Linkuri accesibilitate

Relații tensionate | Angela Merkel va vizita Moscova săptămâna viitoare


Ultima întâlnire a Angelei Merkel cu Vladimir Putin - ianuarie 2020.
Ultima întâlnire a Angelei Merkel cu Vladimir Putin - ianuarie 2020.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin pe 20 august, au anunțat cele două guverne pe 13 august. Conform biroului Angelei Merkel, cancelarul va vizita apoi Kievul, pe 22 august.

Aceasta va fi prima vizită a cancelarului german la Moscova în ultimul an și jumătate. Pe timpul pandemiei, Merkel și Putin au vorbit doar la telefon, dar nu s-au întâlnit în persoană.

„Cele două părți vor discuta despre relația din momentul de față și despre perspectivele de cooperare, precum și despre câteva probleme internaționale și regionale”, conform anunțului Kremlinului.

Călătoria Angelei Merkel vine într-un moment tensionat pentru Rusia și Germania, marcat de conflicte diplomatice. Aleksei Navalnîi, opozantul Kremlinului care a fost otrăvit în 2020, s-a recuperat într-un spital german. În 2019, un cetățean georgian de origine cecenă a fost asasinat la Berlin, Kremlinul fiind cel puțin parțial vinovat pentru orchestrarea asasinatului. În 2015, Rusia s-a aflat în spatele unui atac cibernetic împotriva Bundestagului.

Germanii au fost susținători puternici ai Ucrainei și a separatiștilor din estul țării în ultimii ani, după ce Rusia a invadat Peninsula Crimeea în 2014. Peste 13.000 de persoane și-au pierdut viața în conflictul din estul Ucrainei.

Germania a fost, cu toate acestea, criticată pentru că a susținut construcția conductei Nord Stream 2, care ar transporta gaz natural rusesc prin Marea Baltică. SUA și alte țări vestice au avertizat că proiectul ar crește dependența de resurse rusești și că ar crea un deficit în Ucraina, care nu ar mai fi tranzitată de conducte.

Guvernul german a menționat posibilitatea stabilirii unui mecanism de compensare financiară, pentru a asigura stabilitatea Ucrainei.

Merkel și Putin vor discuta, cel mai probabil, și despre situația din Afganistan.

Mandatul Angelei Merkel se va încheia curând, în urma alegerilor din 26 septembrie. Aceasta nu candidează pentru un mandat nou.

XS
SM
MD
LG