Linkuri accesibilitate

INFP: Peste 800 cutremure în Gorj, în nouă zile. Cel mai recent a fost în această dimineață


Harta cutremurelor produse în regiunea Gorj, în perioada 13-21 februarie 2023.
Harta cutremurelor produse în regiunea Gorj, în perioada 13-21 februarie 2023.

O analiză a seismologilor români arată că, în decurs de o săptămână, în județul Gorj au avut loc peste 800 replici. Cele mai multe au avut însă magnitudini foarte mici, iar frecvența lor este în scădere.

Un cutremur cu magnitudinea 4,0, la o adâncime de 13 kilometri, a avut loc miercuri dimineață, în județul Gorj, la ora 8:25, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seismul din Oltenia a avut o intensitate slabă, de categoria III, adică un astfel de cutremur poate fi resimțit de persoane aflate în clădiri, în special la etajele superioare.

Cele mai importante orașe din apropierea epicentrului sunt Craiova și Sibiu (109 kilometri), Pitești (145 de kilometri) și Timișoara (159 de kilometri).

Până la această oră nu au fost înregistrate pagube, însă Digi24 relatează că mai mulți oameni speriați au ieșit pe stradă.

Peste 800 de replici în nouă zile

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a comunicat marți că seismele cu magnitudinea 5,2 şi 5,7 care s-au produs în Gorj, în data de 13 şi 14 februarie, au avut până marți seară 810 replici.

INFP precizează că frecvenţa şi magnitudinea lor sunt în scădere, cele mai multe fiind în data de 17 februarie.

Analiză a cutremurelor din județul Gorj în perioada 13 - 21 februarie 2023.
Analiză a cutremurelor din județul Gorj în perioada 13 - 21 februarie 2023.

Potrivit INFP, peste 300 dintre replici au avut magnitudinea cuprinsă între 1 şi 1,5, iar alte 240 au avut magnitudinea cuprinsă între 1,5 şi 2.

Doar opt seisme au avut magnitudinea mai mare de 3, iar trei seisme din perioada analizată au trecut de magnitudinea 4.

De asemenea, cele mai multe cutremure s-au produs la o adâncime cuprinsă între 15 şi 20 de kilometri.

Harta 3D a cutremurelor produse în regiunea Gorj, în perioada 13-21 februarie 2023.
Harta 3D a cutremurelor produse în regiunea Gorj, în perioada 13-21 februarie 2023.

„Staţiile seismice transmit, în continuare, date în timp real către Centrul Naţional de Date şi se fac localizări ale replicilor din zonă, în special, ale cutremurelor mai mici de 2.

În ultimele zile, se observă o scădere a numărului de cutremure şi a magnitudinilor acestora”, mai arată INFP în comunicat.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG