Linkuri accesibilitate

General american, către Congres: Ucraina nu poate lupta singură. În curând, raportul de forțe Rusia-Ucraina va fi de 10 la 1


Generalul american Christopher Cavoli
Generalul american Christopher Cavoli

Principalul general american din Europa a avertizat că Ucraina nu poate să-și susțină singură lupta împotriva Rusiei, după ce un proiect de lege care ar acorda un ajutor masiv Ucrainei lâncezește în Camera Reprezentanților.

Proiectul a fost blocat de un număr mic de republicani care consideră că chestiunile interne ar trebui să aibă prioritate.

Generalul Christopher Cavoli, șef al Comandamentului European, a declarat în fața Comitetului pentru Servicii Armate al Congresului american că gravitatea situației din Ucraina nu este cu nimic exagerată pentru că trupele de pe câmpul de luptă sunt lipsite de muniție, iar resursele apărării antiaeriene sunt epuizate.

„Ucraina nu poate susține singură această luptă. Statele Unite, aliații și partenerii noștri trebuie să continue să furnizeze Ucrainei muniții, arme și materiale”, a spus Cavoli.

Trupele ucrainene au raționalizat muniția în timp ce forțele rusești le depășesc pe cele ucrainene într-un raport de 5 la 1, a spus el comisiei.

„Acest [raport] va ajunge la 10 la 1 în câteva săptămâni. Nu vorbim de luni. Nu vorbim ipotetic. Vorbim de săptămâni”, a spus Cavoli.

La începutul acestei săptămâni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că poziția militară a Ucrainei se slăbește fatal pe fondul deficitului de muniții și arme, în special de apărare antiaeriană, cauzat de oprirea ajutorului militar al SUA.

Rusia a intensificat atacurile aeriene și terestre împotriva Ucrainei de la începutul anului, în încercarea de a epuiza stocurile de arme ale Kievului înaintea ofensivei preconizate din această primăvară.

Cavoli a subliniat că contribuția SUA este critică, în special în munițiile de artilerie și interceptoarele de apărare aeriană, despre care el a spus că sunt elementele cele mai critice ale luptei.

„Cel mai mare ucigaș de pe câmpul de luptă este artileria. Dacă Ucraina s-ar epuiza, s-ar epuiza pentru că am încetat să furnizăm partea leului. La fel, interceptorii de apărare aeriană”, a spus Cavoli.

El a spus că Rusia se bazează pe „masa și cantitatea disponibilă pentru o țară mare” pentru a menține producția militară, inclusiv la noi fabrici pentru a produce obuze și tancuri de artilerie.

Tactica Rusiei a fost să lanseze atacuri masive la fiecare câteva zile, în conformitate cu rata de producție, a spus el.

„Ei produc, economisesc, lansează un mare atac”, a spus el.

„Aceste atacuri ar paraliza absolut economia și societatea civilă, precum și armata Ucrainei dacă nu ar fi apărate împotriva lor. Fără ca SUA să furnizeze interceptori, asta se va întâmpla.”

Camera Reprezentanților nu a programat un vot asupra proiectului de lege care ar oferi asistență militară de 60 de miliarde de dolari Ucrainei.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în februarie, iar Casa Albă a cerut președintelui Mike Johnson (republican dinLouisiana) să convoace votul.

Proiectul de lege are sprijinul mai multor republicani din Congres, dar câțiva republicani din aripa dură, care-l susțin pe fostul președinte Donald Trump, presupusul candidat republican la președinție, au blocat sprijinul militar pentru Ucraina.

Ei spun că problemele care afectează Statele Unite, cum ar fi securitatea granițelor și criminalitatea, ar trebui să aibă prioritate față de astfel de cheltuieli.

Ei spun, de asemenea, că guvernele europene ar trebui să-și mărească propriile cheltuieli pentru apărare și să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina.

În acest scop, aliații NATO au convenit în urmă cu o săptămână să inițieze un ajutor militar pe termen lung pentru Ucraina, de 100 de miliarde de euro, la propunerea secretarului general al alianței, Jens Stoltenberg.

Conform planurilor, alianța militară și-ar asuma unele activități de coordonare din partea unei coaliții ad-hoc conduse de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein.

O astfel de mișcare, spun analiștii și diplomații, ar ajuta la protejarea de orice reducere a sprijinului acordat de SUA dacă Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale din noiembrie și se întoarce la Casa Albă.

Trump s-a opus pachetului de ajutor.

XS
SM
MD
LG