Linkuri accesibilitate

Inflație în scădere, deficit excesiv, gata cu majorarea dobânzii-cheie, anunță BNR. Cum vor arăta vara și toamna românilor


Guvernatorul BNR a prezentat raportul privind inflația.
Guvernatorul BNR a prezentat raportul privind inflația.

BNR a prezentat, vineri, concluziile raportului privind inflația, deficitul și dobânda de politică monetară.

  • Estimarea de inflație pentru finalul anului este de 7, 1%. La finalul lui 2024, inflația va ajunge la 4.2%.
  • Rămânem singura țară UE cu deficit fiscal excesiv.
  • BNR anunță că ia în calcul să se oprească aici cu majorarea dobânzii de politică monetară.
  • Ar trebui să fie un an agricol mai bun.

Inflația în România este în scădere și ne așteptăm la 7,1% spre finalul anului, anunță guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. În topul european, suntem pe locul opt. Liderul momentului este Ungaria, dar România stă mai rău decât Bulgaria, Croația sau Slovenia.

Dobânda de referința a BNR rămâne 7%, ca o continuare a politicii băncii centrale de a combate inflația, însă un alt motiv pentru care prețurile încep să scadă, iar efectele deja se văd direct la pompă, sunt scăderile prețului țițeiului.

În plus, o parte dintre rezervele de energie pe care România le-a creat la finele anului trecut au rămas nefolosite, grație unei ierni blânzi. Așa se face că avem scăderi de 6% la benzină și peste 9% la motorină, în intervalul aprilie-mai.

Deficitul de cont curent și deficitul fiscal, care se traduc în cheltuieli neacoperite din încasări și în împrumuturi comerciale semnificative, rămân în continuare călcâiul lui Ahile pentru Guvern.

„Suntem singura țară din UE cu deficit excesiv, iar aceasta este o problemă ce trebuie rezolvată”, spune Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, accentuând recomandarea de asumare a măsurilor fiscale necesare și reducerea cheltuielilor.

„Șocurile de ofertă din anul 2022, care au dus la ajustarea prețurilor unor alimente procesate (ulei, zahăr) s-au temperat”, a mai adăugat Isărescu, transmițând un semnal pozitiv pentru evoluția inflației în această zonă a produselor de consum.

Ne așteptăm la un an agricol bun, potrivit raportului BNR. Producția internă ar urma să recupereze și să compenseze tensiunile de până acum, generate inclusiv de importurile din Ucraina.

Prețurile legumelor și fructelor rămân însă problematice, câtă vreme Spania, un furnizor european important, experimentează o secetă severă. Iar 20% din producția de legume și fructe din Turcia, un exportator important pentru România, a scăzut din pricina cutremurelor care au afectat zone extinse de cultură.

  • 16x9 Image

    Monica Tănase

    Monica Tănase este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și jurnalist din 2003. A început ca reporter în emisiunea Cutia neagră, realizată de Dana Deac, la Antena 1, și a lucrat ulterior pentru Antena 3, Realitatea Tv, Digi 24/Digi World. Scrie pentru mai multe publicații print sau online și folosește interviul ca mijloc de a aduce în fața publicului antreprenori, oameni de cultură, oameni de știință sau tineri remarcabili, pentru care dezvoltarea, autenticitatea, implicarea sunt mize importante. Este preocupată de temele importante ale actualității (economie, educație, mediu sau sănătate), are doi copii, este pasionată de broderie bizantină și își dorește să dezvolte această pasiune într-o cercetare doctorală în cultural studies.

    S-a alăturat echipei Europa Liberă ca freelancer în aprilie 2023 pentru a aborda subiecte ce țin de comportamente și decizii față de investiții, economie și finanțe.

XS
SM
MD
LG