Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin se întâlnește Xi Jinping la Beijing, pe fondul războiului din Ucraina și al conflictului Israel-Hamas


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, sosește pe Aeroportul Internațional Beijing Capital pentru a participa la cel de-al treilea Forum „Belt and Road”, pe 17 octombrie 2023.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, sosește pe Aeroportul Internațional Beijing Capital pentru a participa la cel de-al treilea Forum „Belt and Road”, pe 17 octombrie 2023.

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit marţi în China unde se va întâlni cu omologul său, Xi Jinping. Este prima vizită a lui Vladimir Putin într-o mare capitală de la începutul războiului din Ucraina și are scopul de a întări „parteneriatul fără limite” dintre Moscova și Beijing.

China găzduiește reprezentanţi din 130 de ţări la un forum al proiectului Iniţiativa „Belt and Road”, pe care Beijingul îl foloseşte pentru a-şi extinde influenţa globală, transmite AFP.

Vladimir Putin este cel mai important invitat. Liderul rus se află la prima sa călătorie într-o putere globală de la invazia Rusiei în Ucraina.

Curtea Penală Internațională (CPI) l-a inculpat pe Vladimir Putin pentru crime de război, pornind de la deportarea forțată a copiilor din teritoriile ocupate din Ucraina. China nu este membră a CPI.

Potrivit agendei oficiale, Vladimir Putin se întâlnește miercuri cu Xi-Jinping pentru discuţii, a precizat Kremlinul. „O atenţie specială va fi acordată problemelor internaţionale şi regionale”, precizează un comunicat al președinției ruse.

Cel mai recent, Vladimir Putin și Xi Jinping s-au întâlnit la Moscova, în martie 2023.
Cel mai recent, Vladimir Putin și Xi Jinping s-au întâlnit la Moscova, în martie 2023.

Observatorii politici cred că vizita lui Vladimir Putin la Beijing are mai degrabă o valoare simbolică, aceea de a arăta relația solidă între Rusia și China.

„Rusia este conştientă că China nu doreşte să semneze acorduri cu mare publicitate”, a declarat pentru AFP Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia Eurasia.

Kremlinul a precizat că cei doi lideri se vor întâlni miercuri în marja forumului BRI (Belt and Road Initiative).

Întâlnirea dintre liderii rus și chinez are loc pe fondul crizelor generate de războiul din Ucraina și, mai recent, de războiul dintre Israel și Hamas.

Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Xi Jinping a fost pregătită de ministrul chinez de Externe, Wang Yi, și cel rus, Serghei Lavrov.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG