Linkuri accesibilitate

„Îngrijorări serioase”. China a refuzat să coopereze cu experții OMS


Experții OMS solicită să primească răspunsuri despre originile pandemiei de coronavirus din China

Casa Albă susține că are „îngrijorări serioase” cu privire la primele rezultate ale anchetei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) despre originea epidemiei de coronavirus în China. Oficialii de la Beijing au refuzat să ofere informații complete echipei OMS, informează AFP și Reuters.

„Avem mari îngrijorări cu privire la modul în care au fost comunicate primele rezultate ale anchetei cu privire la Covid-19 și întrebări cu privire la procedura utilizată la realizarea ei", a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.

Oficialul american a insistat că, pentru a înțelege mai bine această pandemie, China trebuie să pună la dispoziție toate datele din primele zile legate de COVID-19.

„Pentru a înțelege mai bine această pandemie și a ne pregăti pentru următoarea, China trebuie să facă accesibilă datele sale din primele zile ale epidemiei. Este absolut necesar ca raportul să fie independent, fără intervenții din partea guvernului chinez”, a subliniat Jake Sullivan.

China refuză să coopereze deplin cu Organizația Mondială a Sănătății și nu a pus la dispoziția echipei de experți datele brute despre originea pandemiei.

OMS a cerut Beijingului să ofere toate datele despre cei 174 pacienți cu COVID0-19 care au fost descoperiți în regiunea Wuhan în decembrie 2019. În loc să primească ce au solicitat, experții au primit un rezumat făcut de guvernul chinez.

Specialiștii au precizat că această este procedura standard pentru investigația unei epidemii.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG