Linkuri accesibilitate

India, doborâtă de coronavirus


O femeie din Ahmedabad, India, în apropierea spitalului COVID în care a murit soțul ei. 20 aprilie 2021.
O femeie din Ahmedabad, India, în apropierea spitalului COVID în care a murit soțul ei. 20 aprilie 2021.

Infectările și decesele cauzate în India de COVID-19 au depășit cele mai pesimiste estimări, cu 273.810 de noi infectări anunțate luni, cel mai mare număr de la izbucnirea pandemiei, și un total de peste 15 milioane de cazuri.

Numărul deceselor anunțate luni a fost de 1.619, cu un total de 178,769 (locul patru după SUA, Brazilia și Mexic) la o populație de 1,4 miliarde de persoane.

Capitala New Delhi a fost „închisă” luni seara. Carantina ar urma să dureze întreaga săptămână, pe fondul unei explozii de cazuri de COVID-19 care au adus sistemul de sănătate din capitală la limită. Ministrul Sănătății, citat de Time, a anunțat într-o conferință că în New Delhi se înregistrează o criză de oxigen și medicamente. „Nu aș spune că sistemul de sănătate s-a prăbușit, dar a ajuns la limită”, a spus acesta.

În New Delhi, spitalele folosesc cilindre cu oxigen pe care le realimentează la furnizori privați din oraș. 19 aprilie 2021.
În New Delhi, spitalele folosesc cilindre cu oxigen pe care le realimentează la furnizori privați din oraș. 19 aprilie 2021.

Înrăutățirea cifrelor pandemiei vine după ce India credea că a trecut de cel mai grav nivel al acesteia, dar experții spun că cifrele de acum câteva luni ar fi fost, cel mai probabil, mai mari decât s-a raportat. Iar situația din capitală nu este singulară. Una dintre cele mai grave situații se înregistrează în Maharashtra, stat care găzduiește capitala financiară a Indiei, Mumbai. Autoritățile de aici ar putea decide marți un lockdown total, care ar putea afecta, în următoarele două săptămâni, chiar și servicii esențiale. În orașe precum Aurangabad, relatează presa din India, magazine considerate „esențiale”, precum benzinăriile, ar urma să fi deschise doar patru ore pe zi.

În Uttar Pradesh, relatează BBC, imaginile pandemiei sunt tulburătoare: centre de testare supra aglomerate, spitale care refuză pacienți și incinerări fără pauză la crematorii.

Cum s-a ajuns aici. Relaxare și laude

La începutul lui martie, autoritățile declarau că India se apropie de finalul pandemiei, iar țara devenise un jucător în așa-numita „diplomație a vaccinului” cu transporturi de doze de vaccin către alte țări. Încă de la finalul lui 2020, premierul Narendra Modi era lăudat de autorități și de jurnaliști și numit un „guru al vaccinării”.

Euforia „depășirii” pandemiei cuprinsese pe toată lumea. În decembrie, economiștii Băncii Naționale a Indiei proclamau ieșirea din „umbrele iernii, către lumină” și depășirea celei mai dificile perioade a pandemiei.

În februarie, autoritățile electorale au anunțat organizarea de alegeri în cinci state ale Indiei, cu 186 de milioane de alegători implicați. Din 27 martie a început un proces electoral complex, de circa o lună, cu o campanie care nu a ținut cont de regulile de distanțare între persoane și de cele sanitare în general.

La meciurile din martie, suporterii nu au fost obligați să poarte mască.
La meciurile din martie, suporterii nu au fost obligați să poarte mască.

La mijlocul lui martie, la două meciuri majore de cricket, 130.000 de suporteri au putut asista fără a trebui să poarte mască.

În mai puțin de o lună, în India începeau un „al doilea val” devastator, cu 100.000 de noi cazuri pe zi la mijlocul lui aprilie.

Noua tulpină indiană

Guvernul Marii Britanii a interzis, luni, intrarea în țară a străinilor care vin din India. Cetățenii britanici vor intra în carantină. Decizia nu ține doar de agravarea situației din India, ci și de identificarea în Marea Britanie a peste 100 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină a virusului, așa-numita „tulpină indiană”.

Potrivit specialiștilor, această nouă tulpină conține două mutații în proteina spike, ceea ce poate duce la scăderea eficienței anticorpilor. Nu este clar ce rol ar fi avut această nouă tulpină în creșterea galopantă a cazurilor din India, dar apariția ei a fost anunțată la finalul lui martie, moment din care situația din India s-a deteriorat constant. La acea vreme, specialiștii citați de BBC spuneau că aceasta nu ar fi avut legătură cu escaladarea numărului de cazuri. Și în prezent, aceștia spun că este prea devreme pentru o concluzie categorică și că apariția în Marea Britanie a acestei tulpini nu a fost direct legată de vreo călătorie în India. Premierul Borin Johnson și-a anulat însă călătoria pe care o avea planificată în această lună în India.

„Oriunde te uiți, vezi ambulanțe și corpuri”

Un reportaj realizat de BBC în Uttar Pradesh, cel mai populat stat al Indiei, dezvăluie imagini și povești tulburătoare.

Oriunde te uiți, vezi ambulanțe și corpuri”, povestește un bărbat care a dus corpul mamei sale la crematoriu și spune că a văzut o „stivă” de corpuri. Costul lemnului pentru arderea corpurilor a crescut de trei ori, iar timpul de așteptare de la 15-20 de minute, la 5-6 ore.

Publicația The Times of India scrie despre familiile disperate care stau în apropierea spitalelor în așteptarea de vești de la cei internați, iar India Today anunță că ministrul Apărării, Rajnath Singh a cerut armatei să permită accesul civililor în unitățile medicale militare. Achiziția medicamentului Remdesivir se face pe piața neagră la un preț de 6 ori mai mare decât cel oficial, mai scrie publicația.

Explozia de cazuri noi a făcut ca India să permită, din 1 mai, vaccinarea tuturor persoanelor peste 18 ani, pe lângă personalul esențial și a celor peste 45 de ani, cum se întâmplă în prezent. Nu este clar însă de unde va putea lua India suficiente doze de vaccin. India a aprobat până acum folosirea a două vaccinuri produse în țară și a vaccinului rusesc Sputnik V, dar producția națională nu poate ține pasul cu nevoile.

Dalai Lama s-a vaccinat în 6 martie, la un centru din Dharamsala/India.
Dalai Lama s-a vaccinat în 6 martie, la un centru din Dharamsala/India.

În plus, e de așteptat ca restricțiile aspre impuse de noul val al pandemiei, să afecteze serios populația, mai ales persoanele care munceau în marile orașe și nu mai pot face acest lucru. „Vom ajunge să cerșim din nou mâncare", a spus unul dintre aceștia corespondentului BBC.

Lucrători migranți părăsesc New Delhi după anunțul carantinei care va dura întreaga săptămână. 19 aprilie 2021
Lucrători migranți părăsesc New Delhi după anunțul carantinei care va dura întreaga săptămână. 19 aprilie 2021

Cu o populație de 29 de milioane de persoane, capitala New Delhi avea, luni seară, la impunerea noilor restricții, sub 100 de paturi cu ventilatoare și sub 150 disponibile pentru bolnavii în stare gravă, scrie AP.

În scene care nu fuseseră văzute încă în India (lunile trecute unul dintre principalii furnizori de vaccin COVID pentru țările sărace), ambulanțele mergeau de la un spital la altul în căutarea unui loc disponibil, în timp ce altele transportau corpuri la crematorii, iar pacienții stăteau la coadă la ușile unităților medicale, relatează jurnaliștii AP.

Lucrători care părăsesc New Delhi sunt nevoiți să călătorească pe acoperișul autobuzelor. 19 aprilie 2021
Lucrători care părăsesc New Delhi sunt nevoiți să călătorească pe acoperișul autobuzelor. 19 aprilie 2021

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG