Linkuri accesibilitate

Liderii Turciei, Ucrainei și ONU se declară îngrijorați de situația de la Zaporojie. Erdogan vorbește de pericolul „unui nou Cernobîl”


Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan (stânga), președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (centru), și secretarul general al ONU, Antonio Guterres (dreapta) în timpul discuțiilor de la Kiev, 18 august 2022.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan (stânga), președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (centru), și secretarul general al ONU, Antonio Guterres (dreapta) în timpul discuțiilor de la Kiev, 18 august 2022.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit joi cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, și cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres la Lvov pentru a discuta despre situația cerealelor și cea a tensiunilor din jurul centralei nucleare de la Zaporojie.

În timpul conferinței de presă susținută de cei 3 lideri politici, Antonio Guterres a transmis că există semne cum că piața alimentară mondială a început să se stabilizeze ca urmare a acordului ce asigură exporturile în siguranță a cerealelor din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

„În timp ce vorbim, peste 560.000 de tone de cereale și alte produse alimentare ale fermierilor ucraineni se îndreaptă spre piețele din întreaga lume”, a declarat Guterres. El a adăugat că prețurile la grâu au scăzut cu 8% după semnarea acordului de Ucraina și Rusia pe data de 22 iulie la Istanbul. Guterres avertizat, însă, că lanțurile de aprovizionare continuă să fie afectate din cauza costurilor de energie și de transport ridicate.

Secretarul general al Națiunilor Unite a discutat tot joi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre eforturile ONU de a stabili o misiune de investigare a atacului care a ucis peste 150 de prizonieri de război ucraineni la Olenivka, la sfârșitul lunii iulie.

Guterres a spus că intențiile sale cu privire la o astfel de misiune au fost împărtășite cu diplomații ucraineni și ruși, scrie CNN. El a propus numirea generalului brazilian, Carlos dos Santos Cruz, datorită experienței sale îndelungate în operațiunile de menținere a păcii.

Președintele Turciei și-a exprimat în timpul conferinței de presă îngrijoarea cu privire la conflictul din jurul centralei nucelare Zaporojie și a atras atenția cu privire la pericolul „unui nou Cernobîl”. Erdogan a adăugat că țara sa încearcă să facă eforturi pentru o soluție diplomatică a războiului, afirmând că rămâne de partea Ucrainei.

„Îmi mențin convingerea că războiul se va termina în cele din urmă la masa de negocieri”, a adăugat liderul de la Ankara, citat de CNN.

Întâlnirea celor 3 are loc în condițiile în care Ucraina și Rusia au semnat în luna iulie un acord mediat de ONU și Turcia, în care cele două state se angajează în reluarea exporturilor de cereale, blocate de războiul din Ucraina.

Întâlnirea are loc totodată la o zi după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut părților implicate în conflict să permită Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centra accesul la centrala nucleară Zaporojie.

Tot astăzi, Antonio Guterres a transmis că orice potențială avarie la centrala nucleară Zaporojie ar fi pură „sinucidere” și a cerut ca zona din jurul centralei să fie demilitarizată. Guterres a propus un acord să fie semnat pentru a „restabili Zaporijie ca parte din infrastructura civilă și pentru a asigura siguranța din zonă.”

Secretarul general al ONU va călători vineri la Odesa pentru a vizita unul din cele 3 porturi ucrainene implicate în exporturile de cereale către restul lumii. Guterres se va deplasa apoi la Istanbul pentru a vizita centrul comun de coordonare pentru exporturile de cereale ucrainene.

Prima navă încărcată cu 23.000 de tone de grâu a ajuns miercuri în strâmtoarea Bosfor, cu destinația Africa. Ministerul Apărării din Turcia a spus că în intervalul 1-18 august, aproximativ 622.000 de tone de cereale au fost exportate.

În total, 43 de nave sunt folosite pentru exportul de cereale – 25 au părăsit deja porturile ucrainene, în timp ce alte 18 se îndreaptă către porturile din Ucraina pentru a fi încărcate.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG