Ziua de vineri ar putea aduce noi reglementări referitoare la modul cum se face reclama electorală, mascată sau nu, pe platforma TikTok, precum și viteza cu care ar reacționa reprezentanții companiei la solicitările autorităților române.
„Comisia a decis să organizeze mâine (vineri, n.r.) o masă rotundă cu autoritățile române, coordonatorul serviciilor digitale din România, în temeiul Legii serviciilor digitale, împreună cu TikTok, având în vedere situația actuală din România”, au transmis reprezentanții Comisiei Europene, la solicitarea Europei Libere.
Alături de TikTok vor participa și reprezentanții principalelor platforme de socializare. Reprezentanții Comisiei Europene (CE) au ținut să menționeze că nu este o întâlnire excepțională și că au existat discuții similare și înaintea alegerilor din Slovacia, Luxemburg sau pentru Parlamentul European.
„Aceasta este o practică obișnuită în cadrul Legii serviciilor digitale. Alegerile libere și corecte sunt în centrul democrațiilor noastre și piatra de temelie a Legii serviciilor digitale”, au mai transmis reprezentanții CE, la solicitarea Europei Libere.
Întâlnire cu repetiție
O întâlnire a autorităților române cu reprezentanții TikTok a avut loc și miercuri, tot prin intermedierea Comisiei Europene.
Conform unui comunicat de presă transmis de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), la întâlnire au participat și reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente și Consiliului Național al Audiovizualului.
„Scopul întâlnirii a fost acela de a discuta despre notificările autorităților române referitoare la derularea prin intermediul acestei platforme digitale a campaniei electorale pentru alegerea președintelui României”, a transmis biroul de presă al ANCOM.
Potrivit Regulamentului Legii serviciilor digitale, Comisia Europeană se ocupă de supravegherea platformelor online foarte mari (care depășesc 45 de milioane de utilizatori) și la care sediul nu este în țara membră, cum este cazul TikTok.
Comisia este cea care poate dispune diverse măsuri pentru a se asigura că platformele respectă obligațiile care le revin conform Legii serviciilor digitale.
Măsurile pot merge de la solicitări de furnizare a unor informații și efectuarea de inspecții până la aplicarea de amenzi.
„ANCOM, în calitate de coordonator național al serviciilor digitale, nu poate dispune măsuri împotriva marilor platforme precum TikTok și va aplica toate prevederile legale, pentru a contribui la protejarea drepturilor utilizatorilor finali din România”, mai transmite biroul de presă al ANCOM.
Conturi TikTok șterse
Într-un răspuns pentru Știrile ProTV, TikTok susține că a eliminat peste 150 de conturi false care îi copiau identitatea candidatului Călin Georgescu și 650 făcute în numele altor candidați.
Reprezentanții platformei au mai transmis că în ultimele trei luni au eliminat de pe TikTok -ul românesc peste 66.000 de conturi false, peste 7 milioane de aprecieri și peste 10 milioane de urmăritori falși. De asemenea, au prevenit peste 40 de milioane de aprecieri false și au blocat peste 216.000 de conturi înainte să fie create.
„Cu toate că a existat suspiciunea că 5.000 de conturi false au fost create special în contextul alegerilor, TikTok susține că investigațiile lor interne nu au dovedit deocamdată acest lucru” a transmis compania.
Concluziile CSAT referitoare la implicarea TikTok în alegeri
Pe baza documentelor prezentate astăzi, în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), membrii au constatat că „au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral”.
„Prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală”, se arată în comunicatul CSAT.
Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv „a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale”, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.
„Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC”, se mai arată în comunicatul CSAT.
Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.
Membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.