Linkuri accesibilitate

Accesul la informații publice sparge Coaliția. UDMR amendează radical un proiect USR PLUS


UDMR vrea să modifice legea 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public pentru a se proteja. În imagine, președintele UDMR, Kelemen Hunor, după alegerile parlamentare, în decembrie 2020.
UDMR vrea să modifice legea 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public pentru a se proteja. În imagine, președintele UDMR, Kelemen Hunor, după alegerile parlamentare, în decembrie 2020.

După scandalul din Coaliție legat de informațiile publice privind vaccinarea și testarea, UDMR amendează radical un proiect al USR PLUS care ar fi mărit gradul de transparență.

UDMR a blocat în urmă cu două săptămâni, chiar înaintea votului final din plenul Camerei Deputaților, proiectul depus de USR-PLUS și PSD privind informațiile de interes public.

Inițiativa prevedea apariția la nivelul fiecărei instituții publice a unui registru care să cuprindă solicitările și răspunsurile oferite în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. De asemenea, în proiect sunt definite mai bine instituțiile care se supun legii, iar informațiile puteau să fie cerute și în format electronic.

UDMR vrea să se pună la adăpost de transparență și preia doleanțele primarilor de a nu mai fi deranjați de cetățeni.
Ovidiu Voicu

Proiectul a fost întors de la votul final la Comisia de Cultură, iar UDMR a depus mai multe amendamente care ar schimba radical proiectul inițial. „Eu mă aștept la ce e mai rău, mie îmi e foarte teamă de asta", afirma președinta organizației neguvernamentale Funky Citizens, Elena Calistru, după ce proiectul a fost retrimis la comisie.

Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică (CIP), Ovidiu Voicu, a declarat pentru Europa Liberă că „UDMR vrea să se pună la adăpost de transparență și preia doleanțele primarilor de a nu mai fi deranjați de cetățeni”.

În varianta propusă de USR PLUS, se supun prevederilor legii:

  • partidele politice;
  • federațiile sportive;
  • organizațiile neguvernamentale de utilitate publică;
  • persoane juridice de drept public sau entități publice care beneficiază de finanțare din bani publici;

Spre deosebire de versiunea partenerilor de Coaliție, UDMR vrea ca legea să se aplice organizațiilor neguvernamentale cu statut de utilitate publică, obținută prin hotărâre a Guvernului.

UDMR a pierdut recent un proces în care i se cerea de o organizație civică maghiară informații de interes public. Uniunea a argumentat în instanță că nu este formal recunoscută ca fiind de utilitate publică”, a spus Ovidiu Voicu.

Prin amendamentul pe care l-a propus, UDMR dorește să evite situația în care a fost pusă în fața legii, spunând că doar organizațiile recunoscute formal printr-o hotărâre de guvern ar fi subiect al legii. Astfel, UDMR nu ar mai fi obligată să ofere informații de interes public.

UDMR vrea să elimine registrul privind solicitările și răspunsurile pe 544/2001

Față de forma adoptată în Senat, care prevedea obligația instituțiilor publice de a prezenta pe pagina proprie un registru actualizat al solicitărilor de interes public, dar și al răspunsurilor oferite, USR-PLUS a venit cu un amendament ca fiecare solicitare sau răspuns să apară în 15 zile în format electronic pe site-ul instituției.

UDMR propune eliminarea integrală a articolului, iar instituțiile să nu mai fie obligate să aibă acest registru pe site.

Propunem eliminarea articolului deoarece se poate ajunge la identificarea persoanei, care a solicitat informația, încălcându-se astfel legea privind protecția datelor cu caracter personal”, este justificarea oferită de UDMR.

Amendamentele depuse de Uniune în Comisia de Cultură din Camera Deputaților vizează și eliminarea sancțiunilor pentru cazurile în care nu se dau răspunsuri la solicitările justificate privind informațiile de interes public.

„UDMR propune să rămână în vigoare actuala situație confuză în ce privește datele cu caracter personal. De când a intrat în vigoare GDPR, mai multe instituții au refuzat să furnizeze informații, pretextând că pe cuprinsul acelor documente se află date cu caracter personal. Înalta Curte a clarificat că, în astfel de situații, autoritatea publică are obligația să anonimizeze strict datele respective și să furnizeze restul informațiilor. USR-PLUS a încercat să includă această clarificare a Înaltei Curți în lege. UDMR nu vrea acest lucru, vrea ca situația să rămână confuză, iar primarii să pot pretexta că nu pot da informațiile”, afirmă directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

Viziuni diferite în Coaliție, PSD poate vota alături de USR-PLUS

Proiectul ar putea aduce o premieră pentru actuala Coaliție: să obțină majoritatea cu ajutorul PSD, dar fără voturile UDMR. Cum viziunile USR PLUS și UDMR sunt antagonice, majoritatea parlamentară se poate obține cu voturile social-democraților, mai ales că unii deputați PSD se numără printre semnatarii proiectului.

PSD a anunțat că susține proiectul în varianta propusă de USR PLUS, votând în acest sens Raportul proiectului de lege.

Sunt șanse să treacă cu voturile PSD, mai ales că social-democrații vor să enerveze UDMR”, crede Ovidiu Voicu.

O altă soluție luată în calcul în Coaliție este amânarea proiectului pentru încă o săptămână.

PNL și USR PLUS au avut săptămâna trecută un conflict din cauza informațiilor publice prezentate de Ministerul Sănătății despre numărul testelor pentru COVID-19 și numărul de vaccinuri efectuate. Corpul de Control al premierului a mers la Ministerul Sănătății pentru a verifica legalitatea informațiilor prezentate.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG