Linkuri accesibilitate

Exercițiu militar al Rusiei la granița cu Ucraina. Întâlnirea cu NATO nu e certă


Vladimir Putin spune că Rusia că pregătește mai multe scenarii dacă Occidentul nu răspunde pozitiv garanțiilor de securitate pe care le-a cerut Moscova. Imagine generică cu Vladimir Putin, 23 decembrie 2021.
Vladimir Putin spune că Rusia că pregătește mai multe scenarii dacă Occidentul nu răspunde pozitiv garanțiilor de securitate pe care le-a cerut Moscova. Imagine generică cu Vladimir Putin, 23 decembrie 2021.

Ministrul rus de Externe a declarat că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus organizarea unei reuniuni a Consiliului NATO – Rusia luna viitoare, dar Kremlinul nu a dat încă un răspuns final dacă va participa.

Oficialii ruși au susținut că iau în considerare să participe la întâlnirea în formatul Rusia – NATO. Aleksandr Grushko, adjunctul ministrului de Externe rus, a precizat că formatul și componența delegației ruse urmează să fie analizate.

Jens Stoltenberg a propus ca reuniunea să aibă loc pe 12 ianuarie 2022. Consiliul NATO – Rusia a fost înființat în 2002, dar este momentan inactiv din cauza conflictului de la granița de est a Ucrainei între separatiștii susținuți de Moscova și forțele guvernamentale de la Kiev.

În cazul în care întâlnirea ar avea loc la data propusă de NATO, ar fi prima ședință a Consiliului din ultimii doi ani și jumătate și s-ar suprapune cu prima zi a unei reuniuni a șefilor militari din cele 30 de state NATO, care are loc la Bruxelles.

Moscova a cerut, săptămâna trecută, garanții de Securitate din partea NATO. Printre solicitările Rusiei se numără încetarea expansiunii Alianței spre est și încetarea cooperării militare cu Ucraina și Georgia.

Vladimir Putin a declarat, într-un interviu difuzat de televiziunea de stat rusă în prima zi după Crăciun, că ia în calcul diferite opțiuni dacă Occidentul nu va îndeplini cerințele Moscovei.

Între timp, Rusia a desfășurat un exercițiu militar de antrenament pentru respingerea unui atac aerian masiv, informează Reuters. La el au participat în jur de 1.000 de soldați.

La granița cu Ucraina, Rusia a adus zeci de mii de soldați, imaginile fiind surprinse din satelit. Vladimir Putin a negat ca intenționează să atace Ucraina, dar declarațiile sale sunt private cu multă circumspecție.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG