Linkuri accesibilitate

Politicienii se confruntă și prin plângeri penale. În ultima vreme, tot mai des


Marcel Ciolacu și George Simion sunt doi dintre liderii de partid care au depus plângeri penale împotriva adversarilor politici.
Marcel Ciolacu și George Simion sunt doi dintre liderii de partid care au depus plângeri penale împotriva adversarilor politici.

În premieră, DNA a început urmărirea penală față de un deputat reclamat de un coleg din Parlament. De cele mai multe ori, plângerile penale făcute de oamenii politici colegilor sunt sortite eșecului, ele fiind mai degrabă mișcări politice care vizează electoratul.

Deputatul liberal de Timiș, Cosmin Șandru, a fost însă pus sub acuzare de procurorii anticorupție după ce i-a cerut unui coleg de la AUR să lipsească de la ședința în care s-a votat moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu. Deputatul a promis, în schimb, numirea unor apropiați în posturi de conducere ale unor instituții publice.

Urmărit penal în acest caz este și Nicolae Florin Bitea, director general al Societății de Transport Public Timișoara, cei doi fiind acuzați de dare de mită.

Plângerea lui George Simion

George Simion, copreședintele AUR, a publicat o înregistrare audio în care Cosmin Șandru ar încerca să-l convingă pe deputatul AUR, Ciprian Titi Stoica, să lipsească de la votul moțiunii. Simion a anunțat că înregistrările au fost trimise la DNA. În înregistrare se aude: „Promovăm câțiva oameni, unde vrei tu, nu știe nimeni. Îi facem membri PNL de formă și gata. Ne spui unde, instituții deconcentrate”.

Cosmin Șandru este un prosper om de afaceri, administrator al firmei Sandecor Green SRL din Timișoara, post pentru care a încasat 2.893 de lei anul trecut. În schimb, potrivit declarației de avere pe 2021, dividendele de la aceeași firmă au fost de 237.500 de lei. Soția sa este administratorul companiei locale de Termoficare „Colterm” SA.

Firma are ca obiect de activitate „Activităţi de întreţinere peisagistică” și este deținută de un anume Ioan Velişca Tîrla, coleg de partid cu Șandru.

Cosmin Șandru și-a închis telefonul și nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere față de acțiunea DNA.

Exerciții de imagine

Practica plângerilor penale ale politicienilor împotriva colegilor din opoziție sau de la putere este relativ nouă și pare să se fi intensificat în ultima perioadă.

  • În august 2020, PSD a înregistrat o plângere la DNA împotriva a trei lideri liberali pe care-i acuza de constituirea unui „grup infracțional organizat” și „folosirea influenței pentru obținerea de foloase necuvenite”. Cei vizați de plângerea penală erau fostul ministru al Lucrărilor Publice, Ion Ștefan, secretarul general adjunct al Guvernului, Costel Barbu, și consilierul de stat pentru ordine publică și siguranța cetățeanului, Virgil Guran. Obiectul plângerii era racolarea primarilor de către PNL. DNA ne-a transmis că „niciuna dintre cele trei persoane menționate în solicitare nu are calitate de suspect sau inculpat”. Asta înseamnă că cercetările sunt in rem, verificările fiind făcute față de faptă, fără a fi vizate persoane.
  • În 11 octombrie 2011, tot PSD anunța că a depus plângere penală împotriva premierului interimar Florin Câțu și împotriva altor colegi ai săi din guvern pentru modul în care Executivul a alocat bani din Fondul de rezervă către anumite primării. Și USR a criticat modul în care s-au împărțit banii. Edilul Sectorului 1 din Capitală, Clotilde Armand anunța că va depune plângere penală împotriva premierului, asta după ce mai mulți primari USR nu au primit bani. În aceeași situație se regăsesc și orașele Alba, Brașov, Timișoara, toate conduse de primari USR.
  • În 31 august 2021, USR a depus o plângere penală la DNA împotriva primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, pentru abuz în serviciu, în cazul decesului a doi muncitori pe şantierul deschis nelegal lângă Ministerul Culturii. Aleşii USR PLUS explicau atunci faptul că lucrările desfăşurate pe şantierul de lângă Ministerul Culturii, din dispoziţia lui Robert Negoiţă, urmăreau modificarea accesului vechiculelor spre demisolul clădirii Ministerului Culturii, pentru ca în final să obţină spaţiu pentru amenajarea „câtorva terase”.
  • Pe 9 septembrie 2021, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Florin Roman, anunța că va depune plângere penală împotriva parlamentarilor USR şi AUR pe motiv că aceștia ar fi comis un „abuz constituţional" prin înlăturarea sa de la conducerea şedinţei plenului Parlamentului.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG