Un cutremur cu magnitudinea 4,0, la o adâncime de 13 kilometri, a avut loc miercuri dimineață, în județul Gorj, la ora 8:25, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Seismul din Oltenia a avut o intensitate slabă, de categoria III, adică un astfel de cutremur poate fi resimțit de persoane aflate în clădiri, în special la etajele superioare.
Cele mai importante orașe din apropierea epicentrului sunt Craiova și Sibiu (109 kilometri), Pitești (145 de kilometri) și Timișoara (159 de kilometri).
Până la această oră nu au fost înregistrate pagube, însă Digi24 relatează că mai mulți oameni speriați au ieșit pe stradă.
Peste 800 de replici în nouă zile
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a comunicat marți că seismele cu magnitudinea 5,2 şi 5,7 care s-au produs în Gorj, în data de 13 şi 14 februarie, au avut până marți seară 810 replici.
INFP precizează că frecvenţa şi magnitudinea lor sunt în scădere, cele mai multe fiind în data de 17 februarie.
Potrivit INFP, peste 300 dintre replici au avut magnitudinea cuprinsă între 1 şi 1,5, iar alte 240 au avut magnitudinea cuprinsă între 1,5 şi 2.
Doar opt seisme au avut magnitudinea mai mare de 3, iar trei seisme din perioada analizată au trecut de magnitudinea 4.
De asemenea, cele mai multe cutremure s-au produs la o adâncime cuprinsă între 15 şi 20 de kilometri.
„Staţiile seismice transmit, în continuare, date în timp real către Centrul Naţional de Date şi se fac localizări ale replicilor din zonă, în special, ale cutremurelor mai mici de 2.
În ultimele zile, se observă o scădere a numărului de cutremure şi a magnitudinilor acestora”, mai arată INFP în comunicat.