rapel.

Pentru vaccinarea cu AstraZeneca vor fi deschise 180 de centre noi, care sunt lângă centrele de vaccinare existente. La scurt timp după deschiderea platformei pentru AstraZeneca s-au înscris 100.000 de persoane.

Programarea a început pe 1 februarie, iar primul vaccin se va administra de mâine. Sesiunea de vaccinare este 15 februarie – 6 martie. Ulterior se vor deschide noi sloturi pentru vaccinare.

Vaccinul Astra Zeneca este fabricat dintr-o versiune slăbită a unui virus comun pentru răceală, cunoscut sub numele de adenovirus, de la cimpanzei. A fost modificat pentru a semăna mai mult cu coronavirusul - deși nu poate provoca boli. Odată injectat, serul învață sistemul imunitar al organismului cum să lupte împotriva virusului real.

Vaccinul determină sistemul natural de apărare al organismului să producă anticorpi și globule sanguine albe specializate, care să acționeze împotriva virusului, asigurând astfel protecție împotriva COVID-19, potrivit prospectului pus la dispoziție de Agenția Națională a Medicamentului. Nicio componentă a acestui vaccin nu poate provoca boala COVID-19.

XS
SM
MD
LG