Linkuri accesibilitate

Nicolae Giugea, candidat PNL: Opoziția din Craiova nu are candidat comun din cauza PLUS


Nicolae Giugea, candidatul PNL la Primăria Craiova: „Orașul este ca o tigaie încinsă”
Nicolae Giugea, candidatul PNL la Primăria Craiova: „Orașul este ca o tigaie încinsă”

Deputatul Nicolae Giugea afirmă într-un interviu acordat Europei Libere că negocierile pentru un candidat comun, care să unească dreapta în lupta electorală cu candidatul PSD, Lia Olguța Vasilescu, s-au împiedicat de un partid care, „avea 0,8% în sondaje la nivelul județului Dolj.”

Carte de vizită:

  • Actual deputat PNL
  • Fost primar în comunele Poiana Mare și Ghercești, județul Dolj
  • De două ori prefect al județului
  • Fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii
  • Fost președinte al Agenției Domeniilor Statului

Europa Liberă: Ce vă recomandă pentru funcția de „administrator-șef” al orașului Craiova?

Nicolae Giugea: „Mi se pare potrivită această descriere a funcției, pentru că, mai ales la ultimele alegeri locale din 2012 și 2016, craiovenii au ales un stăpân, nu un responsabil de ceea ce se întâmplă în Craiova.Mă recomandă experiența vastă în administrație, în funcții care mă onorează, de unde n-am plecat niciodată tinicheaua legată de coadă. Sunt profesor universitar și știu să lucrez cu oamenii.Apoi mai este dorința de a face. Vreau să pun pragmatismul meu în slujba Craiovei în totalitate.”

Nicolae Giugea: Opoziția unită la Craiova a eșuat din cauza PLUS
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00

Europa Liberă: Ați spus că la alegerile trecute, craiovenii au ales un stăpân. Față de doamna Vasilescu, care a câștigat acele alegeri, observatorii politicii locale afirmă că ați suferi de un deficit de notorietate. Cum resimțiți acest dezavantaj?

Nicolae Giugea: „Nu cred că am un dezavantaj sub aspectul seriozității. Nu sunt un tip viperin, așa cum este doamna Vasilescu, să ies eu la televizor, să dau din clanță, dar în realitate să-mi iasă la iveală neputințele.Mă lupt în câmp deschis cu toți opozanții, nu prin tranșee sau beciuri. Am notorietatea mea, nu am ieșit niciodată cu cătușele la mână, nu mi-au zdrăngănit cătușele la ureche și nu am avut niciodată dosare penale”.

Europa Liberă: În bătălia politică de acum, nu era mai util ca PNL și USR să se înțeleagă la un candidat comun? De ce nu s-a ajuns la asta?

Nicolae Giugea: „Am avut o serie de întâlniri cu USR și PLUS și nu a vrut PLUS. USR a subscris la această ofertă de a ne alia, de a avea candidat unic la Craiova. Eu eram desemnat candidat din partea PNL. Am propus să facem un sondaj, iar în spatele candidatului clasat cel mai bine ne încolonăm necondiționat toți. Vorbim de liste comune la consiliul local, tot.Negociasem foarte corect. În schimb, cei de la PLUS nu au vrut. PLUS care, la vremea respectivă, avea 0,8% în sondaje la nivelul județului Dolj. Nici nu au vrut să audă de nimic.”

Europa Liberă: Deducem că și PNL și USR s-au împiedicat de un partid de 0,8%.

Nicolae Giugea: „Eu nu vreau să intru în detaliile alianței dintre USR și PLUS. Între timp au avut și congres și au fuzionat, dar toată treaba s-a blocat la PLUS. Aveam prezentată opțiunea de candidat unic în persoana celui care întrunește cea mai bună poziție într-un sondaj. Sondaj realizat cu o casă agreată de Ludovic Orban, Dan Barna și Dacian Cioloș, adică nu una luată de pe coclauri.”

Europa Liberă: Care ar fi trei priorități ale dumneavoastră în caz de victorie la alegeri?

Nicolae Giugea: „Crearea de locuri de muncă la Craiova. Este singurul mare oraș al României, care se depopulează în continuare. Doresc reindustrializarea Craiovei. Primarul joacă un rol foarte important aici, cine spune că nu e în atribuția primarului își ascunde neputința în spatele acestor vorbe. Apoi, educația. Craiova este un centru universitar de elită, dar specialiștii pe care îi producem - cei din automatică, de pildă - nu sunt valorificați la nivel local. De la Craiova pleacă tinerii spre Cluj, Sibiu, Timișoara și acolo rămân.Alte priorități ar fi sănătatea și siguranța locuitorilor Craiovei.”

Europa Liberă: Puteți detalia aspectul siguranței?

Nicolae Giugea: „Era un primar care spunea, la un moment dat, că vrea să transforme Craiova într-un oraș turistic.În Craiova sunt trei obiective:

  • o plimbare cu tramvaiul tras de basculantă, pentru că cel mai tânăr tramvai din Craiova are 40 de ani;
  • groapa de gunoi a județului Dolj, care este în intravilanul Craiovei. Suntem singura localitate din UE, nu singurul oraș din România, care are groapa de gunoi a județului în intravilan, pe malul unei ape curgătoare, Jiul;
  • în fine, cu puțin noroc, se poate vedea o bătaie cu săbii în direct.”

Europa Liberă: Totuși, frecvența acestor incidente a scăzut.

Nicolae Giuga: „A scăzut, așa este, a scăzut mult. Când am fost prefect, mândria mea este că am scos de pe canalele de știri Craiova cu aceste spectacole nedorite”.

Europa Liberă: Ce alte proiecte ați mai dori să fie realizate?

Nicolae Giugea: „Traficul este o problemă majoră în Craiova. Toate intersecțiile trebuie regândite pe verticală, ele nu se mai pot dezvolta pe orizontală.Transportul public trebuie reconfigurat pentru că nu există o corelare între zona metropolitană și centrul orașului. 25% din populație trăiește în zona metropolitană, iar traficul este foarte intens.Apoi, Craiova duce lipsă de o centură verde pentru că spațiile verzi au fost ocupate de asfalt. Craiova este astăzi ca o tigaie încinsă: asfalt și nimic altceva.Și, cu siguranță, vreau să scap de acel eșec răsunător care se numește Cartierul Chinezesc, un model de cartier de 1.800 de apartamente pe modelul Radu Mazăre, ce trebuia executat cu firme chinezești. Acest cartier trebuie realizat, dar el trebuie să devină cartierul tinerilor și al familiilor monoparentale.”

Europa Liberă: Dacă nu veți câștiga alegerile, veți negocia o opoziție coerentă și unită cu USRPLUS?

Nicolae Giugea: „Eu sunt deschis cu toate forțele de dreapta din Craiova, mai puțin cu PSD, cu care exclud orice colaborare.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG