Linkuri accesibilitate

Academicieni pe banii statului


Academia SRI
Academia SRI

Pe lângă Academia Română, în țară mai sunt înregistrate alte cinci academii „mai mici”, subvenționate de stat, locuri în care găsim persoane care își completează pensia cu diverse indemnizații. Unii au dosare penale, alții membri în alte astfel de „academii”.

Deși finanțarea lor ar trebui să depindă de rezultatele cercetării pe care o fac, în realitate, aceste instituții sunt veritabile surse de venit pentru o serie de personalități care vânează titluri academice îndoielnice și bani.

Academia de Științe Tehnice din România (ASTR)

Potrivit statutului​, ar trebui să cuprindă „personalități din domeniul ingineriei și al cărui scop este acela de a promova dezvoltarea cercetării științifice”. Conform legii, numărul maxim de membri este de 201. La aceasta dată ASTR are 95 membri din care 55 sunt titulari si 40 membri corespondenti, activitatea fiind organizată în cadrul a 10 secții. ASTR are și cinci filiale. În Iași, Cluj, Craiova, Brașov, Chișinău și Timișoara.

Activitate inexistentă

Fără declarații de avere în cazul conducerii, fără rapoarte de activitate anuale, fără număr de telefon pentru contact, ASTR are în 2020 fix aceleași obiective ca în 2019. Președinte al ASTR este „Prof.univ.as.dr.ing.Euring.DHC” Mihai Mihăiță, așa cum se prezintă pe site-ul instituției. În aceste condiții, am solicitat Ministerului Educației să ne spună care este bugetul alocat ASTR pe anul trecut. „Suma alocată Academiei de Științe Tehnice din România în anul 2019 a fost 3.886.000 de lei”, ne-a comunicat ministerul.

La nivelul anului 2008 când a fost înființată această academie, în legea privind organizarea instituției se arată că „membrii titulari ai ASTR primesc o indemnizație lunară brută în valoare de 1.800 lei. Membrii corespondenți primesc o indemnizație lunară brută de 1.400 lei. (...) Membrii prezidiului ASTR beneficiază de o majorare cu 20% a indemnizației lunare”.

Academia de Științe Agricole și Silvice (ASAS)

ste în subordinea ministerului Agriculturii și are în componenșa sa 181 de membri titulari și corespondenți. Este succesoarea în drepturi a Institutului de Cercetări Agronomice al României, a Institutului Național Zootehnic, a Academiei de Agricultură a României și a Institutului Central de Cercetări Agricole. ASAS este condusă de fostul deputat Valeriu Tabără. Conform declarației de avere din 2019, salariul anual primit din partea academiei este de 106.000 de lei ca președinte (8800 lei/lună), la care se adaugă 24.800 de lei indemnizația de membru titular al academiei.

Indemnizație de 24.000 de lei pe an

Potrivit listei cu salariile de bază ale angajaților academiei, vicepreședintele încasează 16.640 de lei pe lună, secretarul general 14.500 lei, inspectorul șef 7955 de lei la care se adaugă un spor pentru condiții de muncă de 807 lei pe lună. Un consillier juridic câștigă 4900 de lei /lună plus un spor de 495 de lei, iar inspectorii între 3400 și 5000 de lei, plus un spor de 400 de lei pe lună. Un șofer de la ASTR are un salariu de bază de 3485 de lei la care se adaugă sporul de 326 pentru condiții de muncă.

Indemnizația de mebru titular al academiei este de 24.801 de lei pe an. Spre deosebire de celelalte academii, ASAS are venituri proprii nu numai de la bugetul de stat. Astfel, potrivit unui răspuns transmis în baza legii liberului acces la informațiile de interes public, „referitor la veniturile proprii ale ASAS și unităților sale, acestea au fost de 254.194.000 de lei, repartizate astfel: ASAS 3.553.000 de lei, unitățile din subordine 250.641.000 de lei. Referitor la subvenția alocată de MADR în 2019, suma a fost de 164.541.000 de lei repartizată astfel: ASAS 15.438.000 de lei, unitățile din subordine 149.103.000 de lei. Sumele menționate au ca destinație finanțarea activității de cercetare și a funcționării unităților de cercetare din structura ASAS”, se arată în răspunsul instituției.

Academia de Științe Medicale (ASM)

ASM are 160 de membri titulari. Printre ei regăsim nume sonore de medici, unii dintre ei cu probleme penale.

Astfel, Mircea Beuran, cel care este și vicepreședinte executiv al ASM, a fost trimis în judecată, în aprilie 2020, de procurorii DNA, după ce ar fi primit mită 10.000 de euro de la o colegă medic pentru a scoate un post la concurs, post în cadrul UMF Carol Davila.

Irinel Popescu este cercetat și pus sub control judiciar pe cauțiune de procurori după ce ar fi susținut semnarea a două contracte ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu HP România S.R.L la prețuri supraevaluate.

Ioan Lascăr este trimis în judecată după ce ar fi aprobat cumpărarea unei barocamere pentru marii arși, dispozitiv medical inutil și care nu a funcționat niciodată, valoarea prejudiciului fiind de 8 milioane de lei.

Mihai Lucan este cercetat de DIICOT de doi ani în dosarul în care există suspiciuni că medicul, alături de alte persoane, ar fi folosit bunurile Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca în favoarea unei firme private.

Alt academician al ASM este fostul deputat Constantin Bălăceanu Stolnici, declarat de CNSAS colaborator al Securității.

Din ASM mai fac parte medicii Adrian Streinu Cercel și Ionel Sinescu.

19,5 milioane de lei de la buget

Conform legii de înființare din 2004, Membrii titulari ai Academiei de Stiințe Medicale beneficiază de o indemnizație lunară viageră egala cu salariul mediu pe economie și este finanțată de bugetul Ministerului Sănătății. În 2018, Mircea Beuran, care este vicepreședinte executiv al ASM, a primit o idemnizație viageră de 19.272 de lei.

În 2016, ASM a primit de la ministerul Sănătății o finanțare de 19,5 milioane de lei.

Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale

A fost înființată în 2012 la inițiativa fostului deputat Gabriel Oprea. Din această structură fac parte oameni politici precum Sorin Cîmpeanu, Adrian Curaj, Vasile Dîncu, George Cristian Maior, Sorin Mihalache, Remus Pricopie, generalul Toma Gheorghe, plus profesori coordonatori de doctorate din Academia de Poliție.

Indemnizații pe viață

Ca și alți „academicieni” de conjunctură, membrii ASSN primesc o indemnizație viageră de la stat, finanțatorul acestei structuri fiind, până anul acesta, Ministerul Educației. Astfel, fostul ministru al Educației Remus Pricopie a încasat, în 2018, 36.732 de lei de la academie, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a primit 32.604 de lei, aceeași sumă reprezentând „indemnizație viageră” fiind încasată și de fostul director al SRI și actual ambasador al României în SUA, George Maior.

Conducerea ASSN este asigurată de fostul ministru al Educației, Remus Pricopie, ajutat de vicepreședintele Florin Moisescu, fost rector al Universității Naționale de Apărare (UNAp) și de secretarul general Gheorghe Toma, conducător de doctorate la Academia Națională de Informații a SRI.

ASSN are în structură un număr de trei secţii ştiinţifice: secţia de ştiinţe militare, secţia de ordine publică și secţia de informaţii şi securitate naţională.

2020 a fost primul an când ASSN a rămas fără finanțare de la buget. În martie, ministrul Educației, a anunțat că academia experților în securitate nu mai are buget asigurat.

Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR)

Este o altă instituție finanțată de la buget, dar cu rezultate discutabile în ceea ce privește cercetarea. Populată de profesori pensionari, politicieni și prelați, președintele acestei instituții încasează o indemnizație de 21.840 de lei pe lună. Cei mai cunoscuți „oameni de știință” din AOSR:

Din Secția de Științe Medicale fac parte Mihai Lucan și Irinel Popescu, membri și în Academia de Științe Medicale. Lucan este pus sub acuzare de DIICOT în dosarul „Transplantul”, iar Irinel Popescu este cercetat de DNA pentru luare de mită.

Din Secția Științe Agricole fac parte Gheorghe Sin și Valeriu Tabără. Primul a fost condamnat la 4 ani închisoare cu suspendare în dosarul lui Dan Voiculescu. Al doilea este președintele altei academii, Academia de Științe Agricole și Silvice (ASAS) despre care am scris mai sus.

Secția de Științe chimice este condusă de Ecaterina Andronescu, senator PSD​. Ea se numără printre semnatarii proiectului de lege care a condus la reactivarea acestei instituții de cercetare fără rezultate notabile, dar care consumă anual 10 milioane de lei de la buget. De altfel, potrivit declarației de avere din 2017, Andronescu a primit 24.120 de lei de la AOSR pentru „plata cu ora”.

- Secția Științe Biologice îi are printre membri pe Gheorghe Mencinicopschi și Bogdan Alexandru. Primul a fost condamnat definitiv la 8 ani închisoare în dosarul ICA, iar Bogdan Alexandru este trimis în judecată de DNA pentru un prejudiciu de 3,7 milioane de euro adus Academiei Române.

- Din Secția Științe Tehnice fac parte astronautul Dumitru Prunariu, fostul deputat PSD Anghel Stanciu declarat incompatibil de ANI, fostul președinte Ion Iliescu, trimis în judecată în dosarul Revoluției, și primarul Timișoarei, Nicolae Robu. Ultimii doi sunt membri de onoare ai AOSR.

- Din secția Științe economice fac parte Eugen Ovidiu Chirovici, acum scriitor în Marea Britanie, fostul deputatl Aurel Vainer, care este și președinte al Confederației comunităților evreiești, și Sorin Petre Dimitriu. Cel din urmă este membru corespondent al AOSR și condamnat definitiv la 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare pentru fraudă cu fonduri europene.

- Din Secția de Teologie și Filosofie fac parte prelații ÎPS Nifon Mihăiță și ÎPS Teodosie Petrescu. În aceeași secție îl regăsim pe Aurel Papari, profesor psihiatru declarat de instanță colaborator al Securității după ce și-a turnat pacienții din ospiciu. Un alt membru al secției amintite este gazetarul Ion Cristoiu, membru de onoare al AOSR.

- La Științe Istorice îi regăsim pe fostul senator PSD (vorbim de anii 90) Ion Solcanu, publicistul Dinu Săraru (un apropiat al PSD), academicianul, Răzvan Theodorescu, fost senator și ministru al culturii în epoca Iliescu, dar și pe fostul director al CNSAS, Gheorghe Onișoru.

- Secția Științe Militare este ocupată de chestorul de poliție Anghel Andreescu, generalii Eugen Bădălan și Constantin Degeratu, senatorul Teodor Meleșcanu, care este membru onorific și Aliodor Manolea, membru asociat.

Amendamentul care a salvat oamenii de știință

AOSR primește anual de la buget 10 milioane de lei. În 2020, AOSR a rămas fără finanțare după ce, în iarna anului trecut, Guvernul și-a asumat răspunderea pe legea bugetului de stat și astfel a trecut un amendament al USR care spunea că Academia se finanțează din resurse proprii.

Refinanțarea de la bugetul de stat a Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR) s-a făcut recent, printr-un artificiu, după ce mai mulți deputați și senatori de la PSD, Pro Romania și PSD au constat că Academia și-a schimbat sediul, așa că s-au gândit că ar fi bine să modifice legea de organizare a instituției și să primească, din nou, bani de la buget, în urma unui amendament promovat de deputata PNL Florica Cherecheș.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG