Linkuri accesibilitate

#10Întrebări - Prăbușirea turismului în pandemie. Multe locuri de cazare sunt „în conservare ”


Președintele ANAT, Dumitru Luca, spune că pandemia a dus la scăderea forței de muncă din turism cu 30%. Oameni care nu se vor întoarce, spune el.
Președintele ANAT, Dumitru Luca, spune că pandemia a dus la scăderea forței de muncă din turism cu 30%. Oameni care nu se vor întoarce, spune el.

Președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca, spune că turismul din România va avea de suferit și în continuare, chiar dacă ar putea urma o vară cu mai puține restricții.

Numărul de turiști străini care vin în România rămâne scăzut, arată Dumitru Luca în interviul pentru Europa Liberă.

În schimb, românii încep să-și aleagă tot mai mult destinațiile tradiționale la care mergeau în anii de dinainte de pandemie - Grecia, Turcia, Spania, Italia. În pandemie, Egiptul a fost pe primul loc în preferințele românilor, ca urmare a lipsei restricțiilor de călătorie.

Dumitru Luca avertizează că în momentul alegerii unei vacanțe e importantă alegerea unei agenții acreditate și evitarea reducerilor spectaculoase, cum ar fi cele de 20-40%.

1. Cum a fost afectat turismul românesc de pandemie? Câți turiști a avut România anul trecut?

Dumitru Luca: În 2020, am avut cea mai mare scădere din Uniunea Europeană. A scăzut foarte mult numărul de turiști străini, dar noi oricum aveam puțini turiști străini. Pe de altă parte, a scăzut și durata medie de sejur, iar volumul de încasări a scăzut mult mai mult decât scăderea numărului propriu-zis de turiști.

În 2020, unde avem deja cifre reale, scăderea pentru agențiile de turism este undeva la minus 74%, am fost cam la un sfert din nivelul anului 2019. Pentru 2021 încă nu avem cifre exacte, dar estimativ și aici avem o scădere de 55-60% față de 2019.

2. Câte firme de turism au fost nevoite să se închidă în perioada aceasta? Au existat multe perioade de restricții în ultimii doi ani.

Dumitru Luca: Nu au fost evenimente de notorietate care să-i lase pe turiști cu ochii în soare în destinațiile unde s-au dus. În doi ani a fost un singur caz mai mediatizat. Agențiile de turism au reușit să se adapteze foarte bine la pandemie și să reziste cât de cât. Și-au restrâns costurile, și-au restrâns activitatea, au renunțat din păcate la bună parte din personal. Dar au trecut mai mult decât onorabil această perioadă de pandemie.

Pe partea de structuri de cazare, știm că sunt foarte multe trecute în conservare și care așteaptă vremuri mai bune ca să-și poată relua activitatea. Au fost și locații pe care proprietarii le-au transformat în locuințe și le-au vândut la bucată. Acestea nu vor mai fi vreodată pentru cazare. În perioada următoare vom avea mult de suferit, pentru că oricum nu excelam în privința locurilor de cazare, dar în ultima vreme am mai pierdut și din acestea.

Președintele ANAT, Dumitru Luca, susține că fotbalul a fost anul trecut o gură de oxigen pentru turism.
Președintele ANAT, Dumitru Luca, susține că fotbalul a fost anul trecut o gură de oxigen pentru turism.

3. Care au fost alegerile românilor în materie de vacanță?

Dumitru Luca: În România, vedeta a fost litoralul nostru. Am văzut cu toții buluceala de la mare, dar numai în weekend. Nu a fost o activitate continuă nici măcar acolo. La munte, tot așa, au mers în weekenduri fie vara, fie iarna. În rest, am lucrat cu mult sub capacitate. A fost în mare parte turism de weekend sau vacanțe fragmentate, în general în zone de proximitate a locuinței.

Mai rar aud să se plângă cineva de condițiile de la 2 stele de la noi decât de condițiile de 4 stele din altă parte.

În străinătate, românii au plecat mult în destinații exotice și din cauză că multe destinații din Europa erau închise. Au fost deschise multe lanțuri de zboruri charter către destinații mai îndepărtate care le-au făcut mai accesibile și ca modalitate de călătorie, și ca prețuri care au fost reduse. De departe cele mai multe vacanțe au fost în Egipt, creșterea a fost de câteva sute de ori mai mare comparativ cu alți ani. Au apărut și destinații noi, care înainte erau văzute ca de lux, precum Maldive, Cap Verde, Republica Dominicană, Zanzibar. Trendul acesta continuă, dar să vedem cum vor coexista aceste destinații exotice cu cele tradiționale care încep treptat, treptat să revină.

4. În anii trecuți, mulți dintre români fugeau de litoralul românesc. De ce credeți că nu sunt condiții bune pe litoralul românesc?

Dumitru Luca: Avem și pe litoralul nostru condiții și condiții, și de lux și la limita subzistenței. Sincer să fiu, mai rar aud să se plângă cineva de condițiile de la 2 stele de la noi decât de condițiile de 4 stele din altă parte. Dacă renunțăm la România și mergem într-o țară străină, acolo avem pretenția să găsim tot ce n-am găsit la noi.

Încep să revină destinațiile consacrate precum Grecia.

Pe de altă parte, și situația asta cu cazarea este privită din unghiuri diferite. Una este să te duci și să-ți petreci 10-12 ore în spațiul de cazare, cum se întâmplă la all inclusive, și alta e să te duci acolo unde stai câteva ore și în rest călătorești și să ai diverse activități și experiențe. Cu cât ești obligat să stai mai mult în spațiul de cazare începi să-i găsești mai mult calități și defecte.

5. Care este perspectiva în acest an în privința destinațiilor de vacanță? Ce își doresc românii?

Dumitru Luca: Din ce vedem până acum din trendul rezervărilor, încep să revină destinațiile consacrate precum Grecia, care a avut o scădere foarte mare în ultimii doi ani. Dar românii vor să meargă și în Italia, Spania, Turcia. Bulgaria e la fel, a mers bine și anul trecut, și acum doi ani, pentru că ei nu au pus restricții.

Estimăm că în top vor fi destinații din Grecia, Turcia, Bulgaria. Este interesant să vedem dacă Egiptul își va face loc în top 3.

6. Cum ar trebui să aleg o vacanță? Care sunt primele 3 lucruri la care să mă uit astfel încât să nu fiu înșelat în vreun fel?

Dumitru Luca: Acum nu se mai pune problema alegerii locației care să ofere siguranță sau la restricțiile de întoarcere în țară. Însă, revenim încet, încet la sfaturile pe care le dădeam turiștilor înainte de pandemie. Trebuie să știe ce își doresc: vor o vacanță activă, o vacanță doar de odihnă?

Turiștii trebuie să știe în primul rând care sunt condițiile pe care și le doresc și în același timp pe care și le permit financiar. Varianta optimă de vacanță nu e nici cea mai ieftină, nici cea mai scumpă. E un mix de condiții.

Nu trebuie să se uite după cele suspect de ieftine, cu reduceri de 40%, pentru că în spate se ascunde ceva. Să aleagă agenții acreditate. Ca să nu ajungă la destinație fără să aibă rezervare.

7. Care au fost cele mai căutate destinații din România în pandemie? Ce au vizitat turiștii străini?

Dumitru Luca: În 2020, nu am avut aproape deloc turiști străini. În primele cinci luni din 2021, nu au fost. Abia din luna mai au început să vină.

Campionatul Mondial de Fotbal ne-a ajutat foarte mult să dăm restart turismului, pentru că au venit câteva zeci de mii de străini în România.

Dacă ne uităm la cifrele de la Institutul de Statistică avem 840.000 de intrări în România, comparativ cu 2,6 milioane în 2019. Dar în realitate, doar 200.000 au fost turiști străini efectiv. Ce am văzut este că în ultima perioadă a crescut numărul de înnoptări, adică cei care vin au început să stea mai mult.

8. Urmează un târg național de turism de primăvară, între 24 și 27 februarie, aceasta fiind perioada în care lumea își caută vacanță. La ce prețuri să se aștepte românii?

Dumitru Luca: Sunt reduceri multe. Intrarea e liberă, dar cu certificatul verde. La târg vor fi reduceri de 10-20% față de ce găsești în agenții. Dacă e reducere mai mare de 20% e suspect și ar trebui să ridice niște semne de întrebare.

9. A fost afectată industria turismului de creșterea prețurilor la energie?

Dumitru Luca: Creșterea prețului la energie nu afectează foarte tare turismul. Mare parte din vacanțe au loc vara. Cea mai mare influență o are scumpirea transportului, pentru că avem un val de scumpiri la carburanți care deja se vede în costul biletelor de avion.

Au plecat cam 30% din angajați, iar acești oameni nu se vor mai întoarce.

Se va vedea și în costul transportului terestru și în bugetul celor care călătoresc cu mașina personală. Cea mai mare problem la noi este cu forța de muncă. În condițiile unei scăderi cu 70% a cererii, am reușit să păstrăm personalul în mare parte. Au plecat cam 30% din angajați, iar acești oameni nu se vor mai întoarce. Acum marea provocare este acoperirea acestui gol lăsat de ei. Va trebui să găsim soluții să găsim pentru formare profesională contracronometru, pentru că se vor ridica toate restricțiile și nu vom avea cu cine să facem treabă.

10. Cum va fi schimbat turismul în urma pandemiei? Să se aștepte turiștii la condiții mai bune?

Dumitru Luca: Eu sper ca oamenii să devină mai responsabili, nu numai operatorii de turism, dar și oamenii. Trebuie conlucrat ca să respectăm niște reguli de bun simț ca să putem să ne bucurăm de vacanță și să ne păstrăm locurile de muncă. E cel mai bine pentru toată lumea.

Dumitru Luca a fost ales președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) în iulie 2020. În perioada 2018-2020, Dumitru Luca a deținut vicepreședinte al ANAT. Este absolvent de ASE, a urmat cursurile Facultății de Comerț, specialitatea serviciilor de alimentație public și turism. Din 1999 este acreditat ca ghid național de turism.
  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG