Linkuri accesibilitate

Interpolul a refuzat să-l dea în căutare internațională pe Vladimir Plahotniuc


MOLDOVA -- The leader of Moldova’s Democratic Party Vladimir Plahotniuc delivers a speech to supporters of the DPM at a rally to support his candidacy for Prime Minister, in downtown Chisinau, January 13, 2016

Interpolul a refuzat să-l dea în căutare internațională pe fostul lider PDM, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, și a decis radierea datelor acestuia din bazele de date ale organizației, a anunțat Procuratura Generală de la Chișinău.

Într-un comunicat de presă, procuratura moldoveană spune că a fost informată de Interpol joi, 23 iulie, deși decizia respectivă a fost adoptată de Comisia de Control a Fișierelor a Secretariatului General al OIPC Interpol în perioada 29 iunie - 3 iulie.

Comisia a stabilit că „menținerea datelor privind Solicitantul nu este compatibilă cu obligaţiunea Interpol de a asigura cooperarea eficientă între autorităţile poliţieneşti în „spiritul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului” (articolul 2 al Constituţiei /V Interpol)”, potrivit comunicatul citat.

Deoarece Comisia nu a indicat prin ce și-a motivat decizia, Procuratura Generală din Republica Moldova a anunțat că va cere Direcției Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGP să ceară explicații privind refuzul de a-l da pe Plahotniuc în căutare internațională.

Procuratura moldoveană a anunțat că va continua să administreze probe și că va veni cu argumente suplimentare la fiecare refuz al partenerilor, pentru a-i convinge că Vladimir Plahotniuc este unul dintre beneficiarii „furtului miliardului”.

În urmă cu o lună, Procuratura Generală a Republicii Moldova a cerut autorităților competente din SUA extrădarea fostului lider PD pentru a fi tras la răspundere penală în Republica Moldova.

Fostul lider PD este acuzat de „crearea și conducerea unei organizații criminale”, „escrocherie” și „spălare de bani” pentru devalizarea, în 2014, a sistemului bancar moldovenesc.

Concomitent, Procuratura Anticorupție și PCCOCS au făcut către SUA două cereri de comisie rogatorie în vederea administrării probelor necesare pentru confirmarea acuzațiilor aduse lui Vladimir Plahotniuc, identificării și indisponibilizării bunurilor rezultate din infracțiuni, precum și pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin fraudarea sistemului bancar, precizează comunicatul Procuraturii Generale.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG