Linkuri accesibilitate

one2one | Ministrul Boloș avertizează: Vom pierde miliarde de euro dacă nu reformăm sistemele publice de pensii și salarizare


Avertismentele ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:32:41 0:00

Avertismentele ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, la interviurile „one2one”.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, admite că reprezentanții Comisiei Europene nu sunt dispuși să facă rabat de la îndeplinirea tuturor reformelor asumate de România. Avem de ales. Facem reforme și luăm banii sau pierdem miliarde de euro.

Marcel Boloș spune în interviul one2one, cu Anca Grădinaru, că negocierile între Guvern și reprezentanții Comisiei Europene sunt foarte dificile.

Pe de o parte, fără îndeplinirea reformelor, nu s-ar respecta Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) asumat de România, așadar Comisia nu poate livra banii.

În al doilea rând, fără reducerea cheltuielor publice și în condițiile unei situații demografice dramatice, România riscă să nu mai poată plăti salarii și pensii la un moment dat. Vor fi prea mulți pensionari și prea puțini angajați care să-i susțină.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, vorbește despre cele mai complicate reforme asumate de România, prin PNRR. Clasa politică, la răscruce, între măsuri populare și banii europeni.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, vorbește despre cele mai complicate reforme asumate de România, prin PNRR. Clasa politică, la răscruce, între măsuri populare și banii europeni.

Pe de altă parte, ratarea reformelor convenite în 2021, mai ales a celor ce țin de pensii publice, energie și de salarizarea bugetarilor, toate cu termen limită 2023, poate duce la riscuri pentru securitatea națională și cea energetică și la deficite mari de angajați, susține ministrul Marcel Boloș.

În interviul one2one de la Europa Liberă, ministrul explică și cum a decis să cheltuiască banii neatrași din exercițiul financiar precedent (2014-2020) pe vouchere și alte măsuri sociale, pentru a nu-i pierde de tot.

Iată cele mai importante declarații:

  • Despre reforma pensiilor speciale:

„Comisia solicită inclusiv recalcularea pensiilor în plată pe care le avem, ceea ce creează dificultăți în implementarea acestei reforme.(…) 250 de mii de beneficiari sunt acum. (…) Avem de ales între a nu face reforma pensiilor speciale și a pierde banii din Planul Național de Redresare și Reziliență.”

  • Despre reforma sistemului de salarizare a bugetarilor:

„Acum, avem până la 50% sporuri care se dau pentru fondurile nerambursabile. Dar legea și reforma salariilor în sectorul bugetar impune să nu existe sporuri mai mult de 20% din salariul de bază. Să vedem ce soluție se va găsi. E un volum de cheltuială, cum am spus, destul de mare din bugetul de stat.”

  • Despre voucherele pentru alimente care se vor da românilor cu venituri mici:

„Continuă programul de acordare de tichete pentru alimente pentru cei în situații dificile.(…) În aprilie, avem următoarea tranșă, a șasea, pe care o să o acordăm înainte de sărbători. Sper să putem să facem acest lucru pentru cardurile de alimente. Sunt cei 250 de lei la fiecare două luni, 2,4 milioane de beneficiari."

  • Despre voucherele pentru electrocasnice și repararea locuinței:

„Mecanismul este în lucru, e adevărat, avem o ușoară întârziere, dar eu sper ca, în curând, să îl putem pune în dezbatere publică și să îl putem valorifica. Din acest an, da. Am spus la sfârșitul semestrului întâi, ca termen asumat și desigur, acordarea efectivă și derularea lui să poată să fie primele vouchere și primele, dacă vreți, electrocasnice procurate, sper eu, la sfârșit de an începutul anului viitor.”

  • Despre cererea Parchetului European ca Ministerul Investițiilor Europene să pună la dispoziție documente în dosarul privind achiziția a 600 de BMW-uri de către Poliția Națională:

„Sigur, avem termene și nu ne putem permite să nu trimitem aceste documente. (…) Au cerut încă de anul trecut documentele și probabil investigarea sau procedurile care se derulează în momentul de față sunt în derulare."

Pensiile speciale, între reformă și pierderea banilor europeni

În interviul one2one, cu Anca Grădinaru, ministrul Proiectelor și Investițiilor Europen calculează deja ce bani ar putea pierde România, dacă nu face o reformă profundă a pensiilor speciale.

„Așa cum arată calculele și cum arată metodologia de calcul pe care a întocmit-o Comisia Europeană, avem între 700 de milioane de euro și se poate duce această sumă, prin aplicarea, repet, a procedurii Comisiei Europene, poate să ajungă această sumă și la un miliard, peste un miliard de euro. Deci costul este destul de usturător, dacă noi renunțăm la acest jalon”, spune ministrul Marcel Boloș.

Pe de altă parte, ministrul admite că este un mare blocaj în Coaliția PSD-PNL-UDMR legat de această reformă și lasă de înțeles că riscurile ca decidenții să-și asume pierderea fondurilor europene sunt mari. Ministrul explică întreaga procedură.

Marcel Boloș: Perioada este de șase luni în care se suspendă aceste sume, după care banii se pierd definitiv, dacă nu am dus la bun sfârșit reforma.

Europa Liberă: Când vom ști dacă pierdem definitiv acești bani?

Marcel Boloș: Când depunem cererea de plată numărul trei.

Europa Liberă: Care este în iunie?

Marcel Boloș: Care este în iunie. Apoi avem procesul de validare a acestui jalon cu Comisia Europeană. Durează trei luni de zile validarea jalonului. Dacă nu operăm observațiile care mai pot veni de la Comisie, putem să avem parte de o surpriză neplăcută, aceea de a se suspenda banii în prima etapă și apoi se pierd definitiv.

Salariile bugetarilor, următorul cartof fierbinte al Coaliției de guvernare

Ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene atrage atenția și asupra unei alte reforme de substanță la care ne-am angajat, prin PNRR, cea a salarizării bugetarilor.

„Volumul de cheltuieli pe care îl avem cu salariile bugetarilor depășește ordinul sutelor de miliarde de lei. Va trebui să arătăm cât de sustenabil este pe termen lung. Este prevăzut, de asemenea, sistemul de sporuri, care nu trebuie să depășească 20% din salariul de bază”, spune Boloș.

„Sunt o serie de restricții destul de dure trecute în Planul Național de Redresare și Reziliență. A treia, cum avem acum, până la 50% sporuri care se dau pentru cei care lucrează cu fonduri europene. Așa cum arată legea și reforma salariilor în sectorul bugetar, acestea impun să nu existe sporuri mai mari de 20% din salariul de bază. Să vedem ce soluție se va găsi. Un volum de cheltuială, cum am spus, destul de mare din bugetul de stat”, mai spune el.

Întrebat dacă această reformă a salarizării ar putea presupune inclusiv reduceri de personal, ministrul nu a exclus posibilitatea și a prezentat două scenarii.

Marcel Boloș: Dacă discutăm din perspectiva sustenabilității, vă dați seama că sunt două tipuri de măsuri care se pot lua. Fie, să zicem, o ajustare a salariilor, ceea ce va fi foarte greu de realizat.

Europa Liberă: Ori reduceri de personal?

Marcel Boloș: Fie avem calea de a lua această decizie.

Vouchere și tichete sociale, ca să nu pierdem banii europeni

Niciodată România nu a fost campionă la absorbția de fonduri europene, așa cum s-a întâmplat și cu exercițiul bugetar precedent. Au rămas foarte mulți bani nefolosiți.

„Un an foarte greu pentru fondurile europene. Eu sper să mergem cu o rată de absorbție până în jur de 95%. Eu am recuperat foarte mult. Când am venit la primul mandat aveam 24% rata de absorbție. Când am venit a doua oară, am moștenit o rată de absorbție de 54%. Acum suntem aproape de 75%”, s-a plâns ministrul.

Marcel Boloș a mai spus, la one2one, cu Anca Grădinaru, că a preferat să folosească aceste fonduri pe care riscam să le ratăm pentru tichete și vouchere.

Europa Liberă: Înseamnă că o să plouă cu vouchere anul acesta?

Marcel Boloș: Este un an bogat ca măsuri sociale. Voucherul educațional pentru 450.000 de copii, voucherul de alimente pentru 2,4 milioane de beneficiari, cel de energie pentru 4 milioane de beneficiari. Deci un an care pică mănușă pe problemele de criză pe care le avem.

Europa Liberă: Și pentru campania electorală pică mănușă?

Marcel Boloș: E prematur de discutat despre anul 2024.

Decarbonizarea, un alt jalon din PNRR care dă bătăi de cap Guvernului Ciucă

Ministrul Marcel Boloș spune că închiderea unor unități de producere de energie, așa cum cere Comisia Europeană, este o decizie radicală.

Boloș a explicat că nu putem pune pur și simplu lacătul pe grupurile energetice Turceni și Rovinari pentru că este afectată siguranța energetică a României. Cele două grupuri produc, în acest moment, 660 de MW/h, energie care ar trebui altfel, cumpărată.

„Decizia aceasta, radicală, de a scoate două grupuri energetice peste noapte din funcțiune eu nu știu cine ar fi avut curajul, peste noapte, să se întâmple acest lucru doar de dragul decarbonizării", a declarat ministrul Marcel Boloș.

Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care se referă la decarbonizarea sectorului energetic.

Astfel, a anunțat Executivul, „se introduc în conservare sau se scot din exploatare 660 MW de capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit. Acestea se trec în conservare pe o perioadă de 3 ani sau chiar se scot din exploatare, începând cu luna iunie 2023.”

Premierul a anunțat că a închis negocierile cu reprezentanții Comisiei Europene atât în privința decarbonizării, cât și în cea legată de avertizorul de integritate, astfel încât tranșa a doua de bani din PNRR ar fi asigurată.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG