Linkuri accesibilitate

Guvernul a stabilit că înmatricularea auto se va putea face online. Platforma electronică nu este gata


De la începutul anului și până la finalul lunii trecute au fost înmatriculate 98.453 de autovehicule, conform datelor Asociației Constructorilor de Automobile din România.
De la începutul anului și până la finalul lunii trecute au fost înmatriculate 98.453 de autovehicule, conform datelor Asociației Constructorilor de Automobile din România.

Proprietarii din întreaga țară vor putea înmatricula sau radia autovehicule exclusiv pe internet, fără a se mai deplasa la vreun ghișeu, conform unei Ordonanțe de Urgență (OUG) adoptată miercuri de Guvern. Dacă termenul de implementare este deocamdată o necunoscută, reprezentanții Executivului vin cu o veste bună: mizează pe o scădere a tarifelor.

Conform noii OUG, Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (din subordinea Ministerului Afacerilor Interne) „dezvoltă, administrează și gestionează platforma informatică privind furnizarea de servicii publice electronice pentru înmatricularea vehiculelor de către autoritățile de înmatriculare”.

MAI susține că aplicația este programată să devină operațională în cursul acestui an, fără a prezenta mai multe date.

Nu se știe când, dar va fi mai ieftin

Am încercat să aflăm direct de la Executiv când vor putea accesa românii platforma. Întrebat de Europa Liberă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, nu a putut oferi un orizont de timp.

„Aplicația va fi realizată de specialiștii în IT și, de îndată ce va fi gata, urmează să fie lansată. E o chestiune de timp, sunt aspecte tehnice, astăzi Guvernul a oferit cadrul normativ necesar ca specialiștii să poată lucra. Nu sunt un specialist în IT deci mi-ar fi greu să vă spun cât durează”, s-a scuzat Cărbunaru.

Acesta a spus că Ministerul Afacerilor Interne are un calendar pe care ar urma să îl prezinte public.

Conform noului act guvernamental, Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări este abilitată să organizeze și să coordoneze și platforme-pilot pentru furnizarea de servicii publice electronice de înmatriculare.

Întrebat de Europa Liberă dacă poate da mai multe date referitoare la aceste platforme – pilot, ce tip de servicii ar oferi și unde (municipale, județene, regionale etc), Cărbunaru a făcut o paralelă cu modul de implementare al programului referitor la cărțile de identitate.

„Și acolo s-a făcut un număr de proiecte – pilot pe anumite zone, și în privința calendarului și a locului de pilotare a aplicabilității acestui proiect, Ministerul Afacerilor Interne vă poate prezenta mai multe detalii”, a declarat Cărbunaru.

Vestea bună ar fi că, în ceea ce privește nivelul taxelor, ar trebui să asistăm la o reducere a lor.

„Digitalizarea înseamnă economii, nu scumpirea serviciilor. Ca atare, pe măsură ce interacțiunea cu lucrători ce necesită prezența la ghișeu scade, este firesc ca și prețul acestor servicii să scadă”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Care oferă noua platformă

Conform OUG, serviciile publice electronice furnizate prin intermediul platformei vizează:

  • a) intermedierea încheierii actelor translative ale dreptului de proprietate asupra vehiculelor, în vederea realizării operațiunii de înmatriculare sau transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului;
  • b) încărcarea actelor translative ale dreptului de proprietate asupra vehiculelor și, după caz, a extraselor din contractele de leasing, care să conțină cel puțin părțile, data încheierii contractului și datele de identificare ale vehiculului, precum și a proceselor verbale de predare-primire, de către proprietarii acestora sau deținătorii mandatați, după caz, în vederea realizării operațiunii de înmatriculare sau transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, precum și transmiterea acestora prin mijloace automatizate, către organele fiscale locale în scopul declarării sau radierii vehiculelor din evidențele fiscale;
  • c) încărcarea de către proprietar sau, după caz, de către deținătorul mandatat, a documentelor necesare efectuării operațiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, eliberare a unui nou certificat de înmatriculare sau radiere din circulație, stabilite prin ordinul ministrului Afacerilor Interne și, după caz, transmiterea acestora prin mijloace automatizate, către organele fiscale locale;
  • d) transmiterea datelor necesare declarării în vederea luării în/scoaterii din evidențele organului fiscal local, a dobândirii sau înstrăinării, după caz, a vehiculelor către organele fiscale locale, prin mijloace automatizate;
  • e) informarea proprietarului sau, după caz, a deținătorului mandatat, cu privire la efectuarea serviciului public electronic solicitat.

Cât privește accesările potențiale, ele ar putea atinge și chiar depăși 1,5 milioane într-un an, dacă platforma este operațională.

Conform MAI, în 2022 au fost eliberate 1.455.388 certificate de înmatriculare (exceptând documentele emise ca duplicat al unor certificate deteriorate, pierdute sau furate) și au fost efectuate 167.847 operațiuni de radiere.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG