Linkuri accesibilitate

Institutul Paul Ehrlich/Germania: Legătura dintre tromboze și vaccinul AstraZeneca, posibilă


Vaccinarea cu AstraZeneca a fost suspendată de mai multe state europene până când Agenția Europeană a Medicamentului va lămuri legătura dintre cazurile de tromboză apărute și ser.
Vaccinarea cu AstraZeneca a fost suspendată de mai multe state europene până când Agenția Europeană a Medicamentului va lămuri legătura dintre cazurile de tromboză apărute și ser.

Un raport al Autorităţii de Reglementare a Vaccinurilor din Germania, în care se explică decizia de a suspenda vaccinarea cu Astra Zeneca, spune că legătura dintre ”tromboza venoasă cerebrală și vaccinarea cu AstraZeneca nu este neplauzibilă”. Mai mult, documentul Institutului Paul Ehrlich arată că numărul persoanelor cărora le apar cheaguri de sânge pe creier după ce au primit vaccinul AstraZeneca a fost „statistic semnificativ mai mare” decât numărul mediu al celor care suferă de această problemă în mod normal.

Șapte persoane, dintre care șase sunt femei, cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, au suferit tromboze cerebrale ”boală foarte gravă și dificil de tratat”, iar trei persoane au decedat. Specialiștii institutului explică faptul că șase dintre persoanele afectate aveau o anumită formă de tromboză venoasă cerebrală, numită tromboză venoasă sinusală, dar că populația de vârstă mică până la vârsta mijlocie afectată de tromboza venoasă cerebrală severă cu deficit de trombocite nu este populația cu risc crescut de evoluție severă sau chiar fatală a COVID-19.

Toate cazurile au avut loc între patru și 16 zile după vaccinarea cu AstraZeneca. Autoritatea germane precizează că, statistic vorbind, era de așteptat să fie un caz în primele 14 zile, din 1,6 milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca, însă au fost înregistrate 7 cazuri.

Pe lângă experții de la Institutul Paul-Ehrlich, au fost consultați alți experți în tromboză, hematologie și un specialist în adenovirus, arată raportul. ”Toți experții au fost de acord în unanimitate că ar putea fi vorba de un model și că o legătură între bolile menționate și vaccinarea cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca nu era neplauzibilă”.

Cu toate acestea, subliniază experții germani, acesta este un ”potențial efect secundat foarte rar”, dar ar fi de dorit ca el să fie trecut în prospectul vaccinului, așa încât oamenii să fie informați.

Tromboza venoasă cerebrală este mult mai rară decât trombozele venoase profunde sau emboliile pulmonare raportate săptămâna trecută de Danemarca, Norvegia şi Austria. Aceasta poate duce la inflamarea creierului şi hemoragie.

Semne de îngrijorare ar trebui să aibă cei care s-au simțit din ce în ce mai rău și au avut dureri de cap în primele 4 până la 16 zile de la vaccinare.

Problema trombozelor este de aproximativ trei ori mai frecventă la femei şi este legată de sarcină şi pilula contraceptivă, arată cercetările. Administrarea pilulei contraceptive prezintă un risc mai mare de dezvoltare a trombozei.

Joi este așteptat un verdict al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), care va face o evaluare de la caz la caz a incidentelor, aceasta după ce marți a transmis că nu există „niciun indiciu” că vaccinul AstraZeneca provoacă cheaguri de sânge, după ce mai multe țări au suspendat vaccinarea cu acest vaccin.

Directoarea EMA, Emer Cooke, a declarat că a rămas „ferm convinsă” că beneficiile vaccinului depășesc orice riscuri, potrivit BBC.

Până acum 15 state europene au decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, așteptând clarificarea situației.

România a suspendat doar vaccinarea cu lotul considerat suspect de mai multe țări, dar a decis să continue vaccinarea după ce au fost analizate rapoartele privind evenimentele înregistrate la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca.

Compania farmaceutică a susțint că, din analiza a 17 milioane de persoane care au primit doze de vaccin în Europa, au existat 37 de cazuri de persoane care au dezvoltat cheaguri de sânge.

XS
SM
MD
LG