Linkuri accesibilitate

Coreea de Nord va trimite ingineri și militari pentru reconstrucția teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia - ISW


Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-corean Kim Jong-un, la Phenian, 19 iunie 2024.
Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-corean Kim Jong-un, la Phenian, 19 iunie 2024.

Coreea de Nord va trimite ingineri în teritoriile ocupate ale Ucrainei, scrie Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington.

Coreea de Nord va trimite forțe militare și ingineri pentru a participa la reconstrucția zonelor ocupate temporar din regiunea Donețk, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Recent, postul de televiziune sud-coreean TV Chosun, care a citat un oficial nord-coreean, a transmis că Phenianul intenționează să trimită forțe inginerești în regiunea ocupată Donețk încă din iulie 2024. Aceste forțe vor ajuta la reconstruirea infrastructurii în Donețkul ocupat de ruși.

Armata Coreei de Nord are zece brigăzi de inginerie.

TV Chosun estimează că Coreea de Nord ar putea primi până la 115 milioane de dolari anual în valută străină nespecificată de la Rusia dacă va desfășura trei până la patru brigăzi de inginerie în zonele ocupate ale Ucrainei.

ISW nu are informații că personalul militar nord-coreean intenționează să participe la operațiuni de luptă în Ucraina, dar sprijinul direct al ingineriei nord-coreene poate elibera puterea de luptă a Rusiei pentru operațiuni de-a lungul liniei frontului și poate ajuta eforturile Rusiei de a extinde infrastructura militară și defensivă și fortificațiile din Ucraina ocupată, se arată în raport.

În urma vizitei din 20 iunie a președintelui rus Vladimir Putin în Coreea de Nord și a semnării unui acord de parteneriat între cele două state, a apărut amenințarea unei implicări mai active a Phenianului în războiul din Ucraina din partea agresorului.

Putin a declarat că nu este necesară implicarea trupelor nord-coreene. Cu toate acestea, Kremlinul recrutează mercenari din întreaga lume pentru a participa direct în războiul pe care-l duce pe teritoriul ucrainean.

Washingtonul a sfătuit Coreea de Nord să-și reconsidere decizia de a-și trimite trupe, avertizând că acestea vor deveni carne de tun.

Dacă Phenianul decide vreodată să trimită trupe să lupte pentru Rusia în Ucraina, forțele sale vor deveni carne de tun, a declarat, marți, secretarul de presă al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

„Dacă aș fi în conducerea personalului militar nord-coreean, mi-aș pune la îndoială alegerea de a-mi trimite forțele ca carne de tun într-un război ilegal împotriva Ucrainei”, a spus Ryder citat de Politico.

Institutul pentru Studierea Războiului a remarcat că Rusia pare să urmărească crearea unei coaliții de state prietene, care aveau legături bune cu URSS, inclusiv Coreea de Nord și Vietnam. În acest fel, Kremlinul încearcă să pună bazele unei ordini mondiale alternative.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG