Linkuri accesibilitate

Indemnizații pe viață. Peste 7.000 de lei pe lună pentru doi foști miniștri, unul dintre ei milionar


Anton Anton, fostul ministru al Energiei în guvernul Dăncilă va primi 7.000 de lei indemnizație de merit.
Anton Anton, fostul ministru al Energiei în guvernul Dăncilă va primi 7.000 de lei indemnizație de merit.

Comisia Naţională pentru Acordarea Indemnizaţiei de Merit a acordat indemnizații, pe viață, pentru 33 de personalități din domeniul culturii și științei. Cel puțin unul dintre „premianți” este milionar în lei.

Printre cei nominalizați de ministerul Educației se află doi foști miniștri: Anton Anton și Pavel Năstase.

Indemnizația reprezintă echivalentul a trei salarii minime brute pe țară și este neimpozabilă, adică 7.650 de lei pe lună.

În 2017, Pavel Năstase a fost propus de PSD ca ministru al Educației în guvernul Sorin Grindeanu. Pe atunci, Năstase era președintele Senatului Academiei de Știinte Economice (ASE) si a fost rector al instituției.

La data numirii, el era unul dintre cei mai bine plătiți oameni din sistemul românesc de învățământ. Potrivit declarației de avere din 2020, avea depozite de 2,7 milioane de lei și 136.000 de euro.

În 2019, Pavel Năstase a primit un salariu de 224.000 de lei de la ASE și 107.000 de lei de la Institutul Național de Administrație, adică 27.000 de lei pe lună. În urma votului de astăzi, Năstase mai primește 7.000 de lei lunar.

Propunerea năstrușnică a lui Anton Anton

În 2008, Anton Anton era ministru al Educației în guvernul Tăriceanu. Ulterior, ales deputat ALDE, PRO România și apoi PSD, Anton Anton a ocupat funcția de ministru al Energiei în guvernul Dăncilă. „Și lui îi datorăm criza energetică din țară. Nu a făcut nimic pentru ca România să devină mai independentă din punct de vedere energetic. Drept răsplată, PSD-PNL propun să i se dea câte 7650 lei lunar, drept mulțumire pentru moștenirea lui”, a scris deputatul USR Iulian Bulai pe Facebook.

Pe 21 februarie 2019, Anton declarase, în comisiile parlamentare de buget-finanţe, că Ministerul Energiei intenţionează să dezvolte un proiect de acumulare de energie electrică în depozitele de gaze, idee care nu a mai fost introdusă până acum în lume.

În decembrie 2020, Anton avea în conturi 525.000 de lei și 26.000 de euro. Tot atunci, încasa o pensie de 83.000 de lei și 16.000 de lei ca membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România.

Anton și Năstase au fost propunerile ministrului Educației, Ligia Deca, pentru indemnizație de merit pe viață.

Toată lista, premiată

Comisia care acordă aceste beneficii s-a întrunit, miercuri, la sediul Academiei Române, toate propunerile fiind validate.

Alte nume cunoscute propuse pentru acordarea acestor premii și care au trecut de filtrul comisiei: Maia Morgenstern, Mihaela Miroiu, Nae Caranfil, Victor Ioan Frunză, Cristian Comeagă, Corina Antigona Rădulescu, Carmen Maria Cârneci, Daniel Condurache, Cristian Comeagă, Ioan Bolovan.

„Cu 8 voturi pentru și două împotrivă, domnul Anton Anton a primit indemnizația. Domnia sa a fost respins prima data, a doua oară a trecut. M-am opus atunci, m-am opus și astăzi, dar nu am avut susținerea colegilor. Toate propunerile au fost acceptate”, ne-a declarat deputatul Iulian Bulai.

Tablou incomplet

Întrebat unde poate fi consultată lista tuturor beneficiarilor acestor indemnizații, demnitarul a arătat că aceasta nu este publică, fiecare uniune de creație venind de două ori pe an cu noi nume, acestea nefiind centralizate la nivel national, deși legea spune că numărul total de indemnizaţii de merit este de 1.650.

Iulian Bulai, deputat USR, susține că fostul ministru din Guvernul Dăncilă, Anton Anton, va primi indemnizație de merit.
Iulian Bulai, deputat USR, susține că fostul ministru din Guvernul Dăncilă, Anton Anton, va primi indemnizație de merit.

„Anual, ministerul Educației, Academia și uniunile de creație propun aproximativ 60 de nume pentru a primi aceste indemnizații. Legea se aplică din 2002, deci ne apropiem de numărul maxim de beneficiari. Din păcate nu există o situație centralizată a celor care primesc acești bani. Când se ajunge la 1.650, cei acceptați vor primi aceste sume doar după decesul unui beneficiar”, ne-a mai declarat Bulai.

Procedura de selecție

Academia Română, Uniunea Arhitecților din România (UAR), Uniunea Artiștilor Plastici (UAP), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN), Uniunea Compozitorilor și Interpreților de Muzică, Ministerul Educației, Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Teatrală din România (UNITER) și ministerul Sporturilor propun, de două ori pe an, o listă de personalități care ar merita premiate pentru activitatea depusă de-a lungul carierei.

Comisia națională pentru acordarea indemnizației este formată din președintele Academiei Române, preşedinţii comisiilor de cultură şi ai comisiilor de muncă de la Senat şi de la Camera Deputaţilor, ministrul culturii, ministrul educaţiei, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport şi preşedinţii uniunilor de creatori care fac parte din Alianţa Naţională a Uniunilor de Creatori din România.

Până anul trecut, propunerile trebuiau să fie votate în unanimitate de către membrii comisiei, dar guvernul a schimbat procedura astfel încât, în prezent, deciziile se iau prin majoritate de voturi.

Indemnizaţia de merit se poate acorda doar persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG