Plină de fast și propagandă exagerată, călătoria președintelui rus Vladimir Putin în Coreea de Nord a fost un spectacol ciudat, dar previzibil. Unul emblematic pentru traiectoria sa de peste un sfert de secol la putere.
Iată câteva dintre știrile esențiale din Rusia din ultima săptămână și câteva concluzii.
„Scopul este de a speria”
Pe tot parcursul războiului pe scară largă pe care l-a lansat împotriva Ucrainei în februarie 2022, Putin a folosit arsenalul nuclear al Rusiei ca o sperietoare pentru Vest. A sperat că, astfel, Occidentul își va reduce sprijinul pentru Kiev.
Fluturarea sabiei nucleare a Rusiei a îmbrăcat forme diferite: de la anunțuri că arsenalul nuclear a fost pus în „alerta specială”, până la exerciții tactice cu arme nucleare.
De fiecare dată, totul s-a încheiat cu mult înainte ca Kremlinul să amenințe că utilizarea unei arme nucleare este iminentă.
Unul dintre cele mai recente cazuri a avut loc pe 7 iunie, când Putin a numit doctrina nucleară a Rusiei un „instrument viu” și a sugerat la o adunare din Sankt Petersburg că nu exclude ca toleranța Moscovei în privința folosirii armelor să scadă.
Săptămâna aceasta, Putin a venit cu o nouă modalitate de a folosi armele nucleare în încercarea de a speria Occidentul, de data aceasta cu ajutorul Coreei de Nord.
La prima sa vizită de după 2000, primul său an de mandat, Putin și Kim Jong Un au semnat un pact de a acorda „asistență reciprocă în caz de agresiune”.
Acordul, al cărui text a fost dat publicității pe 20 iunie, spune că, dacă una dintre țări „este pusă în stare de război printr-o invazie armată”, cealaltă „va acorda fără întârziere asistență militară și de altă natură cu toate mijloacele aflate în posesia sa”.
Unii analiști au văzut acordul ca pe o reeditare a unui pact din perioada Războiului Rece care a fost încheiat de Moscova și Phenian în urmă cu mai bine de 60 de ani, dar a fost abandonat odată cu prăbușirea comunismului și a Uniunii Sovietice.
Dar, în ciuda conținutului acordului, nu e în totalitate clar ce semnifică acesta.
Ca în cazul multor legi rusești, mult mai important decât textul în sine este modul în care este interpretat și aplicat. Din acest punct de vedere, există întotdeauna spațiu de manevră.
Nu e clar nici sensul practic al declarației lui Putin că Coreea de Nord „are dreptul de a lua măsuri rezonabile pentru a-și consolida propria capacitate de apărare, a asigura securitatea națională și a proteja suveranitatea”.
După cum a subliniat un articol din The New York Times, Putin „nu a spus dacă aceste măsuri includ dezvoltarea în continuare a armelor nucleare ale Coreei de Nord”.
Lipsa de claritate, ca și în alte cazuri similare, nu este o coincidență, spun experții. „Scopul principal al documentului a fost să sperie și să demonstreze”, a declarat analistul din Asia de Est, Aleksei Chigadayev, Serviciului Rus al RFE/RL, înainte ca textul integral al pactului să fie publicat.
„Amintește în mod ciudat de stalinism”
În timpul călătoriei lui Putin la Phenian au avut loc mai multe demonstrații. Vizita de o zi a fost marcată de parade, concerte și aplauze zgomotoase – un spectacol grandios despre care istoricul Serghei Radcenko a spus că „amintește atât de ciudat de stalinism.”
„Este ca și cum [Putin] încearcă cizmele lui Stalin, doar pentru a vedea cum se potrivesc”, a scris Radchenko pe X. „Îi va plăcea. Puteți vedea doar din rânjet”.
Este de notorietatea înclinația lui Putin pentru mulțimile coregrafiate și susținătoare de acasă, precum și autoproclamarea sa ca salvator al țării.
Pactul Putin-Kim „se bazează pe nevoi tranzacționale reciproce – artilerie pentru Rusia și tehnologie militară de vârf” pentru Coreea de Nord, a spus pentru The New York Times Victor Cha, analist la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.
Rusia „are cu adevărat nevoie” de obuze de artilerie nord-coreeană, a scris Cha pe X pe 20 iunie. A primit deja câteva milioane, potrivit guvernelor occidentale și Coreei de Sud, dar vrea mai mult pentru a alimenta războiul din Ucraina, la care Putin spune că ar fi dispus să renunțe doar dacă Kievul îi va ceda cele patru regiuni pe care le-a ocupat până acum.
„Colaborarea cu o țară precum Coreea de Nord cred că arată disperarea Rusiei pentru a subjuga poporul ucrainean. Faptul că trebuie să meargă într-o țară precum Coreea de Nord pentru a obține muniții demonstrează cât de izolată este Rusia în acest moment”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryde.
Totuși, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a spus că declarația lui Putin din 20 iunie potrivit căreia Moscova ar putea furniza arme Coreei de Nord este „incredibil de îngrijorătoare”, adăugând că, în funcție de tipul de arme, ar putea „încălca rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU pe care Rusia însăși le-a sprijinit.”
O îngrijorare deosebită este că Rusia ar putea oferi tehnologii care „ar putea ajuta Nordul să proiecteze un focos care să supraviețuiască reintrării în atmosferă și să-și amenințe numeroșii adversari, începând cu Statele Unite”, a informat The New York Times.
Oricare ar fi ramificațiile din viața reală pe care vizita și pactul formulat cu atenție le-ar putea avea în următoarele luni și ani, călătoria lui Putin a fost un semn al vremurilor, o reflectare a drumului pe care l-a parcurs de la venirea la putere în urmă cu aproape 25 de ani – și în special ultimele 28 de luni.
„Îmbrățișarea dictatorului nord-coreean este prelungirea logică a cursului lui Putin după ce și-a lansat invazia totală a Ucrainei”, a scris Eugene Rumer, directorul programului Rusia și Eurasia la Carnegie Endowment for International Peace, într-un comunicat din 20 iunie.
„El și-a mizat întreg mandatul pe victoria în Ucraina. Când triumful s-a dovedit evaziv, a intrat all-in, hotărât să câștige, chiar dacă asta însemna să-și distrugă țara; ruperea legăturilor diplomatice, de securitate și comerciale critice cu Occidentul.”
„Pactul de securitate cu Coreea de Nord este un nou minim” pentru Putin, a scris Rumer.
„Dar nu ar trebui să fie o surpriză”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.