Linkuri accesibilitate

Test în premieră: efectul vaccinului AstraZeneca asupra copiilor


Vaccinuri Pfizer/Moderna/AstraZeneca
Vaccinuri Pfizer/Moderna/AstraZeneca

Universitatea din Oxford, care a realizat în parteneriat cu AstraZeneca un vaccin împotriva COVID-19, lansează un studiu pentru a vedea siguranța vaccinului asupra copiilor și care este răspunsul imun, informează Reuters.

Noul studiu al Universității Oxford vizează tinerii cu vârsta cuprinsă între 6 și 17 ani pentru a se vedea în ce măsură vaccinul este eficient și pentru această categorie de persoane. În România, sunt așteptate peste 800.000 de doze de vaccin Astra Zeneca în această lună, iar cu el vor fi vaccinate persoanele sub 55 de ani.

Aproximativ 300 de voluntari vor fi înscriși în acest studiu, iar primele vaccinări sunt așteptate să fie efectuate luna aceasta, precizează reprezentanții Universității Oxford, potrivit Reuters.

Producătorii acestui vaccin spun că acest vaccin este pentru toată lumea, deoarece este mai ieftin decât a competitorilor și mai ușor de distribuit.

Obiectivul Astra Zeneca este de a produce trei miliard de doze de vaccin în acest an și peste 200 de milioane de doze până în luna aprilie.

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucțiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19, se arată în comunicatul Comitetului Național pentru Vaccinare.

Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției SARS-CoV-2.

Moderna solicită creșterea capacității flacoanelor cu 50%

Compania america Moderna a anunțat că a solicitat autorizație de la diferite autorități sanitare din lume pentru a crește cu 50% capacitatea flacoanelor sale de vaccin împotriva Covid-19, de la 10 la 15, informează AFP.

Reprezentanții Moderna susțin că astfel se vor optimiza oportunitățile de livrare a mai multe doze pentru fiecare țară. Potrivit New York Times, autoritatea pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a autorizat creșterea cu 40% a conținutului flacoanelor.

Oficialii companiei precizează că această modificare s-ar putea produce în două-trei luni, dacă primesc acceptul cerut.

Peste 10% din populaţia americană a primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19, aproape jumătate cu cel de la Moderna şi puţin peste jumătate cu cel de la Pfizer, informează AFP și Agerpres.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG