Linkuri accesibilitate

La 45 km de România, Insula Șerpilor a fost cucerită de Rusia. Apărătorii ucraineni au fost uciși 


Insula Șerpilor are o importanță strategică în Marea Neagră, se află la 47 de km de Sulina, iar în funcție de ea s-au calculat apele teritoriale românești.
Insula Șerpilor are o importanță strategică în Marea Neagră, se află la 47 de km de Sulina, iar în funcție de ea s-au calculat apele teritoriale românești.

Cei 13 grăniceri aflați pe Insula Șerpilor din Marea Neagră au fost uciși, după ce marina rusească a cucerit-o joi. Bucata de pământ se află la circa 50 de kilometri de țărmul românesc. Rusia a ajuns în acest fel în imediata vecinătate a României.

Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a declarat în discursul său, ținut după miezul nopții, că cei 13 grăniceri care apărau Insula Șerpilor au fost uciși după ce a fost ocupată de forțele Rusiei.

Anterior, un consilier al președintelui a prezentat o înregistrare în care se aude cum militarii ruși de pe o navă ajunsă în apropierea insulei le cer celor 13, prin difuzor, să se predea.

Militarii au refuzat somațiile și au fost bombardați. Ei vor primi, postum, titlul de Erou al Ucrainei.

Comandanții de pe nava rusă le spune ucrainenilor: „Vă sugerez să predați armele și să capitulați, altfel voi deschide focul, ați înțeles?”

Gărzile ucrainene pot fi auzite spunând-și între ei „Asta este”, înainte de a răspunde atacatorilor cu o înjurătură: „Vas rusesc, du-te dracului!” (Иди на хуй).

De ce este importantă Insula Șerpilor

Soldații au devenit un simbol al sfidării și curajului Ucrainei după ce știrea despre întâlnirea lor cu o unitate a flotei ruse a făcut înconjurul rețelelor de socializare, scrie Washington Post.

De mici dimensiuni, Insula Șerpilor are rol strategic de demarcare a apelor teritoriale din Marea Neagră între Ucraina și România.

Prin atacarea și obținerea insulei, Rusia a devenit de facto vecina României.

Cunoscută și sub numele de Zmiinyi, ea este clasificată drept „stâncă” de Convenția de la Montego Bay privind Dreptul Mării, pentru că nu are surse proprii de apă potabilă.

O decizie pentru care România s-a luptat în justiția internațională. Calificarea ei drept insulă ar fi redus dimensiunea apelor teritoriale românești și al bucății de platou continental care îi revine. Faptul nu reduce însă importanța strategică a acestei bucăți de pământ.

Cu o suprafață de 0,17 km pătrați și o populație mică, Insula Șerpilor se află la 45 de kilometri de țărmurile României și Ucrainei, în dreptul golfului Musura și a orașului românesc, Sulina, de la vărsarea Dunării în mare.

Poziționarea îi conferă un rol strategic în Marea Neagră prin conectarea coridorului de navigație la orașele-port ucrainene Odesa, Mykolaiv și Kerson.

În 2019, Curtea Internațională de Justiție de la Haga a hotărât că României îi revin 9.700 km pătrați din platoul continental de lângă insulă, adică 79,34% din platou, după un diferendul Bucureștiului cu Ucraina, finalizat în 2008.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG