Linkuri accesibilitate

#10Întrebări despre variola maimuței | Dr. Adrian Marinescu: Persoanele născute după 1979 au risc mare de a infecta


Adrian Marinescu spune că nu există un tratament specific pentru variola maimuței, dar oamenii care se îmbolnăvesc trebuie monitorizați.
Adrian Marinescu spune că nu există un tratament specific pentru variola maimuței, dar oamenii care se îmbolnăvesc trebuie monitorizați.

Medicul infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, Adrian Marinescu, vorbește într-un interviu pentru Europa Liberă despre cazurile de variola maimuței și în ce condiții ar putea exista perspectiva unei eventuale epidemii.

În întreaga lume, există peste 1.600 de cazuri confirmate şi 1.500 de cazuri suspecte de variola maimuţei, până în prezent, în acest an. Dintre acestea, 72 de persoane din în 39 de ţări au murit, după cum au anunțat reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății.

Variola maimuţei este endemică în anumite părţi ale Africii și au existat mai multe cazuri decât în mod obişnuit în ţări precum Nigeria şi Congo.

România a înregistrat până acum patru cazuri de variolă a maimuței.

Medicul Adrian Marinescu spune, într-un interviu pentru Europa Liberă, că era previzibil să apară cazuri și în România și cele apărută până acum, cel mai probabil, nu vor fi singurele.

Variola maimuței provoacă simptome asemănătoare gripei şi leziuni ale pielii, şi se răspândeşte prin contact apropiat.

1. Europa Liberă: Ce este variola maimuței?

Adrian Marinescu: Este o infecție virală cu un virus care este destul de apropiat de cel care dă variola umană. Vorbind despre acest virus din 1958 în Africa, iar din 1970 primul caz la om. Este o infecție care, în general, dă forme ușoare și medii. Și sunt cazuri rare când, într-adevăr, sunt complicații și pune în pericol viața pacientului foarte rar.

2. Europa Liberă: Cum se transmite acest virus?

Adrian Marinescu: Transmiterea este prin contact direct și prelungit. Nu suportă comparație, de exemplu, cu Covid. Variola se transmite cu dificultate de la om la om.

Ne întoarcem la regulile de igienă despre care tot vorbim în bolile infecțioase, adică spălatul mâinilor cu apă și cu săpun.

Și încă ceva important: nu se descrie situația pacientului asimptomatic, cel puțin în momentul de față. Vorbim de cel care e simptomatic și mă refer în primul rând la o erupție care e totuși caracteristică cu vezicule. Este și în momentul în care pacientul transmite.

3. Europa Liberă: Dacă suntem vaccinați împotriva variolei umane suntem protejați în vreun fel de varianta de la maimuței?

Adrian Marinescu: Da, suntem într-o mare măsură. Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80 - 85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a infecta. Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani.

4. Europa Liberă: Care sunt diferențele între varianta variola umană și cea a maimuței?

Adrian Marinescu: În primul rând se transmite cu dificultate și, de asemenea, mortalitatea este mult mai mică.

Sunt două variante de virus atunci când vorbim de variola maimuței. Este varianta din Africa de Vest care mai blândă ca formă și înseamnă o mortalitate mult sub 1%. Sunt cazurile pe care le avem acum în afara Africii.

Și a doua variantă e cea din Congo, adică Africa Centrală, unde într-adevăr vorbim de o mortalitate mai mare, de 10 la sută. Din fericire, nu avem astfel de cazuri în afara Africii.

5. Europa Liberă: Cum ne protejăm să nu luăm boala, în condițiile în care acum e perioada vacanțelor. Ce măsuri personale ar trebui să luăm?

Adrian Marinescu: În primul rând, rămânem calmi și echilibrați, ceea ce e foarte important. Nu trebuie nici măsuri restrictive, niciun fel de măsuri.

Astfel de cazuri ar trebui supravegheate, pentru că s-ar putea la un moment dat să apară și o formă severă.

Ne întoarcem la regulile de igienă despre care tot vorbim în bolile infecțioase, adică spălatul mâinilor cu apă și cu săpun. Și, foarte important: evitarea contactului cu o persoană care are simptomatologie, mă refer în primul rând la la o erupție cu vezicule, evitarea contactului prelungit. În rest, nu trebuie să facem absolut nimic diferit.

6. Europa Liberă: Ca sistem sanitar, ce măsuri ar trebui să ia România pentru a preveni o epidemie?

Adrian Marinescu: Din fericire, scenariul epidemiei e extrem de mic. Aș spune că e improbabilă această teorie, pentru că se transmite foarte greu și, așa cum s-a văzut peste tot în țările din Europa, și nu numai, au fost cazuri izolate și a fost de fapt un contact direct cu un caz confirmat.

Deci nu trebuie să luăm măsuri care să împiedice epidemia, că nu este cazul. Putem să luăm măsuri legate de supraveghere, pentru că e clar că altfel de cazuri ar trebui supravegheate, pentru că s-ar putea la un moment dat să apară și o formă severă.

Trebuie făcută vaccinarea care are ca primă indicație la persoana de contact direct. Adică pot să am un caz confirmat și imediat aș putea face vaccinarea pentru persoanele care sunt în contact direct, mă refer în primul rând la partener. Și acest lucru este indicat nu numai în România.

7 . Europa Liberă: Care sunt simptomele bolii și când să ne prezentăm la medic?

Adrian Marinescu: În primele zile, înainte de a apărea erupția, e simptomatologie cu caracter general: febră și dureri în gât. Pot fi dureri musculare, stare generală proastă, ganglioni inflamați. E greu să îți dai seama.

În momentul în care ai deja erupție, ai erupție cu vezicule care seamănă la un moment dat cu varicela de vărsat de vânt. Dar un ochi avizat pune ușor diagnosticul.

Trebuie ca în momentul în care avem o erupție cu veziculele să ajungem la un medic, că e medicul de familie sau altcineva, care practic să confirme că e o suspiciune sau nu. Și de aici parte de confirmare dacă e cazul.

8. Europa Liberă: Care este tratamentul pentru variolă din moment ce o avem?

Adrian Marinescu: Nu e un tratament țintit antiviral în momentul de față. Pentru formele ușoare și medii, vorbim clar de tratament simptomatic, de reechilibrare, de monitorizare.

E adevărat că sunt în discuții terapii antivirale care se referă la formele severe și aici vom discuta în viitorul apropiat de acele terapii care să fie eficiente pentru pacientul care e critic, eventualul pacient critic care se află în spital. Dar în acest moment, nu există cam pe nicăieri terapie specifică, e doar în discuție.

Medicul Adrian Marinescu spune că în Europa nu există cazuri de decese de la variola maimuței.
Medicul Adrian Marinescu spune că în Europa nu există cazuri de decese de la variola maimuței.

9. Europa Liberă: Organizația Mondială a Sănătății a convocat o reuniune a Comitetului de Urgență săptămâna viitoare, pe 23 iunie, și spune că această creștere a numărului de cazuri este neobișnuită și îngrijorătoare. Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze?

Adrian Marinescu: Pentru cetățean ar trebui doar să se informeze și să fie prudent. Noțiunea de îngrijorare ar trebui să fie de partea autorităților și mă refer la autoritățile internaționale în domeniu.

Suntem departe de acel punct în care virusul să fie endemic în zona noastră.

Într-adevăr, sunt mai multe cazuri decât știam noi înainte în afara Africii. Altfel, avem virusul de zeci de ani și avem faptul că în multe cazuri ne pune un semn de întrebare. Dar, pe de altă parte, nu există țară în momentul de față, nici Marea Britanie, unde să fie zona endemic. Acolo sunt cazuri izolate și au legătură cu un caz confirmat, caz confirmat de import și partenerul care se infectează prin contact direct.

Suntem departe de acel punct în care virusul să fie endemic în zona noastră.

10. Europa Liberă: Poate fi răspândirea variolei mai mult o consecință a faptului că în timpul pandemiei de Covid oamenii, și în special copiii, nu au mai făcut vaccinurile acelea recomandate?

Adrian Marinescu: Nu în cazul ăsta, pentru că vaccinul pentru variola umană nu mai e în schema obligatorie din 1979. Aici vorbim de faptul că oamenii interacționează, că, cel puțin teoretic, interacționând fac mai multe boli infecțioase. Nu cred că se potrivește aici, din moment ce vorbim de un contact absolut direct.

Aici e de văzut dacă nu cumva acum fenomenul este și urmărit cu mai multă atenție, pentru că puteau fi forme ușoare care să treacă cu vederea și să nu fie diagnosticate. Și aici e de discutat.

Practic, rămâne ca viitorul apropiat să ne spună dacă într-adevăr e o schimbare și de ce am avea acum mai multe cazuri în raport cu ceea ce se întâmpla înainte de pandemie.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG