Linkuri accesibilitate

Întâlnire Vučić-Kurti mediată de UE pentru normalizarea relațiilor sârbo-kosovare


Președintele sârb Alexandr Vučić și premierul kosovar Albin Kurti, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, de la New York, 8 februarie 2024.
Președintele sârb Alexandr Vučić și premierul kosovar Albin Kurti, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, de la New York, 8 februarie 2024.

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti și președintele sârb Aleksandar Vučić se vor întâlni la Bruxelles pe 26 iunie pentru a conduce o nouă rundă a dialogului mediat de UE privind normalizarea relațiilor.

Purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, și guvernul Kosovo au confirmat întâlnirea pe 20 iunie.

Biroul lui Kurti a declarat pentru RFE/RL că punctul central al întâlnirii va fi punerea în aplicare a acordului pe drumul spre normalizarea relațiilor.

„La invitația Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, prim-ministrul Republicii Kosovo va participa la următoarea întâlnire. Obiectivul principal al acestei întâlniri va fi punerea în aplicare a acordului de bază și a anexei acestuia, deoarece precum și calea de urmat”, a declarat biroul prim-ministrului Aljbin Kurti (Albin) pentru Radio Europa Liberă.

Uniunea Europeană nu a publicat încă detalii despre ordinea de zi a întâlnirii.

Summitul va fi mediat de șeful UE pentru politică externă Josep Borrell și de trimisul special pentru dialog, Miroslav Lajčák, fost președinte a Adunării Generale a ONU.

Discuțiile au fost convenite în timpul vizitelor lui Lajčák în Kosovo și Serbia în această săptămână.

Președintele sârb Aleksandar Vučić și prim-ministrul kosovar Aljbin Kurti s-au întâlnit ultima dată pe 14 septembrie anul trecut, când au discutat despre implementarea planului de acord la care au ajuns la începutul anului 2023 la Bruxelles și Ohrid.

Întâlnirea nu a avut succes și s-a încheiat cu acuzațiile lansate de premierul kosovar împotriva mediatorului european Miroslav Lajčák, despre care a spus că „nu este neutru”.

Aproximativ zece zile mai târziu, a avut loc un atac în Banjska, unde grupuri armate de sârbi au atacat poliția din Kosovo, ucigând un ofițer de poliție.

În timpul conflictului, trei atacatori sârbi au fost, de asemenea, uciși, ceea ce a provocat îngrijorare pentru stabilitatea în regiune.

La sfârșitul lunii octombrie, a avut loc o altă încercare nereușită de a apropia părțile, la care s-au alăturat și lideri cheie din țările europene: cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și premierul italian Giorgia Meloni.

Kurti și Vučić au avut apoi întâlniri separate cu liderii europeni, dar nu au ajuns la niciun acord. Kurti a insistat să semneze pachetul de acorduri, iar Vučić a refuzat.

Atât acordurile la care au ajuns pe 27 februarie 2023 la Bruxelles, cât și anexa de implementare convenită pe 18 martie 2023 la Ohrid, nu au semnătura lui Vučić, pentru că președintele Serbiei a refuzat sistematic să semneze documentele.

Întâlnirea celor doi lideri va avea loc în momentul în care mandatul oficialilor europeni expiră după ce aceștia au fost angajați în procesul de normalizare a relațiilor de aproape cinci ani.

Josep Borell va ocupa funcția de șef al diplomației europene până în toamnă.

Săptămâna viitoare se va ști cine îi va urma în funcție.

Miroslav Lajčak a fost numit ambasador al UE în Elveția, dar va acționa ca mediator de dialog până când va fi găsit un înlocuitor.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG