Netejoru s-a autosesizat pe 10 iunie 2021, în urma unui articol apărut în presă, după ce judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești a decis în cadrul unui proces că SIIJ „nu este justificată de imperative obiective și verificabile și nu este însoțită de garanții specifice de înlăturare a riscului ca această secție să fie folosită ca instrument de control politic al activității judecătorilor”.
Supărat pe decizie, Netejoru a decis să-l cerceteze disciplinar pe judecătorul Stancu. Cererea sa ajuns la inspectoarea Silvia Georgiana Ignat. După verificări, Ignat a ajuns la concluzia că „măsurile dispuse în soluționarea unei cauze și hotărârile pronunțate sunt supuse controlului judiciar exercitat de instanțele judecătorești, neputând fi modificate indirect prin decizii administrative, pentru că Inspecția Judiciară nu poate suplini ori completa activitatea de judecată”, se arată în decizia de clasare consultată de Europa Liberă.
Completarea dorită de șefi
Pe 5 august 2021, judecătoarea Ignat respinge sesizarea din oficiu făcută de șeful ei, Lucian Netejoru. Șefa Direcției de Inspecție pentru judecători, Roxana Ioana Petcu, propune completarea cercetării disciplinare a lui Andrei Stancu. Roxana Petcu este soția fostului prefect PSD de București, Adrian Petcu, în prezent „expert” în Consiliul Legislativ al Camerei Deputaților.
Regulamentul spune că această completare se face în termen de 30 de zile de la data dispoziției, de același inspector. Sub pretextul că Silvia Ignat se afla în concediu de odihnă programat și că ar avea prea puțin timp la dispoziție pentru a completa verificările după ce se întoarce la serviciu, Lucian Netejoru a propus ca respectivele completări să fie făcute de un alt inspector.
Astfel, pe 11 august, șeful IJ emite o rezoluție de respingere a sesizării disciplinare și stabilește: „completarea care se va dispune este necesar să fie efectuată de un alt inspector care urmează a fi desemnat cu respectarea principiului repartizării aleatorii”. Repartizarea aleatorie a funcționat impecabil, astfel încât noul inspector a ajuns Carmen Cosma, inspectorul preferat al lui Netejoru.
Drepturi europene, dar până la Constituție
Pe 31 august, inspectoarea Carmen Cosma publică o rezoluție în care spune fără dubiu că „prioritatea dreptului european se întinde până la constituționalitate” și că „în ceea ce privește interpretarea judecătorului potrivit căreia hotărârea CJUE are un caracter definitiv și obligatoriu, se observă că acesta împărtășește ideea apărută în spațiul public susținută de anumiți oameni politici”.
Astfel, Cosma a admis sesizarea, care urmează să fie transmisă Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Acuzele Inspecției
Inspecția Judiciară îl acuză pe judecătorul Costin Andrei Stancu de exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență pe motiv că nu a analizat strict plângerea privind durata prea mare a cercetărilor într-un proces, ci și-a permis să spună că dosarul trebuie trimis parchetului competent, SIIJ fiind o structură de parchet contrară dreptului UE.
Pe 18 iunie 2021, judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Piteşti a motivat decizia din 7 iunie 2021 prin care a declarat ilegală Secţia Specială din perspectiva dreptului european. Judecătorul a concluzionat că, „din perspectiva dreptului Uniunii Europene, hotărârea din data de 18.05.2021 (a Curţii de Justiţie a UE – n.r.) este obligatorie pentru toate instanţele naţionale”.
Pe de altă parte, CCR a stabilit pe 8 iunie, a doua zi după decizia judecătorului Stanciu, că recomandările MCV privind desființarea Secției speciale nu sunt legi europene obligatorii pentru instanțele din România, iar judecătorii nu au dreptul să declare ilegală Secția în baza lor. Doar instituţiile politice precum Guvernul şi Parlamentul ar trebui să ţină cont de recomandările MCV privind desfiinţarea SIIJ, potrivit CCR.
Netejoru, venituri de 8000 de euro/lună
Lucian Netejoru este unul dintre cei mai bine plătiți bugetari din România. Ultima declarație de avere arată că acesta a încasat în 2020 un salariu de 254.985 de lei salariu de la IJ, o diurnă de detașare la IJ de 131.631 de lei, 33.932 de lei contravaloarea chiriei pentru locuința din București, o diurnă de delegare de 8479 de lei, o diurnă de delegare „conform VRS” de 559 de lei , plus o „diună detașare cf VRS” de 40.598 de lei.
Un magistrat detașat primește o diurnă în valoare de 2% din salariu, salariul fiind stabilit în funcție de valoarea de referință sectorială (VRS). Altfel spus, șeful IJ primește de la stat pentru că se deplasează de la locuința de serviciu din București până la sediul IJ de pe Bulevardul Regina Elisabeta tot din București, 11.000 de lei pe lună.
Veniturile totale încasate de Netejoru de la bugetul de stat s-au ridicat anul trecut la 469.625 de lei, adică 8.000 de euro pe lună.
Am cerut Inspecției Judiciare detaliile repartizării aleatorii a inspectorului Carmen Cosma pentru a efectua cercetarea disciplinară a judecătorului care a susținut supremația dreptului european în raport cu legile naționale și legea pe care s-a bazat șeful IJ când a decis continuarea cercetărilor de către un alt inspector. „Repartizarea aleatorie se face în sistem electronic automat. S-a implementat un sistem de tipul ECRIS”, ne-a transmis IJ, fără să precizeze articolul de lege în bază căruia a acționat șeful instituției când a înlocuit un inspector.