Linkuri accesibilitate

Infografice | Cum s-a prăbușit vaccinarea după ridicarea restricțiilor. România a ajuns codașa UE


Ritmul de vaccinare a populației continuă să fie dezamăgitor în România.
Ritmul de vaccinare a populației continuă să fie dezamăgitor în România.

Promisiunea autorităților că mai multe restricții vor fi ridicate dacă populația se va vaccina nu a impulsionat campania de vaccinare. Dimpotrivă. Cifrele prelucrate de Europa Liberă arată că România vaccinează în prezent la jumătate față de prima zi a relaxărilor.

Relaxarea românilor, venită pe fondul ridicării restricțiilor, a venit la pachet cu o scădere dramatică a interesului pentru procesul de vaccinare.

Europa Liberă a analizat cifrele publice privind vaccinarea din data de 14 mai, a doua o zi după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat primele relaxări, și până în prezent. Datele arată o înjumătățire atât a numărului total al persoanelor vaccinate, cât și a celor care au primit prima sau ambele doze.

Pe 15 mai, de pildă, prima zi în care românii au putut să iasă pe stradă fără să mai poarte mască, vaccinam un total de 119.021 de persoane. 67.083 primeau atunci a doua doză, în timp ce 51.938 de persoane primeau prima doză de vaccin. După cum se observă în graficul de mai jos, realizat în baza datelor publice ale autorităților, interesul pentru vaccinare a scăzut începând cu acea dată. Pe 31 mai, 64.133 de persoane au fost vaccinate, doar 20.536 primind prima doză.

Până marți, 1 iunie, 4.336.728 de milioane de persoane din România au fost vaccinate, aproximativ 3,5 milioane primind ambele doze. Autoritățile nu doar că nu au atins ținta de 5 milioane de vaccinați până pe 1 iunie, însă nu e clar dacă vor putea atinge acest target prea curând, spune medicul infecționist Octavian Jurma.

„Acesta este unul dintre cele mai îngrijorătoare lucruri, pentru că este ținta de la jumătatea drumului. Dacă noi nu reușim să atingem luna aceasta ținta de 5 milioane de vaccinări, evident că cifra adevărată, cea care ne poate proteja de un al patrulea val, cea de 10 milioane – deci peste 50% din populație vaccinată – în septembrie, înainte de deschiderea școlilor, nu va fi atinsă. După calculele mele, la rata actuală de vaccinare cu prima doză, vom avea 10 milioane de persoane vaccinate cu minim o doză abia la sfârșitul lunii ianuarie 2022, iar conform datelor de ieri chiar în februarie 2022”, ne-a spus Jurma.

Romania Octavian Jurma
Romania Octavian Jurma

Acesta e de părere că relaxările stabilite de autorități au dus la scăderea interesului populației pentru vaccinare pentru că „nimeni nu asociază relaxarea cu vaccinarea. Un om relaxat nu se duce să se vaccineze”.

Vaccinarea este un comportament motivat, asta cred că nu înțeleg cei de la guvernare. Adică omul trebuie să aibă un motiv să se vaccineze. Nu e ca hrana sau apa. Nu există o nevoie de vaccin. Iar oamenii care vor să se vaccineze pentru confortul lor personal, să se știe protejați, sunt maxim 30% din populație, poate chiar mai puțin", mai spune medicul infecționist Octavian Jurma.

România a ajuns la 1 iunie la coada clasamentului european privind populația vaccinată, potrivit Our World in Data. 19,10% din populația României a primit schema completă de vaccin, în timp ce doar 3,36% prima doză. Pe ultimul loc al acestui clasament, valabil cu datele disponibile până pe 31 mai, se situează Bulgaria. Pe primele locuri sunt Malta, Ungaria și Finlanda.

Apăsați play pentru a vedea cum a evoluat situația vaccinării în Uniunea Europeană în ultimele luni

Asta deși, pe 7 februarie, deci la începutul campaniei de vaccinare, țara noastră se situa pe locul doi în UE, doar Malta având procente mai bune.

Un alt pericol identificat de infecționistul Octavian Jurma este, pe lângă relaxarea populației, relaxarea nejustificată a autorităților. „A ieșit și președintele și premierul și au declarat epoca post-pandemie. Au declarat, practic, pandemia închisă. Păi, dacă pandemia e închisă eu de ce să mă vaccinez? E un mesaj atât de simplu. Mi-a zis președintele că e pandemia gata. Avem această atitudine triumfalistă, de învingători ai pandemiei, e discursul acesta de care credeam că am scăpat, din perioada lui Ceaușescu. Această iluzie promovată nu face altceva decât să determine oamenii să amâne vaccinarea”, ne-a spus specialistul.

Medicul avertizează că numărul scăzut de cazuri din ultima perioadă nu se datorează doar vaccinării, ci și unei imunizări în masă a populației. „După estimările mele, între 30 și 40% din populație s-a infectat în ultimele două valuri. Dacă adăugăm vaccinarea, deci ne apropiem undeva la un prag de 50%”, spune Jurma.

Problema e, continuă cercetătorul, că majoritatea persoanelor care s-au imunizat prin boală au avut o formă superficială sau asimptomatică a acesteia. În cazul lor imunitatea va dura între 3 și 6 luni.

„Asta explică valul. Acesta este cel mai mare pericol. Ca în toamnă, deci cam la șase luni de la ieșirea din acest val de toamnă-primăvară, să o luăm de la capăt, odată cu deschiderea școlilor, deci spre sfârșitul lunii septembrie, să vedem un nou val de infecții. Numerele vor continua să rămână la un nivel scăzut în următoarele două luni indiferent ce facem".

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG