Linkuri accesibilitate

Internetul pe timp de război. Conexiunea prin satelit și ce înseamnă ea pentru oamenii și luptele din Ucraina


Soldați ucraineni se uită la ecranul unei drone care arată pozițiile trupelor rusești în timpul luptelor grele de pe linia frontului din Severodonețsk, regiunea Luhansk, Ucraina, miercuri, 8 iunie 2022.
Soldați ucraineni se uită la ecranul unei drone care arată pozițiile trupelor rusești în timpul luptelor grele de pe linia frontului din Severodonețsk, regiunea Luhansk, Ucraina, miercuri, 8 iunie 2022.

În urma izbucnirii războiului din Ucraina, locuitorii din orașele asediate de lângă granița cu Rusia au păstrat legătura cu restul țării și cu lumea cu ajutorul serviciului de internet prin satelit Starlink.

Pe baza programului Starlink, președintele Volodimir Zelenski și-a actualizat în mod regulat conturile de socializare urmărire de milioane de oameni și a organizat convorbiri Zoom cu politicienii globali, arată o analiză POLITICO.

Cum funcționează Starlink

Starlink este un sistem de comunicații prin satelit deținut de SpaceX, compania lui Elon Musk. În ultimii trei ani, americanul a plasat mii de sateliți pe orbita joasă a Pământului pentru a transmite servicii de internet de mare viteză de la mai mult de 160 de kilometri înălțime.

Aceste servicii pot fi utile în părți ale lumii în care oamenii fie nu pot accesa cu ușurință furnizorii de internet convenționali, fie nu pot avea internet din cauza unor limitări tehnice, a restricțiilor guvernamentale sau, în cazul ucrainienilor, din cauza războiului.

În Ucraina au avut loc mai multe întreruperi ale conexiunii la internetul de la începutul invaziei rusești.

Vicepremierul ucrainean Mihailo Fedorov, care este și ministrul transformării digitale, a cerut ajutorul lui Musk pe Twitter: În timp ce tu încerci să colonizezi Marte - Rusia încearcă să ocupe Ucraina! În timp ce rachetele tale aterizează cu succes din spațiu - rachetele rusești atacă populația civilă ucraineană! Dotează Ucraina cu stații Starlink", cerea oficialul ucrainean.

Elon Musk, a direcționat mii de terminale Starlink către Ucraina. Federov i-a mulțumit miliardarului tot printr-o postare pe Twitter în care a distribuit o imagine cu un camion plin cu terminale Starlink.


Răspunsul lui Musk la cererea vicepremierului a fost rapid, deoarece SpaceX lucra deja de șase săptămâni la o modalitate de a trimite Starlink în Ucraina, arată The Washington Post.

Starlink și armata ucraineană

Chiar dacă inițial Starlink a fost conceput ca un program civil, presa britanică a scris că armata ucraineană folosește cu succes Starlink pentru atacuri cu drone asupra tancurilor rusești.

Potrivit The Telegraph, Starlink are o importanță militară deosebită în zonele în care infrastructura este slabă și nu există conexiune la internet.

Unitatea de recunoaștere aeriană Aerorozvidka folosește Starlink pentru a monitoriza și a coordona vehiculele aeriene fără pilot, permițând soldaților să folosească cu precizie armele antitanc. Doar ratele mari de date ale sistemului Starlink pot asigura comunicarea stabilă necesară, arată The Telegraph.

Folosim echipamentul Starlink și conectăm echipa de drone cu echipa noastră de artilerie", a declarat un ofițer ucrainean din unitatea Aerorozvidka pentru Times.

Dacă folosim o dronă cu viziune termică pe timp de noapte, drona trebuie să se conecteze prin Starlink la tipul de artilerie și să creeze o achiziție a țintelor."

Un soldat ucrainean se uită la ecranul unei drone care arată pozițiile trupelor rusești în timpul luptelor grele de pe linia frontului din Severodonetsk, regiunea Luhansk, Ucraina, miercuri, 8 iunie 2022.
Un soldat ucrainean se uită la ecranul unei drone care arată pozițiile trupelor rusești în timpul luptelor grele de pe linia frontului din Severodonetsk, regiunea Luhansk, Ucraina, miercuri, 8 iunie 2022.

Terminalele Starlink sunt rezistente si adaptabile, arată experții. Potrivit POLITICO, sateliții lucrează în cadrul unei constelații. Această configurație face mai dificilă, dacă nu chiar imposibilă deconectarea. Un atacator ar trebui să localizeze toți sateliții deodată, pentru a paraliza întregul sistem.

Avem mai mult de 11.000 de stații Starlink și ne ajută în lupta noastră zilnică pe toate fronturile", a declarat Mihailo Fedorov, vicepremierul Ucrainei, pentru POLITICO.

Suntem pregătiți, chiar dacă nu există lumină, nu există internet fix, prin intermediul generatoarelor care folosesc Starlink, să reînnoim orice conexiune în Ucraina."

Implicarea Statelor Unite ale Americii

În spatele achiziționării în valoare de peste 3 milioane de dolari a terminalelor Starlink se află USAID (Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională), arată The Washington Post.

Costurile de transport pe care USAID le-a plătit pentru a expedia 5.000 de terminale depășesc 800.000 de dolari. Potrivit The Washington Post, francezii au contribuit și ei la costurile pentru transport.

O rachetă SpaceX Falcon 9 cu un lot de 53 de sateliți de internet Starlink decolează de la complexul de lansare spațială 40 de la Stația Forțelor Spațiale Cape Canaveral din Cape Canaveral, Florida, 21 aprilie 2022.
O rachetă SpaceX Falcon 9 cu un lot de 53 de sateliți de internet Starlink decolează de la complexul de lansare spațială 40 de la Stația Forțelor Spațiale Cape Canaveral din Cape Canaveral, Florida, 21 aprilie 2022.

Conform site-ului web Starlink, un set de terminale standard costă 600 de dolari, în timp ce taxa lunară pentru servicii costă 110 dolari, la care se adaugă 100 de dolari pentru transport și manipulare.

Limitele Starlink

Starlink are câteva defecte. Echipamentul de recepție poate fi geolocalizat în timpul funcționării, arată Deutsche Welle. La scurt timp după ce primele terminale au fost livrate la începutul lunii martie, Musk a scris pe Twitter: Porniți Starlink doar atunci când este necesar și plasați antena cât mai departe de oameni".

„​Acesta nu este un internet ideal", a declarat Dmitro Zinciuk pentru nbcnews. Zinciuk este șeful operațiunilor de rețea pentru furnizorul de internet Freenet, care servește în principal zona din jurul Kievului și din vestul Ucrainei. „​Dar totuși, atunci când nu există nicio conexiune, Starlink este â o salvare pentru persoanele care au rămas fără conexiune timp de mai multe săptămâni".

Deoarece Starlink este încă relativ nou, experții din industria spațială și de apărare spun că mai sunt multe de aflat despre cum poate fi folosit în zonele de conflict.

XS
SM
MD
LG