Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin își analizează opțiunile în cazul în care Occidentul nu-i îndeplinește cerințele


Președintele Vladimir Putin a cerut joi Occidentului să ofere garanții de securitate imediate pentru a dezamorsa criza provocată de consolidarea militară a Rusiei în apropierea granițelor Ucrainei.
Președintele Vladimir Putin a cerut joi Occidentului să ofere garanții de securitate imediate pentru a dezamorsa criza provocată de consolidarea militară a Rusiei în apropierea granițelor Ucrainei.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că va lua în considerare diverse opțiuni dacă Occidentul nu reușește să îndeplinească cerințele Moscovei cu privire la primirea unor garanții de securitate.

Afirmația vine în contextul tensiunilor de la granița Rusiei cu Ucraina, unde Moscova a mobilizat circa 100.000 de forțe militare și la câteva zile după conferința de presă în care Vladimir Putin a cerut Occidentului îndeplinirea mai multor cerințe.

Întrebat ce reacție va avea Moscova dacă nu primește garanțiile de securitate cerute, Vladimir Putin a arătat într-o declarație difuzată duminică, în 26 decembrie, de televiziunea rusă de stat, că răspunsul va depinde de opțiunile pe care i le oferă experții militari. Vladimir Putin nu a oferit detalii.

Oficiali ai SUA au afirmat că Washington-ul e dispus să poarte discuții cu Moscova, dar, în declarații private, au arătat că unele solicitări sunt fie imposibil de abordat, fie în contradicție totală cu valorile pe care le reprezintă Occidentul.

SUA și aliații au căzut totuși de acord să poarte luna viitoare discuții cu Moscova, referitoare la garanțiile pe care le cere Vladimir Putin.

La începutul lunii decembrie, Moscova a prezentat o serie de proiecte de documente de securitate care cer încetarea expansiunii spre est a NATO, dar și limitarea drastică a cooperării militare cu țări precum Ucraina și Georgia, printre altele.

Pe 25 decembrie, un oficial NATO a afirmat că secretarul general Jens Stoltenberg a decis să convoace o reuniune a Consiliului NATO - Rusia pe 12 ianuarie. Cele două părți poartă discuții pe această temă.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că propunerea este încă în curs de examinare, în condițiile în care formatul și momentul unui întâlnirii necesită clarificări. Dacă această întâlnire are loc, ar fi prima ședință a acestui Consiliu în doi ani și jumătate.

XS
SM
MD
LG