Linkuri accesibilitate

Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Peste 500 de șefi de stat și demnitari participă la funeralii


Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (1926 - 2022) a murit pe 8 septembrie 2022. Ea vi fi înmormântată luni, 19 septembrie, la Castelul Windsor.

Perioada de câteva zile în care publicul a putut aduce un omagiu Reginei, la Westminster Hall în Londra se încheie luni, la ora 8:30, ora României.

Serviciul funerar de la Westminster Abbey începe la ora 13:00, ora României. Alături de membrii Familiei Regale vor participa lideri internaționali, politicieni britanici și foști premieri ai țării, reprezentanți ai familiilor regale europene, transmite BBC.

Sicriul cu corpul Reginei Elisabeta a II-a, însoțit de 142 de membri ai Marinei Regale, va parcurge scurta distanță de la Westminster Hall la Westminster Abbey cu începere de la ora 12:45, potrivit protocolului funeraliilor de stat. Regele Charles al III-lea și cei doi fii ai săi vor merge în urma sicriului.

Programul funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a

19 septembrie 2022, ora României:

  • 10:00 - Invitaţii care participă la slujba de înmormântare încep să sosească la Westminster Abbey.
  • 12:44 - Sicriul Elisabetei a II-a părăseşte Parlamentul britanic (Westminster Hall) şi se îndreaptă în procesiune funerară spre Westminster Abbey, însoţit de noul rege Charles al III-lea şi cei trei fraţi ai săi - Anne, Andrew şi Edward -, precum şi fiii săi, prinţul William şi prinţul Henry.
  • 13:00 - Începe ceremonia religioasă în faţa a aproximativ 2.000 de invitaţi. Predica va fi rostită de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, şeful spiritual al Bisericii Anglicane, al cărei cap oficial este monarhul britanic; premierul britanic, Liz Truss, va citi un text religios.
  • 13:55 - Un sunet de goarnă va marca începutul celor două minute de reculegere care vor fi marcate în întreaga Mare Britanie.
  • 14:00 - Ceremonia se încheie cu intonarea imnului naţional.
  • 14:15 - Sicriul va pleca în procesiune funerară până la Wellington Arch, în Hyde Park. Big Ben, celebrul clopot din turnul Palatului Westminster, va bate la intervale de un minut în timpul procesiunii.
  • 15:00 - Sicriul va fi transferat într-un dric pentru ultima călătorie la Castelul Windsor, la aproximativ 35 de kilometri vest de Londra.
  • 17:00 - Sicriul ajunge la castel. Distanţa de cinci kilometri de pe Long Walk, aleea care duce la reşedinţa regală, va fi parcursă pe jos.
  • 18:00 - Trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a este dus în Capela St George din castel, unde aproximativ 800 de invitaţi participă la o ceremonie religioasă oficiată de decanul de Windsor, David Coney. La finalul slujbei, sicriul va fi mutat în cripta regală a capelei, unde este înmormântat şi soţul reginei, prinţul Philip, care a murit în 2021 la vârsta de 99 de ani.
  • 21:30 - Elisabeta a II-a va fi înmormântată alături de prinţul Philip în cadrul unei ceremonii private la care vor participa membri ai familiei regale.

În ultimele zile, mii de oameni au așteptat ore întregi pentru a aduce un ultim omagiu Reginei.

Oamenii așteaptă 16 ore pentru un ultim omagiu adus Reginei Elisabeta a II-a
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:57 0:00

Funeraliile de stat de luni, la care participă circa 2.000 de persoane sunt programate pentru ora 13.00, ora Românei. Pe străzile Londrei sunt așteptate sute de mii de persoane.

Serviciul funerar va dura circa o oră, și va fi urmat de două minute de reculegere în întreaga țară.

Westminster Abbey este locul încoronărilor regale ale Marii Britanii, unde Regina Elisabeta a fost încoronată în 1953 și unde s-a căsătorit cu Prințul Filip în 1947. Ultimul serviciu funerar al unui monarh britanic aici a avut loc în secolul al XVIII-lea.

Pe 2 iunie 1953, Arhiepiscopul de Canterbury îi dă Reginei Elisabeta a II-a o spadă, înainte de ceremonia de încoronare.
Pe 2 iunie 1953, Arhiepiscopul de Canterbury îi dă Reginei Elisabeta a II-a o spadă, înainte de ceremonia de încoronare.

După serviciul funerar de la Westminster Abbey, va urma o procesiune pe străzile Londrei. Clopotul Big Ben va bate la fiecare minut, pentru a marca ultimul drum al Reginei Elisabeta pe străzile Londrei. Procesiunea, la care participă și Regele Charles, alături Familia Regală, se va încheia la Wellington Arch, în jurul orei 15:00.

De aici, sicriul Reginei Elisabeta a II-a va pleca la Windsor. Va fi depus la Capela St. George de la Castelul Windsor, unde va avea loc un serviciu religios restrâns, la care vor participa circa 800 de invitați, apropiați ai familiei.

Serviciul funerar de la Windsor va include tradiții care simbolizează încheierea domniei Regina Elisabeta a II-a, inclusiv înlăturarea Coroanei Regale de pe sicriu.

În această seară, în prezența familiei, Regina va fi înmormântată alături de soțul ei, În Capela St George. Pe piatra funerară este gravat: „ELIZABETH II 1926-2022”.

Omagiile liderilor internaționali

Președintele SUA, Joe Biden, și soția sa Jill Biden, au adus, duminică, un omagiu Reginei, la Westminster Hall și au semnat cartea de condoleanțe de la Lancaster House.

Ei vor participa, luni, la funeraliile de stat.

Președintele SUA, Joe Biden, și soția sa, Jill Biden, la Westminster Hall, unde s-a aflat sicriul Reginei Elisabeta a II-a înaintea funeraliilor de stat de luni.
Președintele SUA, Joe Biden, și soția sa, Jill Biden, la Westminster Hall, unde s-a aflat sicriul Reginei Elisabeta a II-a înaintea funeraliilor de stat de luni.

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, s-a alăturat sâmbătă miilor de oameni care au adus un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a.

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, s-a alăturat sâmbătă miilor de oameni care au adus un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00

La Londra se află și prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska. Ea a fost primită, duminică, de Prinţesa de Wales a Marii Britanii la Palatul Buckingham.

Anterior, Olena Zelenska a fost la Westminster Hall, unde se afla sicriul Reginei Elisabeta a II-a.

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska (dreapta), la Westminster Hall, unde a fost depus în ultimele zile sicriul Reginei Elisabeta a II-a.
Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska (dreapta), la Westminster Hall, unde a fost depus în ultimele zile sicriul Reginei Elisabeta a II-a.

La ceremoniile funerare de la înmormântarea Reginei Elisabeta participă circa 500 de șefi de stat și demnitari străini.

Se mai află la Londra președintele Franței, Emmanuel Macron, împăratul japonez Naruhito, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, președintele României, Klaus Iohannis etc. Vladimir Putin nu a fost invitat.

XS
SM
MD
LG