Linkuri accesibilitate

Întâlnire Joe Biden-Xi Jinping, pe fondul tensiunilor bilaterale. Se urmărește o stabilizare a relațiilor SUA-China


Joe Biden și Xi Jinping s-au întâlnit la summitul G20 din Indonezia, în noiembrie 2022.
Joe Biden și Xi Jinping s-au întâlnit la summitul G20 din Indonezia, în noiembrie 2022.

Pentru a doua oară ca președinte al SUA, Joe Biden se întâlnește direct cu omologul său chinez. Reuniunea are loc la summitul de cooperare economică Asia-Pacific de la San Francisco. Se așteaptă ca discuțiile să includă războiul Israel-Hamas, Ucraina, viitorul Taiwanului și relațiile bilaterale.

Președinții american și chinez, care au ajuns deja la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) de la San Francisco, se întâlnesc într-o încercare de a reduce tensiunile dintre cele două țări, transmite Reuters.

Cu toate acestea, observatorii nu se așteaptă la un progres semnificativ în rezolvarea marilor diferențele care despart cele două mari puteri economice globale.

Joe Biden și Xi Jinping urmează să discute chestiuni spinoase precum Taiwan, Marea Chinei de Sud, războiul Israel-Hamas, invazia Rusiei în Ucraina, Coreea de Nord și drepturile omului. Sunt domenii în care cele două țări au dezacorduri profunde.

Președinții ar urma să se întâlnească departe de locația conferinței, într-o vastă proprietate aflată la kilometri distanță de San Francisco.

În timpul întâlnirii, care ar putea dura câteva ore, se așteaptă ca Joe Biden să îi solicite lui Xi Jinping să folosească influența Chinei pentru a îndemna Iranul să nu escaladeze conflictul Israel - Hamas.

De asemenea, este foarte probabil ca Joe Biden să pună problema „operațiunilor de influență” chineze în alegerile din alte țări și a statutului cetățenilor americani despre care Washingtonul crede că sunt deținuți pe nedrept în China.

Oficialii americani mai precizează că pe agenda discuțiilor s-ar putea afla reluarea comunicațiilor militare, reducerea fluxului de fentanil produs cu multe substanțe chimice provenind din China, gestionarea progreselor în Inteligența Artificială sau relațiile comerciale bilaterale.

Se așteaptă ca Joe Biden să îi repete lui Xi Jinping că angajamentele SUA în Indo-Pacific sunt neschimbate, în condițiile în care acțiunile miliare ale Beijingului din Strâmtoarea Taiwan, Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est au îngrijorat vecinii Chinei.

Biden își va exprima, de asemenea, un angajament specific față de securitatea Filipinelor, a declarat unul dintre oficialii americani.

Relațiile dintre SUA și China au coborât la un nivel de criză anul trecut, când un presupus balon chinezesc de spionaj a fost văzut zburând deasupra Americii, iar președintele Biden a ordonat ca acesta să fie doborât.

Este prima vizită în Statele Unite a preşedintelui chinez Xi Jinping din ultimii șase ani - ultima oară a fost în SUA în 2017, când a avut o întâlnire cu președintele american de la acea vreme, Donald Trump.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG