Într-o analiză pentru Europa Liberă, profesorul Theodor Paleologu spune, la Interviurile one2one, că dezbaterea privind acțiunile și rolul Bisericii Ortodoxe a devenit una plină de virulență, care provine inclusiv din lipsa de cultură generală.
Pe de o parte, lideri ai Bisericii Ortodoxe Române s-au autoizolat și nu înțeleg că în lume au apărut alte religii, la care aderă tinerii, iar pe de altă parte, cei care critică Biserica Ortodoxă Română o fac agresiv, explică filozoful.
Este lipsă de cultură de ambele părți, atât în lumea prelaților și a celor care predau Religia în școli cât și în rândul celor care critică Biserica Ortodoxă, uneori în numele progesismului, explică profesorul Theodor Paleologu.
„Ce se promovează acum ca progresism de fapt, este regresism, e întoarcere la barbarie și la sălbăticie”, adaugă filozoful.
Doctorul în Filozofie, Theodor Peleologu explică scăderea cu 15% a numărului celor care frecventează orele de Religie în școlile de stat, comparativ cu acum 8 ani, prin faptul că materia opțională se predă prost. Chiar și dacă decidenții ar hotărî ca în locul Religiei să se facă Istoria Religiilor, nu ar avea cine să predea multidisciplinar, adaugă Theodor Paleologu.
În interviul one2one, fostul ministru al Culturii critică și felul în care politicienii, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, tratează reforma Educației. Scriitorul atrage atenția că scopul reformei ar trebui să fie formarea de indivizi autonomi intectual, moral și profesional.