Linkuri accesibilitate

Inițiativa USR de revenire la două tururi de scrutin, respinsă în comisie


Vot, la alegerile prezidențiale
Vot, la alegerile prezidențiale

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost respinsă, marți, în Comisia de administraţie publică a Camerei Deputaţilor. Este vorba despre un proiect al USR, care a respins cu 9 voturi pentru şi 15 împotrivă, potrivit Agerpres.

Inițiative pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi, nu într-un singur tur, cum s-a întâmplat la alegerile din 2016, mai au și PNL, și PMP. Chiar în cursul zilei de marți a avut loc o întâlnire între liderul USR, Dan Barna, și cel al PNL, Ludovic Orban, menită să stabilească formule de colaborare la nivel parlamentar între cele două formațiuni. Pe agendă se află și modificarea legii alegerilor locale, cu revenirea la două tururi.

De asemenea, între PNL și USR se negociază și un acord politic privind colaborarea la alegerile locale între cele două formațiuni, care au rezultate bune la alegerile din acest an în orașe. Primăria de București face obiectul unor astfel de discuții, unde se tatonează posibilitatea unui candidat unic.

Inițiativa USR va mai fi discutată și în Comisia de buget a Camerei Deputaților și abia după aceea va fi supusă dezbaterii în plen, a anunțat liderul deputaților liberali, Florin Roman.

Deputatul USR Tudor Benga, iniţiator al proiectului, a spus că proiectul creează premisele pentru o reprezentativitate reală a primarilor.

„Discutăm o problemă de reprezentativitate. Sunt primari aleşi în oraşe mari cu mai puţin de 10-20 la sută din totalul alegătorilor”, a adăugat Benga, arătând că acest lucru trebuie reglementat.

În replică, deputatul PSD Ion Călin a spus că nu susţine proiectul.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG