Linkuri accesibilitate

Comisia de la Veneția recomandă desființarea SIIJ și eliminarea avizului CSM pentru anchetarea și judecarea magistraților


Ministrul Justiției Stelian Ion a întrebat Comisia de la Veneția dacă CSM ar trebui să avizeze trimiterea în judecată a magistraților
Ministrul Justiției Stelian Ion a întrebat Comisia de la Veneția dacă CSM ar trebui să avizeze trimiterea în judecată a magistraților

Comisia de la Veneția, organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional, recomandă României desființarea Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și nu este de acord cu forma legii votată în Camera Deputaților.

Potrivit formei votate de Camera Deputaților, secțiile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar trebui să dea un aviz pentru trimiterea în judecată a unui procuror sau judecător.

Comisia de la Veneția salută intenția autorităților române de a reforma sistemul judiciar și de a restabili competența parchetelor specializate precum DNA și DIICOT și înțelege că primul pas urgent în această reformă mai amplă este desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ)”, se arată în concluziile raportului, publicate luni.

ACTUALIZARE - În urma anunțului, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat că aşteaptă ca săptămâna viitoare, Senatul să pună pe ordinea de zi a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului proiectul de desființare a SIIJ.

Un nou privilegiu

Comisia de specialiști în drept constituțional de la Veneția nu este de acord nici cu noul filtru introdus printr-un amendament de către Camera Deputaților, prin care judecătorii sau procurorii din CSM ar trebui să aprobe trimiterea în judecată a unui magistrat. „Articolul 4 din amendamentele Camerei Deputaților introduce un nou tip de inviolabilitate pentru judecători și procurori în cadrul unui domeniu extrem de sensibil (urmărirea penală), care depășește cu mult imunitatea funcțională și, prin urmare, ar trebui eliminat”, se mai arată în raport.

Mai mult, Comisia susține că nici urmărirea penală, percheziția, reținerea și arestul nu ar trebui să aibă avizul prealabil al CSM. Mai exact, atât articolul 4, cât și articolul 6 din lege ar trebui să dispară, iar magistrații ar trebui să fie anchetați și judecați ca oricare alt cetățean.

Comisia mai susține că procedurile penale care nu intră în sfera de competență a imunității funcționale nu ar trebui să fie de competența CSM și ar trebui să fie introduse direct în fața instanțelor de judecată fără examinarea prealabilă a CSM.

Revenirea la vechea lege

În același timp, plângerile penale ale persoanelor fizice împotriva judecătorilor și procurorilor ar trebui soluționate de către procurorii obișnuiți, nu de cei ai SIIJ. Comisia mai arată că „amendamentele Camerei Deputaților ridică multe semne de întrebare, precum și chestiuni juridice și procedurale de fond.”(...) Comisia de la Veneția recomandă ca aceste amendamente ale Camerei Deputaților să fie anulate complet și arată că desființarea SIIJ este un prim pas în această reformă. În acest sens, Comisia „ar dori să încurajeze autoritățile române să își continue reforma amplă și să rămână la dispoziția lor pentru orice asistență suplimentară pe care ar putea să o solicite”, se mai arată în raportul Comisiei.

Solicitarea ministerului Justiției

În martie 2021, ministrul Justiției, Stelian Ion, a sesizat Comisia de la Veneția, după ce proiectul de lege privind desființarea SIIJ a trecut de Camera Deputaților cu mențiunea că magistrații să nu poată fi trimiși în judecată dacă nu există avizul obligatoriu al CSM.

La acest moment, proiectul de desființare a SIIJ se află la Senat. Dezbaterile pe acest subiect au fost suspendate pe motiv că se așteaptă răspunsul Comisiei de la Veneția. Răspunsul a venit, dar parlamentul a intrat în vacanță, astfel că, cel mai probabil, dezbaterile pe această temă vor avea loc abia în toamnă.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a trimis o solicitare Comisiei de la Veneţia pentru un aviz în legătură cu proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor, cu amendamentul potrivit căruia judecătorii și procurorii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM. Stelian Ion a susținut că nu el este autorul acelui amendament, această variantă fiind o soluţie de compromis pentru adoptarea proiectului. „Nici vorbă să fi venit eu cu propunerea din senin (...) Acest amendament a fost votat în Camera Deputaţilor ca o variantă de compromis. Trebuie cumva asumat şi de către cei care au votat acest amendament.(...) Eu am spus foarte clar de la bun început că trebuie să desfiinţăm această Secţie specială, fără a aduce alte amendamente şi fără aceste aşa-zise garanţii. Aceasta a fost opinia consecventă a Ministerului Justiţiei şi a Guvernului pe această chestiune", declara Stelian Ion într-o conferință de presă, întrebat cine a propus și cine trebuie să își asume acest amendament.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG