Linkuri accesibilitate

Înalt oficial al poliției kosovare reținut de Serbia la frontieră


Comandantul adjunct al poliției kosovare, sârbul kosovar Dejan Jankovic, a fost reținut miercuri dimineața, pe 17 aprilie, „fără nicio explicație”.
Comandantul adjunct al poliției kosovare, sârbul kosovar Dejan Jankovic, a fost reținut miercuri dimineața, pe 17 aprilie, „fără nicio explicație”.

Un adjunct al șefului poliției kosovare și alți patru ofițeri de poliție au fost reținuți de autoritățile sârbe la graniță, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne din Kosovo.

Comandantul adjunct al poliției Dejan Jankovic, sârb kosovar, a fost reținut în dimineața zilei de 17 aprilie „fără nicio explicație”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Jankovic, care provine din municipalitatea Strpce, a fost oprit la punctul de trecere a frontierei Jarinje cu Serbia, în nordul Kosovo, și trimis la interogatoriu în orașul Raška, oraș și municipiu situat în districtul Raška din sud-vestul Serbiei.

Ministerul a spus că, inițial, autoritățile sârbe au reținut „10 membri ai Poliției din Kosovo (atât albanezi, cât și sârbi). Cinci dintre ei au fost ulterior eliberați, dar ceilalți cinci sunt încă în arest. Toți cei 10 polițiști kosovari nu erau de serviciu.

Reținerea lor are loc după ce cel puțin șase autobuze din Kosovo au fost oprite ore în șir de poliția sârbă la un punct de trecere a frontierei cu Croația și Ungaria, potrivit pasagerilor, înainte de a li se permite să-și continue călătoriile.

Serbia a spus că întârzierile au fost cauzate de măsuri suplimentare de securitate la graniță, dar că circulația cetățenilor kosovari nu a fost restricționată.

Înăsprirea controalelor la frontieră de către Serbia are loc la scurt timp după ce Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recomandat pe 16 aprilie ca Kosovo să fie invitat să devină membru al Consiliului Europei, un organism european pentru drepturile omului.

Președintele kosovar Vjosa Osmani a declarat că oprirea autobuzelor reprezeintă represalii ale Belgradului făcute la ordinul președintelui sârb Aleksandar Vučić.

„Serbia ripostează împotriva cetățenilor kosovari, la o zi după votul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), ținând ostatici la punctele de trecere a frontierei, intimidând, confiscând documente și privându-i de hrană”, a scris Osmani pe X , fost Twitter, adăugând: „Un bărbat este responsabil pentru asta: Vučić."

Ministerul de Externe al Kosovo a mai spus într-o declarație că Serbia a oprit autobuzele ca „semn de represalii împotriva sprijinului APCE pentru apartenența Kosovo la organizație”.

Kosovo, o fostă provincie sârbă cu etnie albaneză, și-a declarat independența față de Belgrad în 2008.

Independența Kosovo nu a fost recunoscută de Belgrad.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG