Linkuri accesibilitate

Institutul Elie Wiesel: La Teatrul Național Iași se recită din poeți legionari


Eveniment Teatrul Național Iași
Eveniment Teatrul Național Iași

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel" semnalează promovarea pe Facebook de către Teatru Național „Vasile Alecsandri" din Iași a unor recitări de poezii scrise de poeți legionari.

Departe de valorile europene, în Săptămâna Patimilor, la Teatrul Național Iași, se recită din poeți legionari:

Ionel Zeană, Virgil Maxim, Aurel Pastramagiu, Demostene Andronescu, Constantin Oprişan, Aurel Dragodan, Petre Strihan (subsecretar de stat la MAI, 1942-1944; membru al guvernului), Eugen Măgirescu, Petru C. Baciu...", sesizează Institutul „Elie Wiesel".

Institutul amintește de legăturile din gruparea fascistă din perioada interbelică și orașul Iași, cât și de evenimentele tragice petrecute aici care ar trebui îndemne la condamnarea unor astfel de evenimente precum cele din prezent de la Teatrul Național din Iași.

În 1927, la Iaşi, se înființa „Legiunea Arhanghelului Mihail", titulatură sub care a funcţionat Mişcarea Legionară, principala organizaţie fascistă a României interbelice.

În 1941, la Iaşi, a avut loc un Pogrom în care şi-au pierdut viaţa aproximativ 13.000 de evrei.

În 2010, lângă Iași (comuna Popricani), s-a descoperit o groapă comună cu 36 de victime evrei din 1941.

În 2020, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri" din Iaşi, instituţie în subordinea Ministerului Culturii, promovează pe pagina de Facebook poezii ale legionarilor şi ale demnitarilor regimului antonescian care au fost încarceraţi după război", conchide Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel".

Recitaluri fac parte dintr-un program propus de Teatrul Național din Iași intitulat „Speranța din spatele gratiilor" care își propune să aducă în atenție poezia din închisorile comuniste în interpretarea actorilor.

Prezența printre poeți a unor legionari este recunoscută în descrierea evenimentului chiar de directorul teatrului care condamnă antisemitismul și totalitarismul, dar afirmă că poezia lor „în măsura în care a însemnat rază de umanitate pentru mii de deținuți de diverse ideologii și religii, am considerat că merită rostită în aceste zile".

M-am gândit mult înainte de a propune colegilor mei un recital cu poezii compuse în infernul spațiului concentraționar comunist din România. Nu pentru că m-aș fi îndoit de valoarea unică în întregul «Lagăr socialist» a acestui fenomen, în care poezia a devenit dincolo de valoarea ei estetică, esențială prin însăși existența ei, ca vehicul al demnității umane. Problema era că printre poeții închisorilor sunt și foști membri ai Mișcării legionare. Unii au fost tineri membri ai Frăției de Cruce (organizația tineretului legionar, un fel de UTC), alții însă au fost membri marcanți precum Radu Gyr. Antisemitismul, totalitarismul, argumentarea crimelor politice au fost intrinseci practicii legionare. Asta îmi repugnă! Poezia nu exonerează pe nimeni de judecată, în justiție sau istorie, dar în măsura în care a însemnat rază de umanitate pentru mii de deținuți de diverse ideologii și religii, am considerat că merită rostită în aceste zile. Mi-a fost teamă că mai importantă, pentru unii încrâncenați în ură nenuanțată sau în iubire la fel de lipsită de nuanțe, să fie biografia, dosarul de cadre, decât salvarea prin poezie, speranța nutrită de creație. Prin acest recital, noi ne-am hotărât să vorbim de creația care poate umaniza, înălța o fiară, cu atât mai mult niște biete făpturi în plin proces de depresie dezumanizantă, instituționalizată de regimul comunist. Sper că veți trăi alături de noi, în această săptămână, bucuria umanității greu recâștigate. Omul are nevoie de speranță! Noi avem nevoie!”, afirma Cristian Hadji-Culea, director al Teatrului Național Iași.

Propaganda legionară și negarea Holocaustului din România este incriminată prin lege și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

XS
SM
MD
LG