Linkuri accesibilitate

Exercițiu militar al Rusiei la granița cu Ucraina. Întâlnirea cu NATO nu e certă


Vladimir Putin spune că Rusia că pregătește mai multe scenarii dacă Occidentul nu răspunde pozitiv garanțiilor de securitate pe care le-a cerut Moscova. Imagine generică cu Vladimir Putin, 23 decembrie 2021.

Ministrul rus de Externe a declarat că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus organizarea unei reuniuni a Consiliului NATO – Rusia luna viitoare, dar Kremlinul nu a dat încă un răspuns final dacă va participa.

Oficialii ruși au susținut că iau în considerare să participe la întâlnirea în formatul Rusia – NATO. Aleksandr Grushko, adjunctul ministrului de Externe rus, a precizat că formatul și componența delegației ruse urmează să fie analizate.

Jens Stoltenberg a propus ca reuniunea să aibă loc pe 12 ianuarie 2022. Consiliul NATO – Rusia a fost înființat în 2002, dar este momentan inactiv din cauza conflictului de la granița de est a Ucrainei între separatiștii susținuți de Moscova și forțele guvernamentale de la Kiev.

În cazul în care întâlnirea ar avea loc la data propusă de NATO, ar fi prima ședință a Consiliului din ultimii doi ani și jumătate și s-ar suprapune cu prima zi a unei reuniuni a șefilor militari din cele 30 de state NATO, care are loc la Bruxelles.

Moscova a cerut, săptămâna trecută, garanții de Securitate din partea NATO. Printre solicitările Rusiei se numără încetarea expansiunii Alianței spre est și încetarea cooperării militare cu Ucraina și Georgia.

Vladimir Putin a declarat, într-un interviu difuzat de televiziunea de stat rusă în prima zi după Crăciun, că ia în calcul diferite opțiuni dacă Occidentul nu va îndeplini cerințele Moscovei.

Între timp, Rusia a desfășurat un exercițiu militar de antrenament pentru respingerea unui atac aerian masiv, informează Reuters. La el au participat în jur de 1.000 de soldați.

La granița cu Ucraina, Rusia a adus zeci de mii de soldați, imaginile fiind surprinse din satelit. Vladimir Putin a negat ca intenționează să atace Ucraina, dar declarațiile sale sunt private cu multă circumspecție.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG