Este o observație pe care o face și ultimul raport european din cadrul Mecanismului de Cooperare și de Verificare (MCV), care atrage atenția că îngrădirea libertății de exprimare a magistraților, dincolo de limitările impuse de obligația de abținere, trebuie abrogată. Așa cum au remarcat și raportele anterioare, există riscul „utilizării subiective a procedurilor disciplinare împotriva magistraților”.
Problema nu este nouă, dar ea a devenit acută începând din timpul guvernării PSD când la șefia partidului se află Liviu Dragnea și în mandatul șefului Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru. Acesta e acuzat că a transformat instituția într-un cenzor al opiniilor magistraților nealiniați, în special cei care au protestat împotriva modificărilor operate la legile justiției sau l-au contestat și criticat personal.
Anchetat pentru o fotografie
O modificare introdusă în Legea 303, al. 99 lit. a permite IJ să se folosească de orice pretext pentru a aduce magistrații în fața Inspecției Judiciare. Orice comportament sau conduită a magistratului prin care se „aduce atingere imaginii justiției” sau prestigiului profesional al unui magistrat poate fi folosit împotriva sa, prevede articolul cu pricina, introdus de guvernarea PSD în 2012.
Articolul nu a fost eliminat nici până acum. În schimb, ministrul Justiției, Stelian Ion (USR PLUS), îi încurajează pe magistrați să nu-și piardă curajul și independența și să continue să vorbească și să-și spună opiniile.
Articolul este folosit în mod abuziv începând de la protestele împotriva modificării legilor justiției operate în perioada Liviu Dragnea de fostul guvern.
„Când am început să facem protestele, să mergem în fața tribunalului, să scriem și mergem în delegație la Bruxelles, au început să ne ancheteze pentru acțiunile noastre, dar acum s-a ajuns la lucruri stupide, incredibile”, spune judecătorul Cristi Danileț pentru Europa Liberă, anchetat de Inspecția Judiciară pentru o fotografie în care tăia gardul în fața casei.
„Cei de la Antena 3 mi-au gasit o poză când tăiam gardul la nevastă-mea în curte și ca să ne distrăm am pus-o pe Internet, au făcut mișto ăștia de la A3 și eu sunt anchetat pentru ca am apărut în imagini. Dar ce nu am voie să tai gardul, l-am furat de la cineva? Ce treabă aveți voi că eu tai gardul în fața casei mele? Dau cu subsemnatul acum și pentru acest lucru”.
Cristi Danileț: Vor să ne închidă gura. S-a ajuns la lucruri incredibile
Judecătorul Danileț, care ne spune că se simte efectiv vânat de Inspecția Judiciară, este anchetat mai nou pentru un pasaj dintr-un text publicat într-o carte despre asaltul asupra justiției din timpul guvernării Dragnea: „900 de zile de asediu neîntrerupt asupra magistraturii române. Ghid de supraviețuire”, publicat în 2020 și finanțat de Fundația Konrad Adenauer.
Inspecția Judiciară ar fi început cercetările la sesizarea președintelui CSM, Bogdan Mateescu. Judecătorului i se reproșează că a criticat SIIJ și CCR.
„Inspecţia Judiciară s-a transformat într-un teren de reglat conturile cu magistraţii incomozi: suntem unii care avem zeci de autosesizări pe an pentru faptul că am condus protestele din anii trecuţi, că am spus că şeful Inspecţiei a fost numit politic, că e anomal ca în Inspecţie să fie recrutat soţul unei judecătoare din CSM, că nu e legal ca Ordinul de efectuat inspecţii să fie publicat pe site şi nu în Monitorul Oficial, că e uluitor să fii cercetat pentru că ai sesizat Curtea de la Luxembourg”, scrie Cristi Danileț pe Facebook.
El atrage atenția că Inspecția Judiciară s-a metamorfozat în „organ de etică” , „instanță de control judiciar” care cercetează anumiți magistrați pentru soluțiile date „în timp ce abuzurile clare ale altora nici măcar nu le cercetează pe motiv că nu este treaba sa”, dar și un „organ editorial” care ia la control cărțile scrise de magistrați.
Scopul, ne spune judecătorul Danileț, este să închidă gura magistraților refomiști, cei care critică modificările legilor justiției de acum doi ani și care cer respectarea recomandărilor MCV și refacerea acelor legi, desființare Secției Spciale (SIIJ).
„Este o poliție a Internetului, urmăresc ce am spus noi în presă sau ce spune presa despre noi. Nu contează dacă este bun sau prost judecător, dacă te-a prins că ai vorbit împotriva SIIJ sau a CSM, te anchetează imediat. Dacă lauzi SIIJ-ul, CSM, urăști ambasadorii, urăști UE-ul nu pățești nimic. Asta e politica Inspecției”.
Problema e că această politică are susținerea „majorității nocive din CSM, majoritate care a susținut modificările legislative odioase ale parlamentului, care susține SIIJ-ul”, mai spune acesta.
Anchetele Inspecției Judiciare sunt acceptate de Secția pentru Judecători a CSM în proporție de 80% și în proporție de 10% de Secția de Procurori, așa fiind aranjate taberele în CSM, afirmă Danileț.
Lista lui Netejoru
Opt judecători sunt cercetați disciplinar de SIIJ după ce au comentat pe un forum privat diverse teme ale sistemului judiciar, iar trei dintre ei sunt propuși pentru suspendarea din funcție pe perioada cercetărilor. Motivul? Ar fi făcut politică pe Facebook și au adus atingere imaginii instituției.
Coincidență sau nu, doi dintre ei au legătură cu sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în ce privește legalitatea înființării Secției Speciale și legalitatea desemnării prin OUG a interimatului Inspecției Judiciare, deci a lui Netejoru însuși.
Astfel, printr-o adresă înaintată șefului CSM, Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare (IJ) propune suspendarea din funcții a judecătorilor Dragoș Călin de la Curtea de Apel București, Laurențiu Marius Grecu de la Tribunalul Mehedinți și Alina Mihaela Gioroceanu de la Tribunalul Olt, suspendare care ar trebui să dureze până la finalizarea cercetărilor IJ.
Dragoș Călin și Alina Gioroceanu, de la Tribunalul Olt, au legătură cu seziarea Curții Europene de justiție, care a spus că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor Magistraților trebuie desființată.
Pe lista lui Lucian Netejoru, cu începerea cercetării disciplinare, se mai regăsesc judecătorii Anca Codreanu de la Tribunalul Brașov, Georgeta Ciungan de la Tribunalul Bihor, Alexandru Bălășanu de la Judecătoria Botoșani și Ioan Fundătureanu de la Curtea de Apel Pitești.
Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară pentru exercitarea funcției cu rea credință sau gravă neglijență față de judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești, cel care a declarat nelegală Secția Specială (SIIJ) din perspectiva dreptului european, după decizia Curții de Justiție a UE din 18 mai 2021.
IJ îl acuză pe judecătorul Costin Andrei Stancu că nu s-ar fi rezumat să analizeze doar plângerea privind durata prea mare a cercetărilor într-un dosar al SIIJ, ci și-a permis să spună că dosarul trebuie trimis altui parchet competent din moment ce SIIJ ar fi – în lumina deciziei CJUE – o structură de parchet contrară dreptului UE.
Parlamentul, criticat pentru lipsa de acțiune
Inițiativa pentru Cultura Democratică Europeană, ONG condus de profesorul Valentin Naumescu solicită Parlamentului că supună votului în regim de urgență proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale și critică faptul că Inspecția Judiciară „a depăşit limitele legale cât timp acest organism s-a transformat într-un mecanism de hărțuire selectivă a magistraţilor activi în dezbaterea publică, de împiedicare a aplicării dreptului european, de cenzurare a opiniilor lor exprimate în cadru privat, în articole de specialitate sau în cadrul unor interviuri”.
„Pretenţiile cu privire la conduita magistraţilor nu pot îngrădi dreptul acestora la liberă exprimare și nici nu pot înlocui căile legale de atac ale unei hotărâri judecătorești. Reforma sistemului judiciar este un subiect important pentru întreaga societate, iar magistrații sunt și trebuie să rămână parte a acestei dezbateri”, spune organizația neguvernamentală într-un comunicat.
Ministrul cere CSM revocarea lui Netejoru
Ministrul Justiției, Stelian Ion, a cerurt, marți, revocarea șefului Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, anunță ministerul într-un comunicat. Potrivit sursei citate, cererea de revocare se bazează pe ultimul raport MCV, în care Inspecia Judiciară este criticată.
„Ministrul Justiției a solicitat respingerea acestui raport, constituirea și convocarea comisiei prevăzute la art. 67 alin. 5 din Legea nr. 317/2004 în vederea analizării modului de îndeplinire a atribuțiilor manageriale de către Inspectorul-şef al Inspecției Judiciare şi propunerii de revocare din funcție a inspectorului-şef şi stabilirea unui calendar pentru desfășurarea acestei proceduri de revocare”.
Ședința plenulului CSM a dezbătut, marți, Raportul de constatări faptice Auditul extern al managementului Inspecției Judiciare pe anul 2020.