Linkuri accesibilitate

Informații secrete pentru primari de la SRI | Edil: „Să nu fim considerați hoți”. Buzatu refuză ORNISS


Președintele Consiliului Județean Vaslui se află la al treilea mandat și nu a dorit să aibă certificat ORNISS pentru a primi informații de la SRI. În schimb, primarii cred că aceste informații sunt utile. Imagine cu Dumitru Buzatu, campanie electorală 2020.
Președintele Consiliului Județean Vaslui se află la al treilea mandat și nu a dorit să aibă certificat ORNISS pentru a primi informații de la SRI. În schimb, primarii cred că aceste informații sunt utile. Imagine cu Dumitru Buzatu, campanie electorală 2020.

Primarii municipiilor reședință de județ ar putea primi acces la informațiile din domeniul securității naționale, dar cu condiția obținerii unui certificat ORNISS (Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat). Propunerea a fost avansată de Comisia de Control a activității SRI.

În legea 51/1991 privind siguranța națională a României, primarii municipiilor reședință de județ nu apar printre beneficiarii informațiilor secrete nici dacă ar obține certificat ORNISS. În schimb, pe lista se află președinții Consiliilor Județene, președinții celor două Camere ale Parlamentului, miniștrii, prefecții, primarul general sau președinții comisiilor de apărare din Parlament.

Președintele Comisiei de Control a activității SRI propune ca primarii municipiilor reședință de județ să primească acces la informațiile din domeniul securității naționale. Propunerea a fost însușită de Comisie, dar proiectul trebuie să treacă prin Parlament. Nu toți primarii au fost informați despre această inițiativă, dar spun că este necesar să primească informații secrete.

Legea prin care s-ar permite accesul primarilor la informații secrete este valabilă din 1991
Legea prin care s-ar permite accesul primarilor la informații secrete este valabilă din 1991

„Informațiile pe care le-ar putea oferi SRI ar fi limitate la acele informații pentru care primarii ar putea să acționeze. Aș putea da exemplu: dacă un grup infracțional se pregătește să fraudeze o licitație importantă a primăriei. SRI nu furnizează probe, ci informații incipiente. Dacă ar fi ceva clar, probat, atunci ar merge direct la organele de anchetă”, a declarat Lucian Viziteu (USR), primar al municipiului Bacău și fost membru al Comisiei de Control a activității SRI în legislatura trecută.

Actualul președinte al Comisiei de Control a activității Serviciului Român de Informații, senatorul Cristian Chirteș (PNL), susține că este nevoie de o modificare legislativă, deoarece actuala lege este învechită, fiind aprobată în 1991. Atribuțiile primarilor s-au extins însă în ultimii 30 de ani.

El a precizat că pentru a avea acces la acest tip de informații considerate secrete, primarii ar trebui să obțină mai întâi certificatul ORNISS.

„Dacă informațiile de la SRI se referă la traficul de droguri din rețeaua școlară, cred că și primarii, care au în gestiune rețeaua școlară, trebuie să aibă informații cu privire la zona în care se desfășoară aceste ilegalități. Primarul poate interveni cu Poliția Locală sau prin monitorizare, i se atrage atenția și ar mări numărul de paznici”, a declarat președintele Comisiei de Control a activității SRI.

Primarii cred că amendarea legii vine foarte târziu, dar este necesară. Ei se consideră discriminați față de președinții Consiliilor Județene, care sunt beneficiarii informațiilor din domeniul securității naționale, dacă au certificat ORNISS.

Europa Liberă a discutat cu mai mulți președinți de Consilii Județene care au precizat că „informările de la SRI nu au ritm fix, pot veni și de două trei ori pe lună uneori, dar și mai rar, în funcție de situație”. Ei consideră utile informațiile primite și acționează pe baza lor.

Dumitru Buzatu este la al treilea mandat în fruntea Consiliului Județean Vaslui și nu a dorit să aibă certificat ORNISS. Îi contrazice pe colegii săi și spune că poate administra județul și fără informațiile primite de la SRI.

Nu există vreo prevedere legală care să îmi impună să iau certificatul ORNISS. În administrarea drumurilor județene, direcția de asistență socială și altele, conduc fără genul acesta de informații”, a spus Buzatu pentru Europa Liberă.

Președintele CJ Vaslui consideră că este un „om de încredere” dacă a fost ales în această funcție.

Eu nu am certificat ORNISS. Nu am simțit nici o nevoie specială să primesc astfel de informații. Dacă se consideră necesar, pot să fiu informat. Nu poate să îmi spună cineva că nu prezint încredere. Nu am refuzat să îmi iau certificatul ORNISS, dar nu am apucat. Sunt abia la al treilea mandat”, a fost explicația ironică a președintelui CJ Vaslui.

Dacă pentru Dumitru Buzatu informațiile de la SRI nu sunt atât de importante, președintele executiv al Asociației Municipiilor din România, Constantin Toma (PSD), primar al municipiului Buzău, crede că primarul are o răspundere mai mare decât președintele Consiliului Județean.

SRI dă informații să ajute țara, nu să fie împotriva ei, și noi facem parte din statul român.
Constantin Toma, președinte CJ Buzău

SRI dă informații despre nefuncționări majore, abuzuri. Dacă ai aceste informații ca primar, acționezi ca atare”, spune edilul.

Despre propunerea venită din partea Comisiei de Control a aflat din presă și nu a existat o colaborare între parlamentari și Asociația Municipiilor din România. Susține că este greșită ideea că primarii sunt incompetenți și necinstiți.

Ăștia sunt niște hoți și nu le dăm informații că cine știe cum le folosesc. Trebuie să ai și încredere dacă vrei să funcționeze statul”, afirmă președintele executiv al AMR.

El consideră că rolul unui primar este mai mare decât al Guvernului pentru dezvoltarea unei comunități.

Ideea venită de la Comisia de Control a activității SRI este o surpriză și pentru Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 și fost președinte al AMR. Primarii de Sectoare ar trebui și ei să aibă acces la informațiile din domeniul securității naționale, dacă au certificat ORNISS. Legea prevede acum acest acces doar pentru primarul Capitalei.

Cu cât suntem mai bine informați, nu face altceva decât să luăm decizii corecte și în cunoștință de cauză. Nu poate să fie ceva greșit, mai ales că ne referim la acea categorie de informații în legătură cu atribuțiile noastre. Trebuia să se întâmple demult”, subliniază și Negoiță.

Europa Liberă a trimis o solicitare și către primarul Capitalei pentru a afla dacă acesta are certificat ORNISS, dar nu am primit un răspuns până la publicarea materialului.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG