Linkuri accesibilitate

Interviu | Fostul secretar general adjunct al NATO: Ucraina va deveni membră a Alianței Nord-Altantice


Rose Gottemoeller, la o conferință de presă susținută la Erevan în 2017, când ocupa funcția de secretar general adjunct al NATO.
Rose Gottemoeller, la o conferință de presă susținută la Erevan în 2017, când ocupa funcția de secretar general adjunct al NATO.

Rose Gottemoeller este fost diplomat american, care a ocupat funcția de secretar general adjunct al NATO, din octombrie 2016 și până în octombrie 2019.

Înainte de acestă funcție, Gottemoeller a fost aproape cinci ani subsecretar pentru controlul armelor și securitate internațională la Departamentul de Stat al SUA.

În acea perioadă, Gottemoeller, specialist în apărarea rusă și probleme nucleare, a fost negociatorul-șef al SUA al Noului Tratat Strategic de Reducere a Armelor (Noul START) cu Rusia.

Într-un interviu acordat Serviciului Georgian al RFE/RL, Gottemoeller spune că NATO se află într-un moment „remarcabil de bun”, deoarece a marcat cea de-a 75-a aniversare de la înființare.

NATO a întâmpinat provocarea pe care Rusia o reprezintă, odată cu invadarea Ucrainei, afirmă ea, livrând arme și alte provizii defensive la Kiev.

Ea mai declară că, în calitate de „furnizor de securitate net”, Ucraina va fi admisă în cele din urmă în alianță.

RFE/RL: În ce situație se află NATO la aniversarea a 75 de ani?

Rose Gottemoeller: Aș spune că NATO se află într-un loc remarcabil de bun la cea de-a 75-a aniversare, datorită coeziunii mari din interiorul Alianței. Această coeziune a rezultat din invazia Ucrainei de către [președintele rus] Vladimir Putin, în februarie 2022. A însemnat nu numai că aliații s-au unit pentru a oferi asistență Ucrainei, ci și că și-au construit propriile apărări într-un mod remarcabil. Și s-au adăugat doi noi aliați, aliați importanți, Finlanda și Suedia. Așadar, aș spune că alianța se află într-un loc remarcabil la cea de-a 75-a aniversare, cu câteva realizări importante. Desigur, trebuie să rămână puternică și coerentă. Trebuie să mențină cursul [cu] asistența sa pentru Ucraina. Iar aici apar semnele de întrebare.

RFE/RL: Când vorbesc cu oamenii despre asta, sunt practic două tabere. Una crede că NATO se confruntă cu cea mai grea provocare de la încheierea Războiului Rece, iar alta crede că războiul Rusiei în Ucraina a revitalizat NATO. Nu știu dacă cele două se exclud reciproc. Ce părere aveți despre asta?

Gottemoeller: Ei bine, nu este nicio îndoială că există o provocare uriașă, cu Rusia invadând o țară europeană. Și de aceea a fost creată NATO, pentru a se asigura că apărarea [Europei] rămâne puternică în contextul Războiului Rece și al Cortinei de Fier în toată Europa, URSS reprezentând astfel de amenințări după al Doilea Război Mondial.

Deci, este mare păcat că amenințările rămân aceleași pentru țările europene din est. Așa că NATO trebuie să continue să își consolideze apărarea și descurajarea, ajutând Ucraina, o țară parteneră a NATO, dar care nu este de fapt un stat membru. Deci, este un moment extraordinar de dificil pentru Alianță. Nu vreau să evit răspunsul, dar, în același timp, părerea mea este că Alianța răspunde cu forță și coerență la această provocare.

RFE/RL: Vreau să vă întreb despre viitorul summit de la Washington [din iulie]. La ce se poate aștepta Ucraina de la el? Și care ar fi opinia dumneavoastră personală cu privire la candidatura Ucrainei la NATO?

Există anumite domenii în care sper că putem lucra cu Moscova, dar este greu, recunosc, cu Rusia pe care o văd astăzi.

Gottemoeller: Opinia mea despre aderarea Ucrainei la NATO este că Ucraina a fost candidată de la summitul de la București din 2008. Și, bineînțeles, asta a fost cu mult timp în urmă și multe lucruri s-au întâmplat de atunci. Dar acest fapt rămâne pe masă și nu s-a schimbat deloc. Întrebarea este ce se poate întâmpla acum, când Ucraina luptă pentru viață împotriva agresiunii rusești, care a început în februarie 2014 și apoi a fost reînnoită în a doua invazie a Ucrainei, din februarie 2022.

Mulți membri NATO cred că Ucraina nu ar trebui să intre în NATO în timp ce duce acest război. Deci acesta este un punct de vedere. Din perspectiva mea, Ucraina s-a dovedit a fi un furnizor net de securitate, prin faptul că forțele sale armate au avut performanțe extrem de bune. Ele și-au arătat capacitatea de a lupta și de a-și susține propria apărare. Și acesta este un aspect important pentru NATO că o țară este un furnizor de securitate net. Deci, simt că Ucraina va deveni membră a NATO. Întrebarea este exact când se va întâmpla asta. Și aceasta va fi o întrebare pentru summitul NATO, din iulie, de la Washington.

RFE/RL: Aș dori să aud contraargumentul dumneavoastră la adresa scepticilor care consideră că nu este înțelept să oferim Ucrainei o cale spre aderarea la NATO. Și unul dintre ei ar fi o persoană pe care mulți o percep a fi unul din cei mai influenți oameni de pe planetă: [miliardarul tehnologic] Elon Musk. Ce i-ați spune?

Gottemoeller: Ei bine, el este cu siguranță influent. Nu sunt sigură că gândirea sa este a unui strateg, dar cu siguranță este influent. Cred că este foarte important să ținem cont de faptul că deciziile NATO sunt luate prin consens. Deci, dacă opiniile din jurul mesei nu sunt [în] consens în această chestiune, atunci nu se va întâmpla.

Dar voi spune că există oportunități de a apropia Ucraina de aderarea la NATO. Și avem un exemplu în faptul că Uniunea Europeană începe discuțiile de aderare cu Ucraina. Aderarea la Uniunea Europeană este un proces lung.

Chiar și așa cred că există o serie de etape în proces... pe calea către aderarea la NATO a Ucrainei. Așadar, ce anume vor fi dispuși să convină aliații [NATO] în iulie, pentru a transmite că Ucraina este pe calea aderării, asta este de luat în seamă și nu pot prezice ce se va întâmpla. Dar cred că va fi un efort pentru a transmite acest mesaj și va fi un subiect prioritar pentru summitul din iulie.

RFE/RL: Ați avut de-a face cu Rusia și Uniunea Sovietică la diferite niveluri de-a lungul carierei. Dacă ar fi să oferiți vreun sfat Occidentului în timp ce încearcă să controleze Rusia, care ar fi [acela]?

Există o minoritate foarte vocală care vorbește acum despre izolaționism. Dar în ceea ce privește publicul american, Statele Unite ale Americii ar trebui să continue să fie lider în NATO.

Gottemoeller: Ei bine, în primul rând, nu recunosc Rusia pe care o văd astăzi și în special politicile, punctele de vedere care emană de la conducerea Kremlinului. Ideea că NATO este o alianță agresivă gata să se năpustească asupra Rusiei și să o dezmembreze este pentru mine cu totul străină de modul în care Alianța este structurată ca instituție de descurajare și apărare.

Deci, îmi este foarte dificil să ofer sfaturi în contextul gândirii actuale de la Moscova. Dar voi spune că de-a lungul multor ani, am găsit în omologii mei ruși niște diplomați extraordinari, cu o experiență extraordinară în a se asigura că interesele lor sunt îndeplinite la masa negocierilor.

Eu sper că putem reveni la un punct în care să încercăm să dezvoltăm interese reciproce la masa negocierilor, în special în ceea ce privește constrângerea și limitarea armelor nucleare, deoarece acestea reprezintă o amenințare existențială nu numai pentru Rusia și Statele Unite, ci pentru întreaga omenire.

Așadar, există anumite domenii în care continui să sper că putem lucra cu Moscova, dar, așa cum am spus, este dificil să recunosc Rusia pe care o văd astăzi.

RFE/RL: De ce credeți că va fi nevoie pentru a reveni la acea fază, în care bunul simț să prevaleze la Moscova?

Gottemoeller: Cred că tot ce putem face este să continuăm să transmitem un mesaj privind disponibilitatea noastră de a relua discuțiile nucleare, de exemplu, fără condiții prealabile. Am fost oarecum încurajată în ultimele zile să văd că de la Moscova apar câteva indicii că ar putea fi posibile discuții strategice de securitate, concentrându-se pe chestiuni spațiale. OK, ăsta e un început bun. Și vom vedea cum se dezvoltă asta. Desigur, nu mai sunt un oficial [al NATO]. Mă uit de departe, din California, la ceea ce se întâmplă între Moscova și Washington, dar sper că există noi oportunități în domeniul securității strategice.

RFE/RL: După numeroasele discuții avute de-a lungul anilor, mai întâi cu Uniunea Sovietică și apoi cu Federația Rusă, câtă încredere mai poate avea cineva în conducerea rusă, atunci când spune că este gata să vorbească despre anumite lucruri și gata de discuții în orice domeniu, inclusiv nuclear?

Gottemoeller: Ei bine, eu spun întotdeauna să urmăriți implementarea, să urmăriți rezultatele. Dacă obținem rezultate în implementarea acordurilor noastre cu Rusia, atunci cred că putem spune că realizăm ceva. Ete important să rețineți [că], dacă nu puteți avea încredere în omologii dumneavoastră, dacă nu puteți avea încredere în celălalt tip de la masa negocierilor, aveți încredere în proces. Deci, dacă procesul produce rezultate, atunci puteți merge mai departe. Dar trebuie să fii precaut în fiecare moment și să ții cont de faptul că lipsa de încredere în indivizi ar putea duce în esență la nefuncționarea procesului. Și scoți ștecherul din priză.

RFE/RL: Există temeri că Statele Unite ar putea sta deoparte atunci când vine vorba de confruntarea cu Rusia. Și dacă, într-adevăr, Statele Unite stau deoparte sau dacă alegerile prezidențiale distrag complet atenția americanilor de la Ucraina, credeți că Europa va putea să facă față acelei zile și să mențină Ucraina în luptă?

Gottemoeller: Ei bine, acesta este un set de întrebări complexe. Voi spune, evident, că există o tulpină de izolaționism, izolaționism istoric care iese din nou în prim-plan în această campanie electorală.

Există câteva informații interesante care reies dintr-un sondaj făcut de Consiliul pentru Afaceri Mondiale din Chicago care spun că, istoric, aproximativ 30% dintre americanii din perioada contemporană au fost izolaționiști. Șaptezeci la sută rămân dornici să se implice în lume și să vadă leadershipul american [afirmat] în lume. Și la fel este și astăzi. Procentele nu s-au schimbat. Dar cu siguranță au parte de mai multă atenție în mass-media în ultima vreme. Așadar, îi îndemn pe ascultători să ia în considerare acest fapt că, istoric, 30% dintre americani doresc să fie acasă și să se ocupe de propriile lor afaceri. Dar nu așa gândesc majoritatea americanilor.

În ceea ce privește ceea ce ar trebui să facă NATO, am constatat cu bucurie că NATO face un pas înainte și face niște pași independenți pentru a încerca să compenseze lipsa asistenței SUA pentru Ucraina în acest moment. (Nota editorului: De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, Statele Unite au oferit Ucrainei miliarde de dolari în asistență de securitate. Senatul SUA a aprobat un proiect de lege care ar aloca aproximativ 60 de miliarde de dolari ca ajutor militar Ucrainei.)

De exemplu, președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, a făcut un pas înainte și a spus că au fost găsite 800.000 de cartușe de muniție de calibru corespunzător. Acum, și el și alții din Alianță lucrează pentru a strânge bani pentru achiziționarea de muniții care să fie furnizate Ucrainei. Deci, ei iau inițiativa în Europa și cred că, așa cum văd eu de la reuniunea ministerială de externe din această săptămână, vor continua să ia inițiativa în Europa, indiferent de ce se întâmplă în Statele Unite.

RFE/RL: Și dacă această tendință continuă, dacă cei 30% [izolaționiști] despre care ați vorbit continuă să fie la fel de vocali și continuă să facă totul pentru a-i împiedica pe ceilalți 70% să se implice mai mult? A doua parte a întrebării este ce va face Europa? Este suficient ceea ce face pentru a menține Ucraina în luptă?

Gottemoeller: Ei bine, ideea mea este că majoritatea din Statele Unite continuă să sprijine leadershipul american în lume. Șaptezeci la sută din publicul american susține leadershipul SUA în lume.

Există o minoritate foarte vocală care vorbește acum despre izolaționism. Dar în ceea ce privește publicul american, Statele Unite ale Americii ar trebui să continue să conducă în NATO și să lucreze, de altfel, și cu aliații noștri din Asia. Și să nu ne strângem corturile și să mergem acasă. Cred că acesta este cel mai important punct.

Dar, între timp [europenii] dau toate semnele că vor lua mai multă inițiativă. Și, apropo, cred că asta ar trebui să fie binevenit pentru toată lumea, nu numai pentru [prezumtivul candidat la președinția Partidului Republican, Donald] Trump, ci și pentru [președintele Joe] Biden, pe măsură ce avansează cu candidatura sa, văzând că europenii pun la bătaie mai multe resurse și că sunt gata să ia inițiativa și să sprijine Ucraina. Asta este în beneficiul tuturor.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG